SiolNET. Digisvet Novice
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Facebook preizkuša nov gumb za označevanje negativnih komentarjev

0,19

termometer

Facebook
Foto: Reuters

Facebook preizkuša novo funkcijo imenovano "downvote", ki se na prvi pogled zdi kot dolgo pričakovani gumb za označevanje vsebine, ki nam ni všeč. Pravzaprav pa bo imel gumb nekoliko drugačno funkcijo.

Na spletu se je pojavilo veliko tvitov, ki prikazujejo nov dodatek h gumbu za všeček in smeške. Gre za tako imenovani gumb "downvote" , ki uporabnikom omogoča označevanje komentarjev, ki so žaljivi, zavajajoči ali pa niso povezani s temo objave.

Številni so funkcijo primerjali s spletnim portalom Reddit, kjer uporabniki določeno objavo s puščicama za gor ali dol lahko označijo za dobro ali slabo. Na to je opozorila tudi novinarka Taylor Lorenz, ki piše predvsem o novih tehnologijah: "Facebook preizkuša nove možnosti odzivov na komentarje. Zelo podobno Redditu!"

 

"Ne preskušamo gumba za izražanje nestrinjanja. Raziskujemo funkcijo, s katero ljudje posredujejo povratne informacije o komentarjih na javnih objavah. Funkcijo lahko preizkuša le majhna skupina ljudi v ZDA," je za TechCrunch povedal predstavnik podjetja Facebook.

Kot poroča spletni medij Unilad novo funkcijo trenutno lahko testira le pet odstotkov uporabnikov Androida v Ameriki, ki imajo jezik nastavljen na angleščino.

Težko pričakovanega gumba "dislike" ne bo

Gumb za označevanje vsebine, ki nam ni všeč, kar je že dolgo med najbolj zaželenimi funkcijami na Facebooku, verjetno ne bo nikoli obstajal.

Ustanovitelj facebooka Mark Zuckerberg se je leta 2015 na vprašanje o gumbu s funkcijo označevanja vsebin, ki nam niso všeč, odzval tako: "Nismo želeli ustvariti takšnega gumba, ker ne želimo Facebooka spremeniti v forum, kjer ljudje glasujejo za ali proti objavam drugih. To ni vrsta skupnosti, ki jo želimo ustvariti." Facebook, Mark Zuckerberg Foto: Reuters Namesto tega je Facebook zgradil možnosti odzivov, ki omogočajo, da na objavo in komentarje odgovorimo z "ljubeznijo", "wow", "haha", žalostnim ali jeznim emojijem. 

Toda gumb ne bo namenjen označevanju vsebin, ki nam niso všeč, ampak ga ustvarjajo z namenom lažjega razločevanja med primernimi in neprimernimi komentarji. 

Gre za boljšo regulacijo neprimernih vsebin in sovražnih komentarjev

Z novo funkcijo bi Facebook lahko ustvaril bolj smiselno interakcijo med uporabniki, ne da bi zanjo izgubljal preveč časa. Nova funkcija bi namreč pomagala poskrbeti za to, da so najbolj zanimivi komentarji na vrhu. 

Facebook že zdaj komentarje ocenjuje glede na všečke in odgovore, s pomočjo novega gumba pa bi neprimerne komentarje uporabniki že sami spravili na dno seznama, poleg tega pa bo o neprimernih komentarjih Facebook takoj obveščen.

S časoma bi tako Facebook lahko "pokopal" neprimerne komentarje in pripombe ter osebe, ki jih objavljajo. Seveda pa so se ob tej ideji porodili tudi dvomi, zlasti kar zadeva čezmerno cenzuro in to, kaj je danes sploh določeno kot neprimerno.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin