Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
20.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 20.54

8 let

Delo od doma za višjo moralo in manj stresa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ste naveličani prometnih zastojev, poznih vlakov in natrpanih avtobusov vsako jutro na poti v službo?

Delo od doma je lahko velika prednost za delavce in delodajalce, saj poviša delovno moralo in zadovoljstvo z delom ter zmanjša količino stresa, so pokazale nedavne raziskave. Z analizo 46 študij o delu od doma so raziskovalci ugotovili, da ima delo izven pisarne s pomočjo računalnikov, mobilnih telefonov in druge elektronske opreme več prednosti kot pomanjkljivosti za delavce in podjetja, ki jih zaposlujejo.

Na splošno pozitiven učinek

"Naši izsledki kažejo, da ima delo od doma na splošno pozitiven učinek, ker se delavci lažje osredotočijo na delo," je dejal dr. Ravi Gadžendran iz Države univerze Pennsylvania v ZDA. "Zdi se, da ima delo od doma pozitiven učinek na delavčevo moralo, na ravnotežje med delom in družino ter stres," je dodal.

Gadžendran in David Harrison, ki sta poročilo o izsledkih analize objavila v reviji Uporabna psihologija, sta preučila podatke o 12.833 delavcih, ki dela ne opravljajo na delovnem mestu v službi.

Vedno več jih dela od doma

Število delavcev, ki delajo od doma, v ZDA narašča vse od leta 2000. Minulo leto je delo od doma opravljalo 45 milijonov Američanov, kar je za 4 milijone več, kot leta 2003, poroča revija WorldatWork. Gadžedran meni, da bodo številke s širitvijo široko pasovnega dostopa še narasle.

Neutemeljeni strahovi

Mnogi delavci in podjetja se bojijo, da delo od doma ovira napredovanje ali vodi do slabih odnosov med sodelavci in šefi. Raziskovalci niso našli dokazov, ki bi podprli te domneve.

Delo od doma tudi močno zniža stroške prevoza, razbremeni mestne prevoze in skrajša prometne zastoje. "Če bi vsaj en delovni dan na teden delali od doma, bi prihranili precejšnja sredstva in manj onesneževali okolje," je dejal Gadžedran.

Ne spreglejte