SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Facebook je poln prevar, nikar jim ne nasedajte

1

termometer

S skoraj poldrugo milijardo uporabnikov je Facebook prvovrstno igrišče za tisoč in en primerek zelo dobro zamaskiranih zlonamernih programov. V kakšni obliki se pojavljajo najpogosteje?

Kdo gleda tvoj profil? Večina uporabnikov Facebooka želi vedeti, kdo pogosto obiskuje njihov profil, zato pogostost klikov na povezave, ki naj bi razkrile, kdo so njihovi zalezovalci, ne preseneča. Čeprav želite nahraniti svoj ego, jim nikar ne verjemite, saj v večini primerov vodijo do aplikacij ali spletnih strani, ki lahko škodijo vašemu računalniku. Facebook zaradi varovanja zasebnosti uporabnikov vpogleda v seznam obiskovalcev njihovega profila v nasprotju z nekaterimi drugimi družbenimi omrežji, kot je Netlog, namreč ne omogoča.

Ne morem verjeti, da je bil prijatelj ali znana oseba udeležena v šokantno početje! Tovrstne lažne vsebine uporabnike Facebooka v klik nanje premamijo zato, ker so napihnjene ravno toliko, da bi lahko bile resnične, obenem pa dovolj škandalozne, da šokirajo že z naslovom. Praviloma se pojavljajo v obliki naslovnih sličic videoposnetkov, v ozadju pa je skoraj vedno zlonamerna aplikacija. Ta uporabnike, ki vsebino poskusijo odpreti, pred ogledom, ki je seveda nemogoč, prisili v deljenje povezave ali celo omogočanje dostopa do določenih elementov njihovega uporabniškega profila, kot je seznam prijateljev. Aplikacija nato vse uporabnikove stike zasuje z istim "videoposnetkom".

Druga različica prevarantske vsebine ogled domnevno šokantnega dogajanja pogojuje z izpolnjevanjem vprašalnika, s katerim poskusi pridobiti uporabnikove osebne podatke in jih zlorabiti bodisi za oglaševanje bodisi za napad z zlonamerno programsko opremo. Facebook kmalu ne bo več brezplačen Čeprav na prijavni strani Facebooka jasno piše "Uporaba je brezplačna in tako bo tudi ostalo", se opozorila, da bo za družbeno omrežje kmalu treba plačevati, še vedno pojavljajo kot gobe po dežju. Pri uporabnikih poskušajo paniko izzvati s ponarejenimi novicami, kredibilnost pa poskušajo pridobiti tudi z objavljanjem domnevnih cenikov nadaljnje uporabe Facebooka. Seveda so iz trte izvita tudi zagotovila, da se bodo plačilu izognili le tisti uporabniki, ki bodo opozorilo delili na svojem zidu.

Na smrt bolni otroci "Če bo ta fotografija dobila toliko in toliko všečkov, bo mali Janez končno operiran," pravijo generična sporočila ob generičnih fotografijah bolnih otrok, ki jih številni uporabniki Facebooka všečkajo in delijo v upanju, da so tisti dan naredili nekaj dobrega. Vse lepo in prav, a če otroka ne poznate, obstaja precejšnja verjetnost, da njegovi družini povzročate še več gorja. Dobro znan je primer deklice, ki naj bi dobila novo srce, če bi uporabniki množično delili njeno fotografijo. Ta je zaokrožila po vseh družbenih omrežjih, ne le Facebooku, pozneje pa se je izkazalo, da gre za Zoe Chambers, ki je umrla že leta 2008, nekaj let pred prvo domnevno prošnjo za pomoč. Všečkanje in deljenje tovrstnih fotografij NI in ne more biti način zbiranja sredstev v humanitarne namene, opozarjajo pri Facebooku.

Neuradne posodobitve uporabniškega vmesnika V ozadju vsake obljube o spreminjanju trenutnega videza Facebookovega uporabniškega vmesnika in dodajanju funkcij, kot je gumb "ni mi všeč", so zlonamerni programi. Nikar torej ne verjemite obvestilom, ki trdijo, da lahko nove prvine dodajate s preprostim kopiranjem krajšega teksta v naslovno vrstico brskalnika. V večini primerov gre za skripte, ki prevzamejo nadzor nad vašim profilom in poskrbijo, da vaš ugled na Facebooku zgrmi po klancu navzdol.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin