Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2008,
9.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 9.07

8 let

EU z novim programom za varnejši internet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropska komisija je pred dnevi predlagala nov program za varnejši internet, s katerim želi okrepiti varnost otrok v spletnem okolju.

Za izvajanje programa, ki bo nadgradil dosedanji, leta 2005 sproženi program za varnejši internet, je namenjenih 55 milijonov evrov. Potekal bo od leta 2009 do 2013, so sporočili iz Bruslja.

"Program za varnejši internet je dober primer evropskega programa z neposrednim vplivom na vsakodnevno življenje državljanov. Ker vedno več evropskih otrok in mladih uporablja spletne tehnologije doma ali v šoli, morajo biti, tako kot tudi njihovi starši in učitelji, seznanjeni z možnostmi in nevarnostmi tehnologije," je dejal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Vedno večja potreba po ukrepanju

Evropska komisarka za informacijsko družbi in medije Viviane Reding pa je dodala, da je EU že veliko storila za to, da je internet v zadnjih letih postal varnejši za otroke, vendar pa delo še ni končano. Prav nasprotno, zaradi novih načinov uporabe tehnologije je potreba po ukrepanju vedno večja.

Zmanjšanje nezakonitih vsebin Predlagani novi program naj bi zmanjšal količino nezakonitih vsebin in se spopadel s škodljivimi dejanji na spletu, spodbujal varnejše spletno okolje in zagotovil osveščenost javnosti. Poleg tega naj bi na evropski ravni združil raziskovalce, ki se ukvarjajo z varnostjo otrok na spletu, ter s tem oblikoval bazo znanja o novih tehnologijah, ki jih uporabljajo otroci, o vplivih, ki jih imajo na otroke, in o z njimi povezanih tveganjih.

Predlagani program upošteva rezultate javnega posvetovanja o varnejšem internetu in spletnih tehnologijah za otroke, ki je potekalo od aprila do junija 2007. Vključuje tudi priporočila, ki so jih oblikovali otroci sami na Evropskem forumu mladih ob letošnjem dnevu varnejšega interneta.

Ne spreglejte