Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
13. 10. 2015,
16.02

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srdjan Cvjetović Canon

Torek, 13. 10. 2015, 16.02

7 mesecev

Fujio Mitarai: Imejte še naprej velike sanje!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik in glavni izvršni direktor družbe Canon meni, da si sveta, kot ga bo ustvaril tehnološki razvoj, še ne moremo povsem predstavljati, a je glede poti in cilja zelo optimističen.

Evropa je od nekdaj bila vir ustvarjalnosti, je ob uradnem odprtju evropske izdaje predstavitvenega dogodka Canon Expo 2015 v Parizu povedal predsednik in glavni izvršni direktor družbe Canon Fujio Mitarai. Pariški Canon Expo je eden od štirih regionalnih različic dogodka, ki ga Canon pripravi vsakih pet let – letošnji Canon Expo za ameriške trge je prejšnji mesec potekal v New Yorku, po pariškem dogodku, ki je namenjen Evropi, Bližnjemu vzhodu in Afriki, bosta sledila še dogodka v Tokiu in Šanghaju. "Izbira Pariza je logična, Pariz je mesto svetlobe, okrog svetlobe pa se vrti naše poslovanje," je pojasnil Mitarai.

Danes in v prihodnjih dveh dneh bo pariški Canon Expo obiskalo okrog 13 tisoč povabljenih udeležencev predvsem iz Evrope.

Na ogled sedanjost in prihodnost vizualnih tehnologij Canon Expo razkriva izdelke, ki bodo kmalu prišli na trg, a tudi takšne, ki jih šele razvijajo in med katerimi vsi morda ne bodo prišli na trg v kratkem – ali morda sploh ne. Veliko zanimanja so pritegnili tiskalniki velikih formatov in pripadajoče nove tehnologije tiska, še več pa tehnologije 3D-tiska. "Kdo bi celo pred nekaj leti pomislil, da bomo vsak dan s svojimi digitalnimi napravami preživeli povprečno pet ur," je povedal Mitarai, ki se ni upal napovedati, kaj bodo imeli pokazati čez pet let na naslednjem dogodku Canon Expo. "Jaz imam sanje, a te sanje so vedno širše, ker se tehnologija razvija vedno hitreje," je med drugim povedal Mitarai.

"V obdobju gospodarske negotovosti svojih sanj morda ne bomo več videli jasno" Mitarai v svojem nagovoru ni mogel mimo recesije (iz krempljev katere naj bi se svet vendarle počasi začel izmikati). "V obdobju gospodarske negotovosti se lahko zgodi, da svojih sanj ne vidimo več jasno," je posvaril, a obenem dodal, da ravno v tem obdobju lahko izkoristimo priložnosti, ki jih morda sicer ne bi videli. Kot trg, ki se bo v prihodnjih desetletjih razvijal dvakrat hitreje kot razviti evropski trgi, je omenil Afriko.

Ne moremo še vedeti, kakšen bo novi svet, ki ga bo ustvaril internet stvari" Tudi Mitarai je med tistimi visokimi in velikimi imeni v svetu tehnoloških podjetij, ki so prepričani, da je internet stvari "naslednja velika reč". "Internet stvari odpira nove svetove, katerih razsežnosti zdaj še ne znamo predvideti," je napovedal Mitarai. "Vse, kar vidimo, vse, kar uporabljamo, bo povezano. Vsega si še ne moremo predstavljati, a vemo, da bo internet stvari pripeljal do obsežnejšega upodabljanja stvari, in tu vidimo nove možnosti."

Izkoristiti znanje in razvoj z vsega sveta Prvi mož Canona vidi prihodnost podjetja predvsem v razvoju omrežja podjetij v Evropi in ZDA ter na Japonskem, a ob tem opozarja, da večina novih Canonovih izdelkov še vedno prihaja iz njihovih japonskih raziskovalnih in razvojnih laboratorijev. "Delo mojih sanj je, da izkoristimo znanje in razvoj z vsega sveta," je povedal Mitarai in kot primer, v katerem bo predvsem evropsko in ameriško znanje lahko pomemben steber, izpostavil področje medicine, kjer Canon nima tako dolgega slovesa kot na primer s fotoaparati.

Tehnologija se razvija prehitro, da bi lahko nekdo imel odgovore na vsa vprašanja" Prostora bo dovolj za več uspešnih in ustvarjalnih podjetij, je prepričan Mitarai, kajti "tehnologija se razvija prehitro, da bi lahko samo eno podjetje imelo odgovore na vsa vprašanja". Za vse, ki želijo biti uspešni v tem hitro razvijajočem se svetu, ima razmeroma preprost nasvet: "Še naprej imejte velike sanje in čez pet let bo svet še boljši."

Ne spreglejte