Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
22. 11. 2013,
19.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

internet

Petek, 22. 11. 2013, 19.50

7 let, 12 mesecev

Evropa meni, da je v internetu vedno več tveganj

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Raziskava Eurobarometra je pokazala, da 76 odstotkov uporabnikov interneta v EU meni, da se je v zadnjem letu povečalo tveganje pred napadi računalniških kriminalcev.

Na srečo pa je število tistih, ki so že bili žrtev takih napadov, veliko nižje. Delež vprašanih, ki so jim zlorabili uporabniški račun, je namreč 12 odstotkov, sedem odstotkov pa je odgovorilo, da so bili žrtev goljufije pri spletnih nakupih s kreditnimi karticami ali spletnem bančništvu.

Raziskavo so opravili maja in junija v vseh državah članicah Evropske unije, sodelovalo pa je 27 tisoč uporabnikov interneta.

Še vedno pomisleki o spletnem nakupovanju Prav zaskrbljenost zaradi takih napadov je gotovo vsaj posredno razlog, da so nekateri še vedno zadržani do računalniškega poslovanja in nakupovanja. Več kot dve tretjini vprašanih, natančneje 70 odstotkov, sta prepričani, da ne bi imeli težav pri spletnem nakupovanju ali uporabi spletnega bančništva, a se je zanje odločila le polovica vprašanih. Kot glavni pomislek so vprašani navedli možnost zlorabe osebnih podatkov (37 odstotkov), le malo manj (35 odstotkov) pa je zaskrbljeno za varnost spletnih plačil.

Čeprav je odstotek tistih, ki menijo, da so dobro obveščeni o nevarnostih računalniške kriminalitete, z lanskih 38 odstotkov zrasel na 44 odstotkov, raziskava ugotavlja, da mnogi še vedno ne izvajajo niti najbolj osnovnih varnostnih ukrepov. Tako je denimo le slaba polovica vprašanih, natančneje 48 odstotkov, v lanskem letu spremenila kakšno od svojih gesel za dostope do spletnih strani. To je pa le malenkost boljše kot lani, ko je to storilo 45 odstotkov vprašanih. Razkrivanju osebnih podatkov v spletu pa se izogiba 87 odstotkov vprašanih, kar ne odstopa bistveno od lanskega rezultata (89 odstotkov).

Pametni telefoni in tablice na pohodu Kot so že pokazale tudi številne druge raziskave, internet postaja vedno bolj mobilen. Najnovejša raziskava Eurobarometra je pokazala, da se je v zadnjem letu zelo okrepil delež uporabnikov interneta, ki za dostop uporabljajo mobilne naprave. Medtem ko je lani s pametnim mobilnim telefonom v internet dostopalo 24 odstotkov vprašanih, je letos ta delež občutno višji – 35 odstotkov. Prav tako se je s komaj šest odstotkov lani delež evropskih uporabnikov interneta, ki v ta namen uporabljajo tablice, povečal na 14 odstotkov.

Ne spreglejte