Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sobota,
14. 1. 2017,
11.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Črna gora internet izvoz ZDA Kitajska

Sobota, 14. 1. 2017, 11.37

6 let, 6 mesecev

Uspeh črnogorske domene .me

Dobili so jo po nesreči, zdaj z njo mastno služijo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Boka Kotorska, Črna Gora | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V Črni gori niso mogli vedeti, kako jim je padla sekira v med, ko so dobili mednarodno oznako, s tem pa tudi vrhnjo domeno: .me.

Začelo se je drugo desetletje samostojne poti neodvisne države Črne gore. Na referendumu 21. maja 2006 je nekaj več kot 55 odstotkov volivcev, ki so takrat oddali svoj glas, izbralo neodvisno pot svoje države zunaj skupnosti s Srbijo.

Edino, kar je smiselno preostalo

Nekaj mesecev pozneje, ravno nekje pred desetimi leti, so kot takrat najmlajša evropska država dobili svojo dvočrkovno mednarodno oznako .me, ki se uporablja tudi kot vrhnja domena pri spletnem naslavljanju.

Ta oznaka .me sicer na prvi pogled ni povezana s Črno goro, a vse druge smiselno mogoče oznake so že bile zasedene – MO za Macao, MT za Malto, MN za Mongolijo, MG za Madagaskar, MR za Mavretanijo, celo CG iz domačega imena Crna gora jim je že speljal Kongo!

Po podatkih za lansko tretje četrtletje je največ uporabnikov domene .me v ZDA in na Kitajskem. | Foto: Marjan Žlogar Po podatkih za lansko tretje četrtletje je največ uporabnikov domene .me v ZDA in na Kitajskem. Foto: Marjan Žlogar

Več kot 99 odstotkov domen .me prodajo podjetja zunaj Črne gore

Toda kar je bilo videti kot pobiranje ostankov, se je izkazalo kot izjemna poslovna priložnost, ki so jo Črnogorci zagrabili in dobro izkoristili. Dovolj pove že podatek, da prihodki od prodaje domen v vrhnji domeni .me znašajo okrog dva odstotka vsega črnogorskega izvoza.

Vse to ob tem, da komaj en odstotek uporabnikov domene .me resnično živi v Črni gori, redki pa so tudi prodajalci domen v vrhnji domeni .me, ki so doma v Črni gori – a se denar potem seveda steka v Črno goro.

Zakaj je domena .me tako zaželena? Zaradi pomena v angleščini (mene, meni), ki omogoča zelo privlačne (in zapomnljive) kombinacije za spletne naslove.

Z domenami .me služijo več kot 10 evrov na leto po prebivalcu

Marca lani so že prešteli več kot milijon registriranih spletnih domen v vrhnji domeni .me – impresivno za državo, ki ima zgolj okrog 620 tisoč prebivalcev. Marsikatera bistveno večja država, tudi v Evropi, jim po številu domen v svoji vrhnji domeni ne pride niti blizu!

S svojo domeno .me je leta 2015 Črna gora ustvarila 6,5 milijona evrov ali dobrih 10 evrov po prebivalcu – če bi bila Slovenija tako uspešna s svojo vrhnjo domeno .si, ki sicer ima primerljiv pomen v več slovanskih jezikih, bi to pomenilo 21 milijonov evrov letno plusa v državni proračun.

V črnogorskem letovišču Budva od leta 2013 prirejajo letno tehnološko konferenco Spark.me, ki je že privabila nekatera svetovna znana imena iz panoge informacijske tehnologije. | Foto: Thinkstock V črnogorskem letovišču Budva od leta 2013 prirejajo letno tehnološko konferenco Spark.me, ki je že privabila nekatera svetovna znana imena iz panoge informacijske tehnologije. Foto: Thinkstock

Dve črki za dva odstotka izvoza

Črnogorska država te prihodke knjiži pod telekomunikacijske storitve, več kot 99 odstotkov domen v vrhnji domeni .me pa, seveda po pooblastilu, registrirajo podjetja zunaj Črne gore, zato se to šteje kot izvoz.

V istem letu je Črna gora ustvarila skupaj skoraj za 320 milijonov evrov izvoza, kar pomeni, da jim je posrečena vrhnja domena prispevala več kot dva odstotka!

Največ črnogorskih domen v ZDA in na Kitajsko

Podobno kot pri domenah .com in .net je največ domen .me registriranih v ZDA in na Kitajskem. Toda domena .me Črni gori ni zgolj prinesla znatnih prihodkov, temveč je to majhno državo tudi na druge načine uvrstila na tehnološki zemljevid sveta.

Tako so med drugim leta 2013 v črnogorskem letovišču Budva prvič organizirali konferenco Spark.me, ki je zdaj na sporedu vsako leto in privablja nekatera znana svetovna imena s področja informacijske tehnologije.

Ne spreglejte