Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
1. 10. 2014,
14.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matic Tomšič

Sreda, 1. 10. 2014, 14.24

7 let, 12 mesecev

EBay in PayPal se ločujeta

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prihodnje leto bosta spletna trgovina eBay in plačilni servis PayPal, ki zdaj domujeta pod isto streho, postala neodvisni podjetji. K ločitvi je eBay že lep čas spodbujal predvsem Wall Street.

"Delitev eBaya in PayPala na … no, eBay in PayPal bo podjetjema, ki bosta v prihodnosti delovala neodvisno drug od drugega, omogočila, da nove priložnosti, ki jih ponuja sodoben trg, izkoristita v najboljši mogoči meri," so v sporočilu za javnost zapisali pri eBayu. Novica je zjutraj povzročila rast delnic spletnega trgovskega velikana – poskočile so za več kot šest odstotkov, poroča CNN.

V IT-industriji več priložnosti za samotarje Pri eBayu, ki je PayPal (tega je leta 1998 ustanovil tehnološki genij Elon Musk) pod svoje okrilje vzel leta 2002, so se za potezo odločili zaradi dejstva, da lahko podjetji na samostojni poti zrasteta bolj in dosežeta več, kot če bi še naprej delovali pod isto streho, piše The Verge. To naj bi še posebej veljalo za PayPal, ki je že zdaj vodilna platforma za spletno plačevanje, saj upravlja kar enega od šestih dolarjev, zapravljenih na internetu, pravi Carl Icahn, znani ameriški vlagatelj in goreči podpornik ločitve eBaya in PayPala. eBay pod Amazon? "Prednosti, ki jih je imelo skupno delovanje eBaya in PayPala v preteklosti, danes ni več. Za obe podjetji bo bolje, da se osredotočita izključno na svoje poslanstvo," je za New York Times povedal Icahn. Za to, da eBay in PayPal odideta vsak svojo pot, že nekaj časa lobirajo tudi na Wall Streetu. Pri eBayu, ki že nekaj časa raste precej počasneje kot PayPal, naj bi z delitvijo računali tudi na to, da bi ga morebiti prevzel kateri od mednarodnih trgovinskih velikanov, kot je Amazon, piše Usa Today.

Ob ločitvi, ki naj bi se predvidoma zgodila v drugi polovici leta 2015, bo vajeti eBaya v celoti prevzel Devin Wenig, zdajšnji predsednik oddelka eBay Marketplace. Prvi mož PayPala bo postal Dan Schulman, nekdanji funkcionar ameriške finančne družbe American Express. Trenutni direktor eBaya John Donahoe in prvi finančnik Bob Swan naj bi podjetje po delitvi zapustila.

Ne spreglejte