SiolNET. Digisvet Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ena od najmanjših držav sveta je prepovedala Facebook

4

termometer

Oblasti otoške državice Nauru, ki leži v Tihem oceanu, so prebivalcem onemogočile dostop do Facebooka. Domnevno naj bi jih, predvsem otroke, želele zaščititi pred neprimernimi vsebinami.

Prepoved dostopanja do Facebooka je sicer je del večjega načrta vlade miniaturne državice, ki želi z blokiranjem družbenega omrežja in številnih drugih spletnih strani prebivalce zavarovati pred pornografijo in drugimi ofenzivnimi vsebinami, piše Business Insider. Vladajoča stranka otoške republike naj bi bila še posebej zaskrbljena, da bi jim bili izpostavljeni najmlajši državljani.

Blokada Facebooka poskus politične cenzure? A kot je po poročanju Business Insiderja zatrdil predstavnik vodilne opozicijske stranke, gre za klasičen larifari. Dežurna oblast države Nauru, ki leži severovzhodno od Avstralije in Papue Nove Gvineje, naj bi ljudem namreč želela vzeti svobodo dostopanja do digitalnih medijev in platform, na katerih lahko javno izražajo nezadovoljstvo nad vlado.

Facebook za begunce v otoški državi edini stik z domovino Približno 10 tisoč prebivalcev države, ki obsega zgolj otok s površino vsega 21 kvadratnih kilometrov, sicer že lep čas jezijo metode, s katero vladajoča stran zatira opozicijo in ignorira kritike. Cenzura družbenih omrežij sicer ne bo prizadela le političnega aktivizma, temveč tudi številne begunce (predvsem z Bližnjega vzhoda), ki so zatočišče našli v otoški državi. Facebook je zanje pravzaprav edini način komuniciranja z družinami.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin