SiolNET. Digisvet Novice
1,71

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Facebookova kriptovaluta bi lahko ogrozila evro

1,71

termometer

Libra
Foto: Facebook

Široko sprejetje digitalne valute libra, za katero stojijo ameriški velikan Facebook in njegovi partnerji, bi lahko omejilo Evropsko centralno banko (ECB) pri njenem nadzoru nad evrom in ogrozilo skupno evropsko valuto, je danes dejal član izvršilnega odbora ECB Yves Mersch.

Yves Mersch je izpostavil, da bo veliko odvisno od tega, kako široko bo sprejeta libra in ali bo evro v njeni rezervni košarici. Digitalna valuta bi lahko ne le ogrozila nadzor ECB nad evrom, temveč prizadela tudi likvidnost bank v evrskem območju, posledično prenos denarne politike, zastavljene v Frankfurtu, če bi prišlo do zmanjšanega povpraševanja po skupni evropski valuti, pa bi ta lahko izgubila tudi trenutno mednarodno vlogo.

Libra Digisvet Vse, kar morate vedeti o novi valuti libra, ki prihaja leta 2020

Glede na to, da ima družbeno omrežje Facebook po svetu dve milijardi uporabnikov, bi lahko spletni velikan iz Silicijeve doline privabil ogromno uporabnikov, ki bi libro uporabljali za spletne nakupe, finančne storitve in plačila.

"Iskreno upam, da ljudje v Evropi ne bodo v skušnjavi, da obrnejo hrbet varnosti in trdnosti vzpostavljenih plačilnih rešitev in kanalov ter se odzovejo klicu Facebookove sirene, njenim prevarantskim in izdajalskim obljubam," je bil neposreden Mersch.

Zaskrbljeni tudi finančni ministri G7

Da projekti, kakršen je libra, vzbujajo resne regulatorne in sistemske skrbi ter tudi širša vprašanja, so že julija opozorili tudi finančni ministri skupine sedmih najrazvitejših držav na svetu G7. Strinjali so se, da tovrstne digitalne valute predstavljajo tveganje za stabilnost mednarodnega monetarnega sistema in da ni primeren čas za njihovo implementacijo.

Facebook Messenger, Mark Zuckerberg Digisvet Zuckerberg: Libro bomo lansirali ne glede na kritike

Evropska komisija medtem preverja, ali bi libra omejevala konkurenco, prav tako jo zanima, kako bi na trg vplivala integracija denarnice Calibra v aplikaciji Whatsapp in Messenger v lasti Facebooka. Prejšnji mesec je v zvezi s tem sprožila predhodni postopek, ki se pogosto spremeni v uradno preiskavo.

Nova digitalna valuta libra, ki temelji na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, naj bi bila po načrtih svojih idejnih očetov v uporabi prihodnje leto. Varčevanje, transakcije in nakupi z njo naj bi bili tako preprosti, kot je pošiljanje sporočil.

Lansirati jo namerava konzorcij, v katerem so poleg Facebooka tudi podjetja, kot so Mastercard, Visa, PayPal in Uber. Facebook medtem vzpostavlja svojo denarnico za novo valuto, poimenovano Calibra.

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • slomevzha1 / 02.09.2019. ob 17:33 +2 0

  Najbolj žalostno je, da so v ECB rabili toliko časa za to ugotovitev. Vse kripto in digitalne valute so po značaju špekulativne in njihovo uveljavljanje pomeni gospodarsko in politično nestabilnost. Cene za nek izdelek ne bi več bile odvisne od ponudbe in povpraševanja, ampak od tržnih špekulacij. Tak trg bi bil nestabilen, cene pa bi dejansko kontrolirali tržni špekulanti. Države v dosedanjem pomenu bi izginile, neredi pa bi bili reden pojav. Ljudje bi bili v še slabšem položaju.

  +2 0
 • Korenckov / 03.09.2019. ob 21:23 0 0

  Gremo nazaj na tolar...

  0 0
 • Astrolog / 02.09.2019. ob 19:40 +1 - 1

  Libra je latinsko ime za tehtnico, temu primerna bo vrednost valute, malo gor, malo dol, profitirali bodo pa špekulanti, kot vedno. A zlati časi kripto valut so že mimo, smetano so že pobrali. Dobra stran nove kripto valute je morda v tem, da bo lastnik Facebooka bankrotiral, družabno omrežje za zapravljanje časa pa bo šlo v pozabo.

  +1 - 1
delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin