Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
15. 4. 2020,
15.32

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,00

9

Natisni članek

Institut Jožef Stefan Umetna inteligenca Koronavirus pandemija Ivan Bratko znanost raziskave Korona nasvet

Sreda, 15. 4. 2020, 15.32

2 meseca, 1 teden

Domača pamet za boljše odločanje in boljši svet

Forbes: Slovenija vodilni primer vladam in raziskovalcem, kako z umetno inteligenco krotiti pandemijo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,00

9

Umetna inteligenca | Umetna inteligenca ni le abstraktna znanost, temveč pomaga pri številnih, tudi najzapletenejših izzivih poslovanja, vodenja in življenja. Slovenija ima na tem področju veliko pokazati. | Foto Thinkstock

Umetna inteligenca ni le abstraktna znanost, temveč pomaga pri številnih, tudi najzapletenejših izzivih poslovanja, vodenja in življenja. Slovenija ima na tem področju veliko pokazati.

Foto: Thinkstock

Morda se ne zavedamo dovolj, da je na področju umetne inteligence, predvsem pri razvoju rešitev za pomoč pri odločanju v izjemnih okoliščinah, kot je zdajšnja epidemija Covid-19, Slovenija v svetovnem vrhu. Če že sami to jemljemo kot samoumevno, nas na pomen teh dosežkov spomnijo iz tujine, tokrat v reviji Forbes.

Svetovno znani Institut Jožef Stefan in slovenski oče umetne inteligence, profesor Ivan Bratko, sta dva najpomembnejša stebra, da se je Slovenija uveljavila kot svetilnik umetne inteligence, je zapisal Mark Minevich za revijo Forbes.

Luciano Floridi, umetna inteligenca, intervju
Novice "Ali sploh kdo še ne uporablja umetne inteligence?" #video

Slovenija izkoristila priložnost in dobro izhodišče

Prof. Ivan Bratko je predstojnik Laboratorija za umetno inteligenco na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, do leta 2002 pa je vodil tudi Odsek za inteligentne sisteme na Institutu Jožef Stefan.  | Foto: FRI, UL Prof. Ivan Bratko je predstojnik Laboratorija za umetno inteligenco na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, do leta 2002 pa je vodil tudi Odsek za inteligentne sisteme na Institutu Jožef Stefan. Foto: FRI, UL Začelo se je že leta 1949 z ustanovitvijo ljubljanskega Instituta Jožef Stefan in intenzivno nadaljevalo v sedemdesetih letih, ko so prav tam bili državni pionirji raziskav nevronskih omrežij, podatkovnega modeliranja, statističnih analiz – tehnologij, ki so tlakovale pot do umetne inteligence, ta pa nas danes spremlja že v številnih naših dejavnostih ter nam omogoča boljše in hitrejše rezultate.

Slovenija je bila že takrat uspešna pri prednostnem uvajanju izobraževanja teh tehnologij v akademske ustanove, je še zapisal avtor ter poudaril šampionsko osebnost profesorja računalništva na ljubljanski univerzi Ivana Bratka, soustanovitelja in predsednika Slovenskega društva za umetno inteligenco.

umetna inteligenca, strojno učenje, vid
Novice Umetna inteligenca bo olajšala opravila, ki jih danes opravljamo z muko ali v nevarnosti

Unescovo mednarodno raziskovalno središče na Institutu Jožef Stefan

Že v času nekdanje skupne države je Slovenija imela dobro izhodišče za to, kar ji je uspelo po osamosvojitvi: postati pravo središče inovacije in nadgraditi Institut Jožef Stefan v vrhunsko raziskovalno ustanovo s področja umetne inteligence kar v svetovnem merilu, je med drugim zapisal Minevich.

Posebno priznanje Sloveniji za njeno ustvarjalnost na tem področju in v človeka usmerjen pristop za prihodnjo digitalno družbo je izkazal Unesco, ko je prav Institutu Jožef Stefan zaupal ustanovitev mednarodnega raziskovalnega središča umetne inteligence (International Research Center on Artificial Intelligence - IRCAI).

IRCAI | Foto: S. C. (zajem zaslona) Foto: S. C. (zajem zaslona)

Digitalni dvojček za boljše in pravočasne odločitve

Uspehi slovenskega znanja o umetni inteligenci pa niso ostali samo v njihovih laboratorijih in znanstvenih objavah, temveč so našli praktično uporabo v številnih pogledih našega delovanja in življenja. Med njimi so tudi tisti, ki so pomembni za širšo družbo in imajo zato še posebej velik pomen.

Novice Računalniki nas bodo prehiteli, ko se bodo naučili ravnati s čustvi in biti duhoviti – do leta 2029

Eden od teh je koncept digitalnega dvojčka, ki z oblikovanjem digitalnega pretoka ključnih informacij krepi postopek odločanja na ravni podjetij in držav. Deli digitalnega dvojčka so, med preostalimi, analiza temeljnega vzroka, napovedi in ugotavljanje anomalij, vse skupaj pa ustvarja digitalno repliko družbenih tokov, kar odločevalcem zagotavlja povsem nov in učinkovit vpogled za optimalno odločanje.

Tony Belpaeme, Kaspersky Next 2019
Novice V prihodnosti bodo roboti imeli zdravo kmečko pamet #intervju

Umetna inteligenca pomaga pri obvladovanju pandemije

Ravno v tem času, ko se iščejo najboljši načini za obvladovanje pandemije koronavirusa, dobiva digitalni dvojček novo priložnost, pri čemer se je izkazal. Uporabljali so ga tudi že prej na drugih področjih

Novice "Telefone vedno nosimo s seboj, umetna inteligenca nam je tako vedno na voljo" #intervju

Umetna inteligenca je ključna tudi pri javni platformi za modeliranje in vizualiziranje poteka pandemije covid-19 CoronavirusWatch.

Coronavirus Watch | Foto: S. C. (zajem zaslona) Foto: S. C. (zajem zaslona)

Ukrepati, preden se epidemija ali kakšna druga nesreča sploh zgodi

Ta portal je že sam po sebi bogat vir podatkov o pandemiji in njenem poteku, a je pravzaprav le uvod v najobsežnejši uporabniški primer, ki ga obdeluje IRCAI, geomapiranje družbene dinamike in avtomatizacije pridobivanja pomembnih dejstev za širšo družbeno zavest.

umetna inteligenca, strojno učenje, vid
Novice Pristranske poslovne odločitve? Umetna inteligenca jih bo razkrinkala.

Del tega je tudi predvidevanje dogodkov, predvsem neželenih, kar bo omogočilo pravočasno sprejemanje učinkovitih ukrepov.

Preberite še:

Barbara Domicelj, Microsoft Slovenija
Novice Umetna inteligenca se lahko zmoti, a se lahko tudi ljudje
Umetna inteligenca, dr. Shang-Ling Jui, Christophe Coutelle
Novice Filmska industrija umetni inteligenci ne dela nobene usluge
Jure Žabkar, umetna inteligenca, FRI
Novice Umetna inteligenca vse boljša. Se je moramo bati? #intervju
Kriti Sharma, Kaspersky Next 2019
Novice Kot otrok si je komaj privoščila računalnik, danes pa svetuje v OZN #intervju
Ne spreglejte