Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
15. 2. 2015,
16.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

internet Matic Tomšič

Nedelja, 15. 2. 2015, 16.07

7 let, 12 mesecev

Deset zelo uporabnih razširitev za spletni brskalnik Chrome

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav je Google Chrome že sam odlično orodje za brskanje po spletu, lahko medmrežno izkušnjo še izboljšamo in poenostavimo z dodajanjem razširitev. Poiskali smo nekaj najbolj uporabnih.

Googlov iskalnik slik (Search by Image) Če se med brskanjem po spletu pogosto sprašujete, od kod izvirajo posebej zanimive fotografije, vam lahko pomaga vtičnik Search by Image. Ko se po namestitvi s kazalcem miške pomaknete na izbrano podobo, se bo v njenem spodnjem desnem kotu pojavila bližnjica do Googlovega iskalnika slik (Google Seach by Image). Če nanjo kliknete, vam bo Chrome pokazal vir slike na spletu in druge povezane ter podobne fotografije.

Evernote Web Clipper Evernote je zelo priljubljena mobilna in namizna aplikacija za napredno ustvarjanje zapiskov vseh vrst. Njeno funkcionalnost deli tudi razširitev za brskalnik Chrome – z Web Clipperjem je beležke mogoče napraviti iz vseh spletnih strani ali pa le njihovih delov (besedila, slikovne in multimedijske datoteke). Kot dokumenti se shranjujejo v uporabnikov osebni profil Evernote, do katerega je nato mogoče dostopati z vseh platform – pametnega telefona, tablice in osebnega računalnika.

Send from Gmail Razširitev Send from Gmail je zelo neposredna – ko jo namestimo, se ob naslovni vrstici brskalnika Chrome pojavi gumb, s katerim lahko sporočilo hitro ustvarimo in pošljemo brez odpiranja odjemalca elektronske pošte Gmail.

Strict Workflow Strict Workflow je rešitev za številne uporabnike, ki med delom z brskalnikom pogosto zaidejo in čas zapravljajo na drugih, bolj zanimivih spletiščih. Razširitev Strict WorkFlow tega ne dovoli – uporabnika namreč prisili, da na spletni strani (ali več spletnih straneh), ki je povezana z delom, prebije vsaj neprekinjenih 25 minut. Šele nato lahko za pet minut pokuka na Facebook in YouTube. Strict Workflow omogoča tudi začasno blokiranje spletnih strani, ki pozornost odvračajo od dela. Slovar (Google Dictionary) Googlov slovar uporabniku ponudi razlago izrazov, ki jih ne razume, oziroma se želi najprej prepričati, da jih bo uporabil v pravem kontekstu. Ko ga namestimo, hitro definicijo prikličemo z dvojnim klikom na katero koli besedo na spletni strani. Razširitev slovenščine še ne podpira, najbolje jo bodo izkoristili tisti uporabniki, ki želijo nadgraditi obstoječe znanje angleškega jezika.

FVD Downloader Med brskanjem po spletu občasno naletimo na videoposnetke, ki jih želimo prenesti na računalnik, a nam spletna stran, ki jih gosti, tega ne dovoli. Omejitev lahko zaobidemo z uporabno razširitvijo FVD Downloader, ki ob vsakem obisku spletišča, na katerem najde videoposnetke, uporabniku ponudi gumb za prenos vsebin. FVD Downloader sicer ne deluje na YouTubu, se ga pa prav nič ne branijo Dailymotion, Vine in Vimeo.

Hitro drsenje (Google Quick Scroll) Razširitev Google Quick Scroll (Hitro drsenje) uporabniku, ki v gori besedila na spletnih straneh, kot so članki na digitalni enciklopediji Wikipedia, išče točno določene informacije, s primerjanjem besedila in ključnih besed, ki jih je vnesel Google, omogoči hiter skok na najbolj relevantne povedi in besedne zveze. Primer na spodnji sliki.

Ghostery Razširitev Ghostery digitalnim oglaševalcem, družbenim omrežjem in spletnim iskalnikom preprečuje zbiranje osebnih podatkov o uporabniku z zaznavanjem in nevtralizacijo oziroma preusmerjanjem njihovih sledilnih mehanizmov.

LastPass Uporabnikom, ki si težko zapomnijo različna gesla za vse spletne storitve (e-pošto, internetno nakupovanje, družbena omrežja), bo v veliko pomoč LastPass, odličen organizator gesel. Kako deluje? Ko z LastPassom sinhroniziramo vsa naša gesla, nas bo v spletne strani prijavljal samodejno, mi pa si bomo morali zapomniti le še eno geslo – tisto za LastPass. Namestitev organizatorja gesel močno priporočamo, saj gre za eno najboljših zaščit pred zlorabo osebnih podatkov.

Momentum Momentum je bolj kozmetična kot uporabna rešitev, saj sveže odprtim zavihkom, na katerih brskalnik Chrome privzeto prikazuje bližnjice do spletnih strani, vdihne novo življenje. Ko razširitev namestimo, bo nov zavihek uporabnika pozdravil s prelepo fotografijo, trenutnim časom in modro mislijo ter ga povprašal o stvareh, ki jih namerava početi tisti dan.

Ne spreglejte