Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
14. 2. 2016,
23.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

programiranje ženske ženske seksizem Github Matic Tomšič

Nedelja, 14. 2. 2016, 23.16

6 let, 6 mesecev

Delo žensk boljše od moških, a le, če ne razkrijejo svojega spola

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na spletni strani Github, skladišču programske kode vseh vrst, je delo programerk v povprečju cenjeno bolj od dela programerjev, a pogosto le zaradi prepričanja skupnosti, da je kodo napisal moški.

Programiranje je moški poklic - lanska študija spletne strani Stack Overflow, opravljena na vzorcu 26 tisoč ljudi, je pokazala, da moški spol zastopa več kot 92 odstotkov zaposlenih v programiranju. Tehnološki velikani, kot sta Google in Facebook, zaposlujejo precej manj žensk kot moških - pri prvem je nežnejši spol leta 2014 predstavljal 17 odstotkov tehničnega kadra, pri drugem samo 15 odstotkov.

Rezultat najnovejše raziskave, ki pravi, da je delo programerk cenjeno bolj od dela programerjev, je torej vsaj malce nepričakovan. Ženske kljub temu ne morejo biti zadovoljne - ameriški študentje računalništva so v raziskavi namreč ugotovili, da je njihovo delo pogosto cenjeno le takrat, kadar oseba na drugi strani misli, da ceni delo moškega, ne ženske.

Ženske, ki dajo jasno vedeti, da so ženske, še vedno za moškimi Raziskovalci so pod drobnogled vzeli spletni portal Github, kamor programerji s celega sveta, prijavljenih je več kot 12 milijonov, objavljajo svojo programsko kodo, o njej razglabljajo in jo poskušajo izboljšati skupaj. Na Gitbuhu lahko uporabnik skupnost tudi prosi, če lahko s svojo kodo izboljšajo njegov program. Če mu je všeč, se lahko odloči, da jo bo vanj tudi vključil, če ne, jo lahko zavrne.

Analiza treh milijonov takšnih prošenj je pokazala, da uporabniki Githuba sprejmejo 78,6 odstotkov programskih kod, ki jih napišejo ženske, in le 74,6 odstotkov izboljšav programerjev. Ženske so na tem področju dominirale v pisanju kode v vseh desetih najpogosteje uporabljanih programskih jezikih.

Raziskovalce je zanimalo, če je višji delež sprejetosti dela programerk morda odvisen od prizadevanj skupnosti, da omili oklepanje spolnih stereotipov v programerskem poslu. Morda je res tako - ugotovili so namreč tudi, da je bila programska koda žensk, ki so na Githubu jasno navajale svoj spol, sprejeta manjkrat od dela moških. Uporabniki Githuba tako programsko kodo žensk bolj od programske kode moških cenijo le, če ne vedo, da jo je pravzaprav napisala ženska.

Ne spreglejte