Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
24. 2. 2015,
11.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

LG Barcelona Mobile World Congress

Torek, 24. 2. 2015, 11.32

7 let, 12 mesecev

G4 je še uganka, štirje novinci srednjega razreda pa so že na dnevnem redu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
O pričakovanem mobilnem telefonu iz najvišjega razreda LG še ne daje uradnih izjav in napovedi, so pa za Barcelono napovedali svoje štiri nove mobilne telefone srednjega razreda.

Mobile World Congress v Barceloni je gotovo največji svetovni dogodek s področja mobilnih komunikacij in zato tudi odlična priložnost, da proizvajalci predstavijo tiste novosti, od katerih na trgu največ pričakujejo. Skrbno varovanje adutov Samsung skuša do predstavitve v Barceloni zadržati čim več podrobnosti o svojem novem pametnem telefonu Galaxy S6, v podobno tančico skrivnosti pa se je zavil še en južnokorejski visokotehnološki proizvajalec – LG. V tem trenutku uradno ni povsem jasno, ali bo zvezda njihovega predstavitvenega dogodka njihov letošnji paradni konj med mobilnimi telefoni – G4, uradno pa so pravkar potrdili le, da bodo svojo ponudbo mobilnih telefonov srednjega cenovnega razreda obogatili s štirimi novimi modeli, ki jih bodo predstavili prihodnji teden v Barceloni. Želeli so dati čim več za čim manj Magna, Spirit, Leon in Joy bodo na voljo tako v izvedbah za podporo mobilnim omrežjem četrte generacije kot tudi v izvedbah samo za omrežji 2G in 3G. LG namerava, kot so zapisali v svoji objavi, ponuditi spodoben nabor funkcij, ki bi jih pričakovali pri napravah najvišjega razreda, v modelih, ki bodo cenovno dostopni širšemu krogu kupcev.

Največji v četverčku, Magna, meri 139,7 x 69,9 x 10,2 milimetra. Diagonala njegovega zaslona meri pet palcev (12,7 centimetra), poganja pa ga štirijedrni procesor s taktom 1,2 gigaherca. Zmogljivost akumulatorja, ta je 2.540 miliamper ur, je primerljiva s tisto v napovedanem Samsungovem modelu Galaxy S6, fotoaparata na Magni pa mu po ločljivosti vendarle ne sledita: sprednji premore pet, zadnji pa osem milijonov pik. Spirit – skoraj vse enako kot Magna, le malo manjši Spirit je nekoliko manjši, tako v celoti kot pri zaslonu, ki meri 4,7 palca (11,9 centimetra). Poganja ga enak procesor kot večjega brata, oba imata tudi en gigabajt delovnega pomnilnika in osem gigabajtov prostora za shrambo. Na račun manjšega zaslona in posledično manjše pričakovane porabe so si privoščili nekoliko manj zmogljiv akumulator kot Magna, pri Spiritu ta zmore 2100 miliamper ur, a je tudi zato Spirit nekoliko tanjši. Leon in Joy – za manj zahtevne Leon in Joy imata še nekoliko manjša zaslona (Leon 4,5 palca oziroma 11,4 centimetra, Joy pa 4 palce oziroma 10,2 centimetra). Leon ima enak procesor ter količino pomnilnika in prostora za shrambo kot Spirit ali Magna, cenejši pa je tudi zaradi nekoliko manj zmogljive baterije (1900 miliamper ur) in sprednjega fotoaparata, ki premore le ločljivost VGA.

Joy svojo nižjo prodajno ceno upravičuje s štirimi gigabajti notranjega prostora za shrambo (trije močnejši bratci jih imajo po osem), 512 megabajti delovnega pomnilnika (preostali trije jih imajo dvakrat toliko) in fotoaparatom na zadnji strani, ki v nasprotju s tistimi na preostalih treh mladcih ne premore ločljivosti petih milijonov pik. LG sicer uvršča Joy v srednji razred, a bo zaradi svojih skromnih lastnosti, ki bodo najbrž omogočale privlačno ceno, marsikomu zanimiv kot prvi ali vstopni mobilni telefon. Pri programski opremi brez kompromisov Pri programski opremi štirje novinci ne bodo bistveno odstopali niti od najdražjih mobilnih telefonov LG. Nanje bodo namestili operacijski sistem Android 5.0 Lollipop in svoj uporabniški vmesnik, ki ga najdemo tudi v modelih višjega razreda.

Na začetek prodaje teh novih telefonov ne bo treba dolgo čakati – LG napoveduje začetek prodaje povsod po svetu takoj po uradni predstavitvi prihodnji teden v Barceloni. O cenah za zdaj nič uradnega. Pogled v višji razred Za občutek, kakšna je razlika med četverico iz srednjega razreda in pričakovanim paradnim modelom G4, so trenutno najverjetnejša ugibanja: G4 naj bi imel osemjedrni procesor Snapdragon 810 proizvajalca Qualcomm, štiri gigabajte delovnega pomnilnika in, odvisno od različice, 32 ali 64 gigabajtov prostora za shrambo. Fotoaparat na zadnji strani naj bi imel ločljivost 16 milijonov pik, sprednji pa pet, diagonala njegovega zaslona pa naj bi merila 5,3 palca (13,5 centimetra).

Ne spreglejte