Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
15. 6. 2015,
14.29

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kickstarter prevara denar množično financiranje Srdjan Cvjetović

Ponedeljek, 15. 6. 2015, 14.29

7 mesecev

Denar, zbran na Kickstarterju, porabil zase

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zbral je za okrog 110 tisoč evrov za novo družabno igro, a je zbrane dolarje porabil za plačilo svojih osebnih računov. Tokrat jo je odnesel razmeroma poceni, a bo podpornikom denar moral vrniti.

Erik Chevalier se je znašel pod drobnogledom ameriških oblasti, ker je denar, ki ga je pred tremi leti zbral prek platforme Kickstarter za novo družabno igro The Doom That Came to Atlantic City, namesto za ta projekt porabil za osebne namene. Gre verjetno za prvo pravno dejanje proti nekomu, ki zbranih sredstev od podpornikov na Kickstarterju ni porabil tako, kot je bilo opisano v projektu. Nekaj več kot 122 tisoč ameriških dolarjev je Chevalier, kot so prepričani ameriški zvezni preiskovalci za gospodarstvo, porabil za plačilo najemnin, osebne opreme in stroškov selitve v zvezno državo Oregon, kjer je začel nov projekt.

Vračila bodo, ampak … Chevalier je pristal na poravnavo, ki predvideva vračilo denarja podpornikom in zavezo, da pri prihodnjih tovrstnih zbiranjih ne bo več počel takih nečednosti – toda podporniki bodo na svoj denar morali še nekoliko počakati, ker ga Chevalier v tem trenutku preprosto nima.

Chevalier je sprva želel zbrati (samo) 35 tisoč ameriških dolarjev (dobrih 31 tisoč evrov), a je podpornike pritegnila vpletenost priznanih ustvarjalcev iger in umetnikov, zaradi česar je zbral skoraj štirikrat toliko, kolikor je pričakoval. Približno eno leto po koncu zbiranja sredstev je Chevalier naglo odstopil od nadaljnjega razvoja in neuspeh pripisal "neizkušenosti pri razvoju iger in drugim izzivom".

Preverijo skladnost s smernicami, ne pa tudi zmožnosti izvedbe Dogodek ponovno načenja vprašanje, kaj se zgodi z denarjem podpornikov, če projekt ne izpolni svojih obljub. Pri Kickstarterju pojasnjujejo, da je od aprila 2009 več milijonov podpornikov omogočilo več deset tisoč projektov z mnogo področij, ki sicer gotovo ne bi zaživeli, a pri vseh le ne gre tako, kot bi moralo.

Kickstarter pregleda vsak projekt še pred objavo in preveri skladnost z njihovimi smernicami, ne pa tudi zmožnosti ustvarjalca, da ta projekt izpelje pravočasno. Odgovornost za izpeljavo projekta je izključno na strani ustvarjalca, saj Kickstarter ne sodeluje pri izvedbi projektov. Včasih vse reši odkrita komunikacija med izvajalci in podporniki, a ko postane jasno, da projekta ne bo mogoče izpeljati, mora ustvarjalec ponuditi druge rešitve, vključno z vračilom. Pogoji sodelovanja na Kickstarterju vsebujejo pravno zavezo za izpolnitev vseh obljub in vračilo denarja za neizpolnjene.

Jamstev ni, a ustvarjalci imajo pravno zavezo do podpornikov Toda Kickstarter ne vrača denarja, saj ga, kot so pojasnili, niti v enem trenutku nima – sredstva po uspešno končani kampanji neposredno s kreditnih kartic podpornikov nakažejo na račun ustvarjalcev projekta.

Prav tako ne morejo jamčiti za projekte, a pravijo, da je to plus in ne minus: ravno ta dejavnik tveganja omogoča razvoj projektov, ki sicer ne bi bili izvedljivi. Četudi brez jamstev, vztrajajo pri varovanju podpornikov in razvijanju zaupanja med ustvarjalci in podporniki, ki so jedro tistega, kar Kickstarter omogoča in kar so uspešni projekti pokazali, so zapisali v svojih pojasnilih.

Ne spreglejte