Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
21. 10. 2013,
13.19

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

internet širokopasovni dostop Evropska komisija Telekom Slovenije satelit

Ponedeljek, 21. 10. 2013, 13.19

5 let, 5 mesecev

EU: Zagotovili smo stoodstotno dostopnost širokopasovnega interneta

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Že res, a le prek praviloma dražjih satelitskih povezav. Pomembna etapa digitalne agende je premagana, a pot do njene dokončne uresničitve je še dolga.

Vsakdo v katerikoli od 28 držav članic Evropske unije ima omogočen širokopasovni dostop do interneta s hitrostmi najmanj dva megabita v sekundi, so sporočili iz Evropske komisije. Pristojna komisarka Neelie Kroes ni skrivala zadovoljstva in ponosa nad tem, kot ga je imenovala, pomembnim mejnikom, ki bo okrepil evropsko produktivnost in napredek. Učinkovito, vendar ne najugodneje Toda uresničevanje digitalne agende in premostitev digitalne ločnice je tej spodbudni napovedi navkljub še daleč, kajti ta univerzalna dostopnost je za zdaj omejena le na satelitske povezave, ki so z vidika opreme zahtevnejše in posledično dražje. Stroški opreme in postavitve se pri nas gibljejo okoli 400 evrov, kar je malenkost nad evropskim povprečjem, z izbiro ustreznega paketa in časovno vezavo naročniškega razmerja pa je ta strošek mogoče nekoliko znižati.

Pri satelitskem dostopu do interneta, zagotavlja ga 148 evropskih satelitov, je mesečni strošek odvisen od količine prometa in ne predvideva neomejenega prenosa kot (skoraj vsi) stacionarni priključki, prav tako pa hitrosti podatkovnega prenosa ne presegajo 20 megabitov v sekundi. Kljub prizadevanjem Evropske komisije za vzpostavitev enotnega telekomunikacijskega trga (kar je verjetno tako težko ali celo utopistično kot vzpostavitev enotnega trga dela) so tudi pri teh storitvah razlike v cenah med posameznimi državami članicami znatne. Po podatkih iz Bruslja je najnižja mesečna naročnina v Evropski uniji za osnovne pakete satelitskega internetnega dostopa 10 evrov, pri paketih, ki omogočajo hitrost 20 megabitov v sekundi, pa 25 evrov. Za nekatere vendarle dokončna rešitev Za tiste na podeželju, ki so daleč od vozlišča običajne povezave, bodo satelitske povezave vendarle ostale (najbrž še nekaj časa) edina možnost za širokopasovni dostop, zlasti če je konfiguracija ozemlja v njihovi okolici takšna, da do njih ne bo smiselne ali izvedljive pokritosti s signalom mobilne telefonije – predvsem s signalom 4G, ki omogoča želene visoke hitrosti podatkovne dostope. Po nekaterih ocenah je v tej skupini okoli tri milijonov prebivalcev Evropske unije.

Evropska komisija je sicer še poročala, da ima 96,1 odstotka prebivalcev Evropske unije možnost stacionarnega dostopa do interneta, medtem ko prek mobilnih povezav do interneta lahko dostopa 99,4 odstotka prebivalcev Evropske unije. Posebno spletno mesto Evropske komisije Evropska komisija je z željo, da državljane Evropske unije čim bolj seznani z možnostmi satelitskega dostopa do interneta, o katerih po njihovem mnenju niso dovolj seznanjeni, oblikovala posebno spletno stran na kateri so po posameznih državah članicah Evropske unije zbrani vsi ponudniki satelitskega dostopa do interneta, med njimi tudi ponudba Telekoma Slovenije. Nekoliko pa presenečajo podatki o trenutni dostopnosti, po katerih ima Slovenija za Poljsko najnižjo, samo 74-odstotno pokritost, kar namiguje, da države članice te vrednosti morda niso ugotavljale na enak način. Čim hitreje čim prej čim večjem številu Hiter internet mora postati čim prej dostopen čim večjem številu državljanom, so še naprej odločni pri Evropski komisiji. Doseganje stoodstotnega osnovnega dostopa, poudarjajo, pomeni, da se je zdaj treba nemudoma usmeriti na nova hitra omrežja. "Za evropski gospodarski razvoj in novo generacijo digitalnih izdelkov in storitev, kot so povezani televizijski sprejemniki, povezani avtomobili, e-zdravje in računalništvo v oblaku, so nujne cenovno sprejemljive še višje hitrosti širokopasovnega dostopa – 30 in 50 megabitov v sekundi," je med drugim povedala komisarka Kroes.

V prid svojem prepričanju o pomenu hitrega interneta navajajo oceno, da povečanje širokopasovne internetne dostopnosti za deset odstotnih točk poveča bruto domači proizvod med enim in poldrugim odstotkom. V resnici pa … Že leta 2020 bo treba doseči naslednji veliki mejnik – zagotoviti vsakemu prebivalcu Evropske unije hitrosti najmanj 30 megabitov v sekundi, od tega vsaj polovici najmanj 100 megabitov v sekundi. Naloga ne bo preprosta, kajti dozdajšnji uspehi in velike besede še niso jamstvo, da bodo pri uresničevanju ambicioznega načrta države članice tudi uspešne.

Ne spreglejte