Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 2. 2009,
10.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2009, 10.17

8 let

Firefox po priljubljenosti lovi Internet Explorer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Spletni brskalnik Firefox je v začetku letošnjega leta uporabljalo skoraj 43 odstotkov uporabnikov slovenskih spletnih strani, medtem ko je ta delež konec januarja lani znašal dobrih 34 odstotkov.

Zadnja različicaFirefoxa je celo prehitela Internet Explorer 6 Na prvem mestu priljubljenosti ostaja brskalnik Internet Explorer, ki ga uporablja 52 odstotkov uporabnikov. Najbolj razširjena je še vedno različica 6 (26 odstotkov), tik za njo pa ji sledi različica 7 (25 odstotkov).

Uporabniki Firefoxa očitno tudi letos prisegajo na najnovejšo različico brskalnika, saj jih ima skoraj 77 odstotkov naloženo tretjo različico, ki je s 33-odstotnim deležem na prvem mestu celo prehitela lani najbolj priljubljen Internet Explorer 6.

Najbolj razširjen sistem je še vedno Microsoft Windows XP Analiza rezultatov meritev je pokazala, da velika večina uporabnikov spletnih medijev še vedno uporablja operacijski sistem Microsoft Windows XP, ki s skoraj 80 odstotki močno vodi na lestvici najbolj razširjenih operacijskih sistemov.

Sledi mu Microsoft Windows Vista s 14 odstotki, ki je tako podvojil lansko penetracijo. Microsoftovi operacijski sistemi Windows poganjajo kar 94 odstotkov računalnikov slovenskih spletnih obiskovalcev.

Ločljivost zaslona ostaja 1024x768 pik Iprom je v svoji raziskavi ugotovil še, da največ uporabnikov spletnih strani še vedno uporablja ločljivost zaslona 1024x768 pik (34 odstotkov), sledijo pa uporabniki z zasloni ločljivosti 1280x1024 (22 odstotkov), kjer gre večinoma za 17- in 19-palčne zaslone LCD. Ti odstotki se v primerjavi z lanskimi rezultati niso spremenili.

Iprom s programsko opremo Iprom AD Server stalno spremlja tehnološke značilnosti računalnikov obiskovalcev slovenskih spletnih medijev, obenem pa preverja tudi tipe brskalnikov, operacijskih sistemov in ločljivosti monitorjev. Tokratna analiza je bila opravljena v začetku januarja, tedenski vzorec pa je po standardu IAB zajemal 120 milijonov meritvenih zahtevkov.

Ne spreglejte