Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
9. 9. 2014,
21.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

aplikacije pametni telefoni zdravje tek šport Matic Tomšič

Torek, 9. 9. 2014, 21.51

7 let, 12 mesecev

Digitalni pomočniki za zdravo in aktivno življenje

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pametni telefon ali tablica se lahko z ustrezno aplikacijo spremenita v osebnega trenerja, ki prevzame nadzor nad vašo telesno aktivnostjo, prehrano in poskrbi za izboljšanje splošnega počutja.

Aplikacije, ki uporabniku pametne napravice povedo, koliko je pretekel, koliko je pojedel in kako hitro mu bije srce, spadajo med največkrat preneseno in najpogosteje uporabljano digitalno vsebino s servisov Google Play (Android) in App Store (iOS). Ker je beleženje športnih dejavnosti in vnosa prehrane z njimi lažje kot kadarkoli prej, so številni strokovnjaki s področij medicine športa in nutricionistike prepričani, da so mnoge telesno neaktivne posameznike s slabimi prehranjevalnimi navadami pritegnile k spremembi načina življenja. Poiskali smo nekaj najboljših tovrstnih aplikacij.

Fitocracy Primarno poslanstvo aplikacije in spletnega portala Fitocracy je sledenje napredku pri treningu z utežmi, a ponuja veliko več kot le preprost dnevnik za štetje premaknjenih železnih kilogramov. Fitocracy pravi, da je spremljanje treninga lahko zabavno, zato uporabniku ponuja številne miniigre, ki se odlično spojijo s pravkar opravljeno seanso z utežmi – zbiranje točk, odklepanje dosežkov, domišljijske boje z lenobnimi zmaji … Fitocracy z lastnim družbenim omrežjem povezuje tudi ogromno skupnost uporabnikov, ki med sabo delijo znanje, izkušnje in motivacijo.

Ameriška revija Men's Journal je Fitocracy izbrala za aplikacijo leta 2012, za najbolj priljubljeno spletno stran in aplikacijo na področju športa in zdravja pa so jo označili tudi portali Mashable, Tech Crunch, CNN, Lifehacker in The New York Times. (Fitocracy za Android, Fitocracy za iOS)

Runtastic Running & Fitness Aplikacija Runtastic Running & Fitness je namenjena predvsem kardiovaskularni telesni vadbi – teku, kolesarjenju in hoji. S pomočjo oddajnika GPS je vsako aktivnost mogoče spremljati in prikazati na zemljevidu Google Maps ter napredek deliti s prijatelji na družbenih omrežjih. Različica Runtastic za Android 4.4 uporabnika celo motivira z integracijo priljubljenih aplikacij za poslušanje glasbe, kot so Google Play Music, SoundCloud, Pandora in Spotify. (Runtastic Running & Fitness za iOS, Runtastic Running & Fitness za Android)

Argus Argus 24 ur na dan, sedem dni v tednu beleži vse – in s tem mislimo res vse. Vsak korak, sprehod, vožnjo s kolesom, grižljaj, smrčanje in še več. Z nenehnim spremljanjem uporabnikovega vsakdana Argus ustvarja precej podroben biološki profil, ki ga lahko uporabnik aplikacije uporabi kot eno od izhodišč pri trudu za izboljšanje zdravja in splošnega počutja. Seveda pod pogojem, da ima pametno napravo ves čas pri sebi, kar pa v letu 2014 ne bi smelo predstavljati prevelike ovire. (Argus za iOS)

MyfitnessPal MyFitnessPal je najbrž najboljše digitalno orodje za beleženje dnevnega kaloričnega vnosa (oziroma po domače – štetje kalorij), ki je najboljši način za optimalno in zdravo izgubljanje oziroma pridobivanje telesne teže. V MyFitnessPalovi bazi prehrane najdemo več kot tri milijone vnosov, uporabniki pa lahko svoja živila bodisi ročno bodisi s skeniranjem črtnih kod na embalažah dodajajo tudi sami. (MFP za Android, MFP za iOS)

Sleep Time Čeprav je na prvi pogled videti, da je Sleep Time le še ena digitalna budilka, se pod njenim ličnim vmesnikom skriva odlično orodje za spremljanje kakovosti in odmerjanje ravno pravšnje količine spanca. Z občutljivim merilcem pospeška, ki je sestavni del večine sodobnih pametnih telefonov, Sleep Time analizira učinkovitost počitka (kako dolgo je uporabnik v stanju rahlega oziroma globokega spanja, kar določi z beleženjem morebitnega premikanja) in uporabnika samodejno zbudi v pravem trenutku. Pogoj za najbolj optimalno uporabo funkcij aplikacije Sleep Time je sicer, da se vam telefon ali tablica med spanjem pridružita na blazini. (Sleep Time za Android, Sleep Time za iOS)

Ne spreglejte