SiolNET. Digisvet Novice
3,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Facebook za konec meseca potiho napovedal veliko novost

3,38

termometer

Facebook
Facebook se zelo trudi popraviti vtis, ki ga je s številnimi aferami, povezanimi z zasebnostjo in krajami podatkov, pustil v letu 2018. Foto: Reuters

Od 27. februarja bodo uporabniki Facebooka lahko izvedeli, katera podjetja za namene oglaševanja na družbeno omrežje nalagajo njihove osebne podatke, kot sta e-poštni naslov in telefonska številka. Facebook bo to informacijo namreč razkril vsakemu uporabniku, ki ga bo zanimalo, zakaj se mu prikazuje določen oglas.

Ko danes pregledujemo prvo stran Facebooka oziroma tako imenovano časovnico, lahko opazimo, da je vsaka peta ali šesta objava oglas oziroma tako imenovana sponzorirana vsebina

Facebook oglaševanje Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Če nas zanima, zakaj nam je Facebook pokazal prav to vsebino, lahko kliknemo na tri pike v zgornjem desnem delu objave in v meniju, ki se pojavi, nato izberemo možnost Zakaj se mi to prikazuje?:

Facebook oglaševanje Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Odprlo se bo okno s pojasnilom, da oglas vidimo zaradi enega od več različnih razlogov. Kdor Facebooku plača, da njegova objava doseže več uporabnikov, lahko namreč ustvari več filtrov, ki ciljno občinstvo iščejo po točno določenih kriterijih: slovenski moški med 25. in 44. letom starosti, uporabniki, ki so všečkali določeno temo, ljudje, ki živijo na določenem območju, in tako naprej.

Facebook oglaševanje Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Te podatke oglaševalci pogosto pridobijo s profilov uporabnikov Facebooka, ki javno razkrivajo svojo starost, lokacijo, zanimanja, določenim aplikacijam podelijo dovoljenja, da lahko dostopajo do teh podatkov, oziroma se v različne spletne storitve, s katerimi so povezani tudi oglaševalci, prijavijo s svojim profilom na Facebooku.

Lažne trgovine Digisvet Seznam trgovin, kjer kljub popustom ne naročajte ničesar

Podjetja, znamke in oglaševalske agencije imajo v rokavu še enega asa, in sicer lahko na Facebooku ustvarijo tako imenovane poljubne ciljne skupine (Custom Audiences), kar storijo tako, da na Facebook naložijo seznam podatkov o svojih obstoječih strankah, na primer o kupcih izdelkov na njihovih spletnih straneh, ki so sprejeli pogoje poslovanja in obdelave osebnih podatkov. 

Te podatke (e-poštne naslove, telefonske številke, domače naslove) Facebook poveže s profili uporabnikov, če obstajajo, in jih doda v poljubno ciljno skupino, ki se ji nato prikazujejo sponzorirane vsebine oglaševalca. 

Podjetje, znamka ali oglaševalska agencija na Facebook naloži seznam podatkov o strankah, do Facebooka pridejo v šifrirani obliki (1). Facebook nato te šifrirane podatke primerja s svojimi šifriranimi podatki o uporabnikih in poišče ujemanja (2). Ta ujemanja se nato prenesejo na seznam ljudi, ki jim Facebook prikaže oglase tistega, ki je naložil podatke (3). Facebook seznam ujemanj v šifrirani obliki nato izbriše (4). Vir: Facebook Business Podjetje, znamka ali oglaševalska agencija na Facebook naloži seznam podatkov o strankah, do Facebooka pridejo v šifrirani obliki (1). Facebook nato te šifrirane podatke primerja s svojimi šifriranimi podatki o uporabnikih in poišče ujemanja (2). Ta ujemanja se nato prenesejo na seznam ljudi, ki jim Facebook prikaže oglase tistega, ki je naložil podatke (3). Facebook seznam ujemanj v šifrirani obliki nato izbriše (4). Vir: Facebook Business Foto: Facebook

Do zdaj je bilo nemogoče vedeti, ali je Facebook uporabniku določen oglas pokazal zato, ker preprosto ustreza določenim kriterijem, ki so opisani zgoraj, ali ker je nekdo na družbeno omrežje naložil njegove osebne podatke in ga je Facebook nato povezal z njimi. 

To se bo spremenilo konec februarja, je Facebook res zelo potiho, na profilu Facebook Advertiser Hub, ki mu sledi manj kot 600 ljudi, napovedal v sredo.

Uporabnik, ki bo po 27. februarju ob sponzorirani vsebini kliknil na možnost Zakaj se mi to prikazuje?, bo namreč lahko izvedel, ali objavo vidi zato, ker je star toliko in toliko ali živi na določenem območju, ali pa zato, ker so bili njegovi osebni podatki na enem od seznamov, ki jih je oglaševalec ali podjetje naložilo na Facebook:

"Eden od razlogov, zakaj vidite ta oglas, je, da vas je Jasper's Market (ime podjetja) dodal na seznam ljudi, ki jih želijo doseči na Facebooku. To so lahko storili zato, ker je vaše ime na seznamu strank, ki so ga sestavili Jasper's Market in partnerji podjetj, oziroma ste jim svoje osebne podatke posredovali nekje drugje kot na Facebooku." "Eden od razlogov, zakaj vidite ta oglas, je, da vas je Jasper's Market (ime podjetja) dodal na seznam ljudi, ki jih želijo doseči na Facebooku. To so lahko storili zato, ker je vaše ime na seznamu strank, ki so ga sestavili Jasper's Market in partnerji podjetj, oziroma ste jim svoje osebne podatke posredovali nekje drugje kot na Facebooku." Foto: Facebook

Janez Janša Novice Facebook v 15 letih obstoja razgalil tudi slovenske politike

Kaj bodo imeli od tega uporabniki?

Pri Facebooku spremembo uvajajo zato, da bodo uporabniki še bolje razumeli, zakaj se jim prikazujejo določeni oglasi ter kako oglaševalci in podjetja, ne nazadnje pa tudi Facebook, upravljajo njihove osebne podatke, so pojasnili

Sprememba bo najverjetneje dobrodošla novost za uporabnike, ki jih še posebej skrbi zasebnost, saj bodo s tem lažje organizirali svoja prizadevanja za varovanje osebnih podatkov.

Facebook, ki se nadvse trudi popraviti vtis po lanskem katastrofalnem letu, zaznamovanem s številni incidenti z uhajanjem podatkov, bo medtem lahko prej odkril morebitne manj iskrene oglaševalce in njihove partnerje, ki nalagajo velike količine morda nezakonito pridobljenih osebnih podatkov. 

Preberite tudi:

Facebook sedež Digisvet Presenetilo vas bo, kdo najbolj razširja lažne novice po Facebooku Prevara Facebook Digisvet Kaj je v ozadju zapisa, ki ga panično delijo številni Slovenci WhatsApp Digisvet WhatsApp omejil število posredovanj sporočil na pet Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič Novice Lažni Franc Bogovič pošiljal lažna sporočila uporabnikom Facebooka #video Mark Zuckerberg Digisvet Pred petnajstimi leti je bil nihče. Danes ima pod sabo tretjino sveta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin