Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
24. 5. 2015,
20.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tehnologija miti Matic Tomšič

Nedelja, 24. 5. 2015, 20.49

6 let, 7 mesecev

Deset tehnoloških mitov, ki jim še vedno verjamemo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
O telefonih, računalnikih in preostali sodobni elektroniki, s katero se srečujemo vsak dan, med uporabniki še vedno kroži ogromno nasprotujočih si informacij. Preverili smo nekaj najpogostejših zmot.

Mit: Uporaba tipkovnice QWERTY je najbolj učinkovit način tipkanja.

Resnica: QWERTY je prvovrsten primer tehnologije, ki ni najboljša, a jo uporabniki posvojijo, ker je na pravem mestu ob pravem času. Razpored tipk je pred več kot 140 leti narekoval razvoj pisalnega stroja. Moral je biti ustrojen tako, da se stroj med tipkanjem ne bi zatikal in QWERTY je bila takrat najboljša rešitev. Čeprav je bila vmes predstavljena tipkovnica DVORAK za učinkovitejše pisanje, smo se načina QWERTY po desetletjih uporabe navadili preveč, da bi ga bilo mogoče izkoreniniti.

Mit: Brskanje po spletu v zasebnem načinu je sinonim za internetno anonimnost.

Resnica: Ko odpremo zasebno okno ali zavihek, to pomeni le, da brskalnik med tisto sejo ne bo beležil spletne zgodovine. Naša identiteta v zasebnem načinu ni zavita v meglo – ponudnik internetnih storitev lahko na primer še vedno vidi, katere spletne strani smo obiskali.

Mit: Več "črtic" pomeni kakovostnejši signal v mobilnem omrežju.

Resnica: Črtice, ki na večini sodobnih (pametnih) telefonov prikazujejo jakost signala, pravzaprav predstavljajo oddaljenost uporabnika od najbližje telekomunikacijske bazne postaje. Na kakovost signala vplivajo tudi drugi dejavniki, kot je zasedenost omrežja.

Mit: Televizorji LCD so boljši od televizorjev LED in obratno.

Resnica: Izrazov ne smemo metati v isti koš. LCD je tehnologija prikaza slike (kot starejši CRT ali plazma), LED pa tehnologija za osvetlitev slike. Mnogo sodobnih TV-zaslonov je tako LCD kot LED.

Mit: Virusi ne morejo okužiti računalnikov Apple Mac. Resnica: Zlonamerni programi lahko okužijo in so že okužili Applove osebne računalnike. Razlog za to, da o napadih na uporabnike Macov ne beremo vsak dan, je neekonomičnost razvoja virusov in trojancev, ki bi ogrožali Applov računalniški ekosistem. Ta ima glede na prevladujočo Microsoftovo platformo razmeroma malo potencialnih tarč, Windows pa ob večini lastnikov osebnih računalnikov uporablja skoraj vsako podjetje in organizacija.

Mit: Mobilni telefoni povzročajo možganske tumorje.

Resnica: Res je, da se pri prislanjanju mobilnika ob glavo sprošča sevanje, ki ga tkivo človeškega telesa lahko absorbira, a do zdaj še ni bilo znanstvene študije, ki bi ob poskusih na posameznih celicah, živalih in ljudeh potrdila, da uporaba mobilnega telefona povzroča raka na možganih.

Mit: Ko izpraznimo Koš, izbrisane datoteke izginejo za vselej.

Resnica: Računalnik bo domnevno dokončno izbrisane datoteke v obliki ničel in enic ohranil na disku, dokler ne bo potreboval prostora za zapis drugih. Obnoviti jih je mogoče na več načinov. Več o tem v našem prispevku o odstranjevanju datotek.

Mit: Več megapikslov pomeni boljše fotografije.

Resnica: Kakovost fotografije bolj kot število megapikslov (en megapiksel – milijon slikovnih točk) določa njihova velikost. Na končni izdelek namreč vpliva količina svetlobe, ki pade na senzor fotoaparata. Večji ko so piksli na senzorju, več svetlobe lahko absorbirajo.

Mit: Prepogosta uporaba prenosnika v naročju lahko pri moških povzroči neplodnost.

Resnica: Težava ni v brezžičnih povezavah ali že samo bližini elektronske naprave, temveč v toploti, ki jo oddaja prenosni računalnik v naročju. Testise je narava moškim v poseben predalček namreč pospravila zato, da so na hladnem. Izpostavljenost testisov toploti pa lahko, glede na nekatere študije in sodobne poskuse, povzroči začasno neplodnost.

Mit: Tehnološki napredek vedno pomeni izboljšanje kakovosti končnega izdelka ali storitve.

Resnica: Ne vedno. Primer: rast uporabe prenosnih predvajalnikov glasbe, kot je iPod, je poslušanje priljubljenih izvajalcev iz žepa približala ogromno ljudem, a je kakovost zvoka ob kompresiji pesmi v format MP3 v primerjavi s predvajanjem CD-jev padla.

Ne spreglejte