Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
17. 10. 2015,
15.19

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

grafična kartica nasveti Nvidia AMD

Sobota, 17. 10. 2015, 15.19

4 leta, 11 mesecev

Foto: Kako zamenjamo grafično kartico

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pokazali vam bomo, kako v namiznem osebnem računalniku z operacijskim sistemom Windows 10 zamenjamo grafično kartico, komponento, ki skrbi za prikaz slike na računalniškem zaslonu.

Zakaj zamenjati grafično kartico in kako ugotoviti, da je pokvarjena Uporabniki grafično kartico praviloma zamenjajo zaradi dveh razlogov - ali želijo boljši performans v 3D-aplikacijah, v prvi vrsti seveda videoigrah, ali pa se je dozdajšnja kartica pokvarila.

Za izpolnitev želje po bolj zmogljivi kartici je treba zgolj imeti denar, medtem ko je treba v primeru domnevno pokvarjene grafične kartice težavo najprej diagnosticirati in ne na vrat na nos skočiti v nakup druge. V primeru suma, da so grafični kartici šteti dnevi, bodimo pozorni na naslednje pokazatelje:

- vizualne artefakte na zaslonu/zaslonih (slika spodaj);

- trzanje, lomljenje in utripanje slike;

- neodzivnost ali sesuvanje sistema;

- slika se ne pokaže, zaslon javi, da ni signala.

Preden zaključimo, da je kartica zanič, lahko poskusimo odstraniti in ponovno namestiti gonilnike, če imamo možnost, pa jo preizkusimo tudi z drugim zaslonom ali pa jo vstavimo v drug računalnik.

Na kaj moramo biti pozorni pred nakupom nove grafične kartice Nakup nove (ali rabljene) grafične kartice je lahko zelo preprost, če točno veste, kaj želite, ali pa zelo zapleten, če se na to področje podajate prvič. Oba glavna proizvajalca kartic, Nvidia in AMD, namreč ponujata ogromno modelov v cenovnem razponu med manj kot 100 in več kot 1000 evri. Osnovno predstavo o tem, katere za kupnino ponujajo največ, boste dobili z ogledom tega seznama. Na tem seznamu pa so novejše in starejše grafične kartice razporejene po zmogljivosti (od najbolj do najmanj zmogljive).

Zmogljivost izbrane grafične kartice je skoraj vedno pogojena izključno z višino cene - dražja bo lahko poganjala bolj zahtevne igre pri višji stopnji podrobnosti. A osnovna pogoja, ki morata biti izpolnjena pred nakupom kartice, sta dva:

- Računalnik, v katerega jo bomo vstavili, mora biti opremljen z dovolj zmogljivim napajalnikom. Če grafična kartica porabi 225 W električne moči, bo po nenapisanem računalniškem pravilu treba imeti vsaj 550-vatni napajalnik. Kako zmogljiv je vaš, lahko preverite na standardizirani nalepki s podatki, s katero je opremljen vsak napajalnik. Prepričajte se tudi, da ima 6- in 8-pinski električni priključek za napajanje grafične kartice.

- Imeti morate dovolj prostorno ohišje. Nekatere zmogljivejše sodobne grafične kartice v dolžino namreč merijo več kot 25 centimetrov, široke pa so toliko, da zasedejo sosednje razširitvene reže na matični plošči.

Od besed k dejanjem - zamenjajmo grafično kartico! 1. Če sistem nadgrajujemo z novo kartico ali pa nam umirajoča trenutna to še dovoli, najprej odstranimo gonilnik zdajšnje kartice. V Windows 10 odprite Raziskovalca, v stranskem seznamu izberite Ta računalnik in v glavnem oknu kliknite z desno miškino tipko ter izberite Lastnosti. V novem oknu na levi strani kliknite Upravitelj naprav. V Upravitelju naprav s puščico razširite element Display adapters in dvakrat kliknite na ime grafične kartice. Preklopite na zavihek gonilnik in na dnu okna kliknite Odstrani.

2. Izklopite računalnik. Prekinite napajanje (gumb na napajalniku) in izvlecite vse kable (zaslon, periferija, mreža). Odstranite stranico računalnika, ki omogoča dostop do komponent. Pobrišite ali (previdno) posesajte prah. Če računalnika niste odprli že dolgo, ga bo najbrž kar precej.

3. Preden izvlečemo grafično kartico, se bo treba do nje dokopati. To pomeni, da je treba odklopiti napajanje matične plošče ("oblečen" kabel ob srebrnem hladilniku procesorja na zgornji fotografiji) in napajanje grafične kartice (fotografija spodaj).

4. Stara grafična kartica je zdaj osvobojena, a iz računalnika je še ne moremo vzeti.

5. Najprej je treba odstraniti vijaka, s katerima je pritrjena na ohišje …

6. … in umakniti jeziček reže PCI Express (med odstranitvijo kartice ga narahlo povlečemo stran, v tem primeru proti vrhu fotografije).

7. Prosta reža PCI Express je zdaj pripravljena, da sprejme novo grafično kartico.

8. Previdno jo vzamemo iz embalaže ...

9. … in odstranimo plastično varovalo na priključku PCI Express.

10. Novinko vstavimo v režo PCI-E (pozorni moramo biti na značilen "klik", ko se kartica zaskoči), jo pričvrstimo z vijaki in priključimo na napajanje. V našem primeru kartica potrebuje le 6-pinski priključek.

11. Vse druge (napajalne) kable vrnemo v prejšnje stanje, zapremo ohišje računalnika in priključimo zaslon ter ostalo periferijo. Na fotografiji priključki za zaslon - trikrat DisplayPort, enkrat HDMI in enkrat DVI-I (z zaščitnim pokrovčkom).

12. Vklopimo računalnik. Če ste gonilnik prejšnje grafične kartice že odstranili, gonilnik za novo namestite s spleta (gonilniki AMD, gonilniki Nvidia) ali s priloženega optičnega medija (priporočamo, da se poslužite prve možnosti, saj so priloženi gonilniki pogosto zastareli).

Če prejšnjega gonilnika še niste odstranili, to storite najprej (postopek smo opisali zgoraj). Nato ponovno zaženite računalnik in namestite novega.

Ne spreglejte