Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
4. 5. 2017,
13.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

facebook Mark Zuckerberg sovražni govor nestrpnost varna raba interneta

Četrtek, 4. 5. 2017, 13.49

6 let, 6 mesecev

Facebook zaposluje (še) tri tisoč moderatorjev in se bliža novemu velikemu mejniku

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Mark Zuckerberg | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kmalu se bodo pri Facebooku lahko pohvalili, da imajo dve milijardi uporabnikov mesečno. Obenem so sklenili še odločneje stopiti v boj proti nedopustnim vsebinam.

V najnovejšem poslovnem poročilu so pri Facebooku poleg podatkov o dobičku objavili tudi podatke o številu uporabnikov. Število uporabnikov, ki Facebook uporabljajo vsak mesec, se je po njihovih podatkih povzpelo na 1,94 milijarde, od tega jih omenjeno družbeno vsak dan uporablja in obišče skoraj 1,3 milijarde ljudi po vsem svetu.

Dobički lepo rastejo, toda …

Facebook se lahko pohvali tudi z rastočim dobičkom: v prvih treh letošnjih mesecih je ta dosegel dobre tri milijarde ameriških dolarjev, kar je približno 2,75 milijarde evrov in predstavlja 76-odstotno letno rast.

Ob teh prijetno zelenih številkah vendarle opozarjajo, da bi jim v bližnji prihodnosti prihodki iz oglaševanja lahko začeli pešati. Oglaševanje je za zdaj največji vir Facebookovih prihodkov. V prvih treh letošnjih mesecih raslo za 51 odstotkov na letni ravni in doseglo 7,9 milijarde ameriških dolarjev (7,24 milijarde evrov).

"Dosegli smo rob, koliko oglasov lahko še stisnemo na strani uporabnikov, zato pričakujemo, da bodo do konca leta naši prihodki iz oglaševanja občutno padali," je ponovno posvaril prvi finančnik Facebooka David Wehner.

Ob nedavnih okrepljenih očitkih, češ da ne ravnajo dovolj učinkovito glede sovražnega govora in drugih nedopustnih vsebin na svojem družbenem omrežju, so pri Facebooku sklenili, da bodo zaposlili tri tisoč novih sodelavcev, ki bodo bdeli nad vsebinami. | Foto: Reuters Ob nedavnih okrepljenih očitkih, češ da ne ravnajo dovolj učinkovito glede sovražnega govora in drugih nedopustnih vsebin na svojem družbenem omrežju, so pri Facebooku sklenili, da bodo zaposlili tri tisoč novih sodelavcev, ki bodo bdeli nad vsebinami. Foto: Reuters

Nova divizija Facebookovih moderatorjev

Ob nedavnih okrepljenih očitkih, češ da ne ravnajo dovolj učinkovito glede sovražnega govora in drugih nedopustnih vsebin na svojem družbenem omrežju, so pri Facebooku sklenili, da bodo zaposlili tri tisoč novih sodelavcev, ki bodo bedeli nad vsebinami.

Kaplja, ki se je prelila čez rob, je bila predvajanje umora aprila in nato še samomora na Tajskem v živo na straneh Facebooka. Posledično bodo tudi olajšali prijavljanje nedopustnih vsebin.

Delo novih sodelavcev, ki se bodo pridružili obstoječim 4.500 v isti enoti, bo zelo obsežno, saj Facebook vsak mesec redno uporablja že približno vsak četrti Zemljan. Večina novih uporabnikov ne prihaja z evropske in severnoameriške celine, so še razkrili ob predstavitvi svojih najnovejših rezultatov.

Kaj so naslednja področja za Facebook?

Prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg se dobro zaveda, kakšen zaklad je tako zajetna baza uporabnikov. "To nam omogoča, da razširimo vlogo Facebooka in vstopimo tudi na področja televizije, zdravstvene oskrbe in politike," je med drugim dejal.

Ne spreglejte