Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
21. 3. 2019,
15.39

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

4

Natisni članek

DeviceAtlas Android Google iOS Apple pametni telefoni operacijski sistem

Četrtek, 21. 3. 2019, 15.39

5 let, 1 mesec

Zemljevid operacijskih sistemov pametnih telefonov

Evropa in Južna Amerika androidni, Severna Amerika in Avstralija jabolčni

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

4

operacijski sistem, mobilne naprave, pametni telefoni, Android, iOS, 2018 | Android ali iOS - kdo je osvojil katero državo v letu 2018? | Foto DeviceAtlas

Android ali iOS - kdo je osvojil katero državo v letu 2018?

Foto: DeviceAtlas

Prednost, ki jo ima iOS glede na Android, se v ZDA poglablja, v Avstraliji pa zmanjšuje. Na Švedskem je lani Android prehitel iOS, a je po podatkih družbe DeviceAtlas najpogostejši pametni telefon na svetu Applov iPhone 7.

Kako so se v letu 2018 spreminjale preference uporabnikov pametnih telefonov?

Odgovor na to vprašanje je v svojem nedavnem poročilu objavila družba DeviceAtlas, ki prek svoje platforme za spletno optimiranje, segmentiranje in analitiko na več sto tisoč partnerskih spletnih mestih spremlja spletne dostope prek mobilnih naprav.

Žal bomo v njihovem poročilu zaman iskali podrobnosti o Sloveniji, Švici, Belgiji in še marsikateri državi, a vendarle izvemo, da smo pri nas, tako kot večina evropskih držav, bolj naklonjeni pametnim telefonom z operacijskim sistemom Android kot Applovim pametnim telefonom iPhone z operacijskim sistemom iOS.

Lani so v Maleziji zaznali velik padec deleža mobilnih naprav z operacijskim sistemom iOS - v tej državi je Android lani dosegel največji odstotek rasti. Na fotografiji: malezijska prestolnica Kuala Lumpur. | Foto: Thinkstock Lani so v Maleziji zaznali velik padec deleža mobilnih naprav z operacijskim sistemom iOS - v tej državi je Android lani dosegel največji odstotek rasti. Na fotografiji: malezijska prestolnica Kuala Lumpur. Foto: Thinkstock

V Evropi je Android poraženec le v majhnem številu držav

V evropskih državah (tistih, za katere so ovrednotili meritve) z izjemo Norveške, Irske ter Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske prevladujejo pametni telefoni z operacijskim sistemom Android. Na večinsko stran se je po lanskih podatkih prvič vpisala Švedska, kjer je leta 2017 še vedno prevladoval iOS.

V ZDA ni dvoma in razlika med iOS in Androidom je iz leta v leto večja. Tako pa vendarle ni v Avstraliji, kjer Android vztrajno manjša razliko za tam sicer še vedno prevladujočim Applovim operacijskim sistemom za pametne telefone.

Ahmed Mansoor
Novice Ste prepričani, da Applov iOS ni ranljiv? Potem morate prebrati to.

Trije švedski razlogi

Na Švedskem se je po ocenah družbe DeviceAtlas preskok Androida lani zgodil zaradi treh pomembnih razlogov. Prva dva razloga sta prodajni uspehi Samsungovih pametnih telefonov Galaxy S9 in S9+ in Huaweieva uspešna marketinška kampanja, kjer so kot ambasadorki znamke izpostavili izraelsko igralko Gal Gadot ter dansko fotografinjo in nekdanjo manekenko Heleno Christensen.

Na trend so vplivali tudi švedski hitri premiki proti brezgotovinski družbi, ki od državljanov vedno bolj zahtevajo uporabo pametnih telefonov. Številni od njih se ob tem odločijo za praviloma cenejše androidne pametne telefone.

Švedska intenzivna prizadevanja za uvedbo brezgotovinske družbe pospešuje povpraševanje po pametnih telefonih, ob tem pa se številni raje odločijo za cenejši Android. | Foto: Tina Deu-Siol.net Švedska intenzivna prizadevanja za uvedbo brezgotovinske družbe pospešuje povpraševanje po pametnih telefonih, ob tem pa se številni raje odločijo za cenejši Android. Foto: Tina Deu-Siol.net

Za iOS Malezija največji minus, Irska in Španija največji plus

V letu 2018 pa so Applovim pametnim telefonom sorazmerno najbolj obrnili hrbet v Maleziji: družba DeviceAtlas poroča, da jim je glede na leto 2017 lani delež v tej državi upadel za kar 17,45 odstotka.

V istem obdobju so se operacijskemu sistemu iOS številke najbolj v zeleno pognale na Irskem in v Španiji (pri obeh za 8,35 odstotka), a še vedno premalo, da bi v Španiji pregnali Android z najvišje stopničke.

Kljub padcu v Indiji in Španiji ostaja Android v obeh na vrhu

Androidu se je lani najbolj smehljalo v Maleziji, Avstraliji, Španiji in na Poljskem, kjer so dosegli največjo rast.

Najbolj v rdeče glede na predlani se jim je lani obarvalo v Indiji, na Irskem, v Kanadi, Španiji in na Japonskem, a kljub temu ohranja prestol v Indiji in Španiji.

Heker, pametni telefon, varnost, virus
Novice Če imate katerega od teh programov na svojem androidu, imate tudi vohuna!

Najpogostejši pametni telefon je dve leti in pol star iPhone

V 36 državah, ki jih obravnava družba DeviceAtlas (Slovenije ni med njimi), ima v skupnem seštevku iOS vendarle večji delež kot Android, čeprav uporablja iOS samo en proizvajalec mobilnih naprav, medtem ko Android poganja mobilne naprave številnih drugih proizvajalcev.

Meritve družbe DeviceAtlas kažejo, da je najpogostejši pametni telefon na svetu skoraj tri leta star iPhone 7. | Foto: Reuters Meritve družbe DeviceAtlas kažejo, da je najpogostejši pametni telefon na svetu skoraj tri leta star iPhone 7. Foto: Reuters

Operacijski sistem Windows Phone pa je res na zadnjih izdihljajih, saj so v teh državah namerili le eno četrtino odstotka naprav s tem Microsoftovim operacijskim sistemom za mobilne naprave.

Najpogostejši telefon, ki so ga zaznali na tem območju, je iPhone 7, so še ugotovili pri družbi DeviceAtlas.

Ne spreglejte