Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
11. 1. 2017,
18.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

facebook Facebook Live video oglaševanje ustvarjalnost Mark Zuckerberg

Sreda, 11. 1. 2017, 18.45

6 let, 6 mesecev

Facebook želi predvajati oglase med predvajanjem videoizrezkov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Mark Zuckerberg | Foto Reuters

Foto: Reuters

O tem razmišljajo ne le zato, da bi povečali svoje prihodke, temveč tudi zato, da bi pritegnili več avtorjev zanimivih in kakovostnih vsebin.

Zuckerbergova razvojna vizija Facebooka daje velik pomen videovsebinam. Čeprav pri Facebooku zatrjujejo, da vsak dan uporabniki pregledajo 100 milijonov ur videa, Facebook pravzaprav še vedno nima dovolj privlačnih videovsebin, s katerimi bi lahko tekmoval z Googlovo storitvijo YouTube. Pri Facebooku zato razmišljajo, kako bi za avtorje objavljanje na Facebooku postalo (finančno) privlačnejše.

Če že ne vrtijo oglasov pred začetkom predvajanja videovsebin …

Facebook namreč (za zdaj) izrecno prepoveduje predvajanje oglasov pred začetkom predvajanja izbrane videovsebine, kar pomeni, da avtorji nimajo prave možnosti monetizacije svojih objav na tem družbenem omrežju.

Tako se je, za zdaj še neuradno, pojavila ideja o vključevanju oglasov med predvajanjem videovsebin, je prvi poročal spletni portal Recode. To bi delovalo na podoben način kot pri prenosih v živo Facebook Live.

Facebook ne predvaja oglasov pred začetkom izbranih vsebin, a ker se zavedajo, da bodo dobre videozapise dobili predvsem s finančno spodbudo avtorjev, razmišljajo o oglasih med predvajanjem videoizrezkov. | Foto: Reuters Facebook ne predvaja oglasov pred začetkom izbranih vsebin, a ker se zavedajo, da bodo dobre videozapise dobili predvsem s finančno spodbudo avtorjev, razmišljajo o oglasih med predvajanjem videoizrezkov. Foto: Reuters

Izrezki do 90 sekund brez oglasov

Oglase naj bi vključevali le v tiste videoizrezke, ki so daljši od poldruge minute, in le, če bo tako želel avtor posnetka. Po 20 sekundah predvajanja bi se pojavil vmesni oglasni videoizrezek, katerega dolžina bo omejena na 15 sekund. Tovrstne preizkuse naj bi začeli v prihodnjih mesecih.

Tovrstne oglasne prihodke bo Facebook delil na enak način kot YouTube – avtor lahko računa na 55 odstotkov, Facebook pa bo zase obdržal preostalih 45 odstotkov.

 Ali bodo oglasi pripomogli k boljšim vsebinam?

Avtorje bodo tako spodbujali izdelovati daljše videozapise, ki bodo ohranili pozornost gledalcev. V ozadju pa je še en pomemben učinek Facebookove medijske strategije: boj proti lažnim vsebinam, ki se širijo prek njihovega družbenega omrežja.

Na družbenih omrežjih se namreč (pre)pogosto pojavljajo vsebine, katerih edini namen je ustvarjanje viralnosti, pri čemer ostajajo relevantnost, kakovost in zanesljivost povsem v ozadju.

Ne spreglejte