Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 12. 2007,
19.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 16. 12. 2007, 19.21

8 let

E-nakupuje že skoraj polovica uporabnikov interneta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski uporabniki interneta najpogosteje kupujejo v slovenskih spletnih prodajalnah, za posamezen nakup pa porabijo tudi več kot 700 evrov, kaže raziskava, ki sta jo izvedli Iprom in Valicon.

Vsak dan prek interneta nakupuje 13 odstotkov vprašanih, 15 odstotkov nekajkrat tedensko, 16 odstotkov nekajkrat na mesec, 30 odstotkov uporabnikov interneta pa ni še nikoli nakupovalo na spletu, je še pokazala raziskava. Uporabniki največ porabijo za turistične storitve Rezultati raziskave o spletnih nakupovalnih navadah med 8046 anketiranci kažejo, da prek interneta vsaj nekajkrat na leto kupuje 44 odstotkov uporabnikov, večinoma oblačila ali športno opremo, in sicer 36 odstotkov uporabnikov, največ pa porabijo za plačilo turističnih storitev.

Kar 57 odstotkov uporabnikov se prek interneta vsaj nekajkrat na leto informira o izdelkih, ki jih nameravajo kupiti. Na drugem mestu nakupov je s 33 odstotki uporabnikov računalniška strojna oprema, na tretjem pa knjige, revije in časopisi. Najmanj, 16 odstotkov, jih na tak način nakupuje hrano, delnice, finančne storitve ali zavarovanja pa 13 odstotkov.

Najmanj gre za nakupe filmov in glasbe V povprečju e-nakupovalci namenijo plačilu potovanj ter namestitev 720 evrov, te storitve pa uporablja 20 odstotkov uporabnikov interneta. Za delnice in finančne storitve porabijo 706 evrov, za računalniško opremo pa 417 evrov. Najmanj denarja, v povprečju samo 59 evrov, so uporabniki namenili za nakupe filmov in glasbe na DVD- in CD-medijih.

Družba Valicon je ena od vodilnih družb za trženjsko svetovanje na območju jugovzhodne Evrope. Nastala je aprila 2007 z združitvijo podjetij Cati iz Slovenije in Prizma Istraživanja s Hrvaške. Podjetje Iprom pa je bilo ustanovljeno leta 1999 in je pionir slovenske internetne oglaševalske industrije.

Ne spreglejte