Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
30. 6. 2014,
12.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mark Zuckerberg Matic Tomšič

Ponedeljek, 30. 6. 2014, 12.17

8 let

Facebookov telefon na smetišče tehnološke zgodovine

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Facebookova mobilna strategija, ki je aprila lani dobila pompozno tiskovno konferenco, je povsem propadla. Zakaj je Zuckerberg tako zlahka izpustil priložnost za osvojitev tega velikega trga?

Iz Kalifornije je pred dnevi pricurljala vest, da so v podjetju Marka Zuckerberga razpustili ekipo programerjev, ki je skrbela za razvoj paketa mobilnih aplikacij Facebook Home. Home, ki je bil malodane s fanfarami predstavljen aprila 2013, je naprave, ki poganjajo Android, z globoko integracijo Facebooka spremenil v telefonske in tablične podaljške Facebooka. Pošiljanje sporočil, objavljanje statusov, ogledovanje fotografij in opravljanje drugih, s Facebookom povezanih opravil je bilo s paketom Home namreč mogoče brez namestitve namenske mobilne aplikacije Facebook. Mnogi so raje ostali "brezdomci" Facebookov "Dom" je ob izidu naletel na mlačen odziv uporabnikov – v najboljšem primeru so ga označili za povprečnega. S kritiki se je bil ob koncu lanskega leta primoran strinjati tudi Zuckerberg, ki je priznal, da se projekt Home ni razvil po željah podjetja. Tudi uporabniki, ki se jim je Facebook Home vendarle prikupil, so se mu v večini odrekli letos pozimi, saj so pogrešali posodobitve, ki bi odpravile številne hrošče in morebitne varnostne luknje. Zadnjo nadgradnjo je Dom namreč prejel pred skoraj šestimi meseci, 13. januarja 2014.

Trg še ni bil pripravljen "Lastniki mobilnih naprav se niso pripravljeni odreči delu svobode, kar bi oziroma so z namestvitvijo Facebooka Home vsekakor morali narediti," pravijo analitiki trga mobilne telefonije. Da se uporabniki radi sami odločijo, katere programe bodo uporabljali in katerih ne, so še pred žalostnim (neuradnim) koncem Homa spoznali tudi pri Facebooku. Zdaj bolj kot kdajkoli v osprednje namreč rinejo samostojne dodatke mobilnemu Facebooku, kot sta aplikaciji za hitro sporočanje Messenger in WhatsApp ter super priljubljeno omrežje za deljenje fotografij Instagram.

Ne spreglejte