Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2013,
11.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 8. 5. 2013, 11.48

7 let, 12 mesecev

Davek na prodajo izdelkov prek spleta?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vse kaže, da se obeta konec neobdavčenih nakupov prek spleta. V ZDA je zakon, ki bo obdavčil globalne spletne trgovce, tik pred sprejemom.

Bo, ne bo, se najbrž sprašujejo tudi vsi tisti tudi v Sloveniji, ki kupujejo prek prodajnih poti ameriških spletnih trgovskih velikanov, kot sta Amazon in eBay. Ameriški senat je namreč že sprejel zakonsko podlago, ki bo spletne prodajalce zavezala k plačevanju davka na prodajo izdelkov prek spleta v skladu z zakoni ameriških zveznih držav. ZDA so lani zaradi neobdavčene spletne trgovine izgubile kar 23 milijard dolarjev Bela hiša želi po poročanju tujih tiskovnih agencij tudi s tem, gotovo nepriljubljenim korakom, v času vsesplošnega varčevanja v najbolj gospodarsko razviti državi sveta dodatno polniti precej prazno zvezno državno blagajno. Po ocenah ameriških analitikov so ZDA zaradi neobdavčitve spletne trgovine lani izgubile okoli 23 milijard dolarjev.

Na potezi so kongresniki, ki bodo naredili konec raju spletnih trgovcev Po odločitvi senata mora zdaj še spodnji (predstavniški) dom ameriškega kongresa potrditi novi zakon, ki bo ukinil dozdajšnje olajšave za spletno prodajo. Kot poročajo tuje agencije, je med kongresniki obilo posluha, da naredijo konec neobdavčljivemu raju spletnih trgovcev in vpeljejo davek tudi na spletno prodajo izdelkov. Globalni trgovski velikan Amazon je recimo samo v zadnjem četrtletju preteklega leta za več kot polovico povečal svoj dobiček v primerjavi z letom prej, ki je v zadnjih treh mesecih znašal kar 301 milijon dolarjev . S sprejemom zakona bodo ameriške zvezne države različno obdavčile spletno trgovino Če bo novi zakon sprejet v ameriškem kongresu, bo vsaka od 50 ameriških zveznih držav spletno trgovino lahko obdavčila v skladu s svojo državno zakonodajo. Višina davka pa bi se lahko gibala med slabimi tremi odstotki in sedmimi odstotki in pol. Bela hiša trdi, da bo zakon zagotovil enakopravnejšo prodajo izdelkov Predstavniki ameriške administracije pojasnjujejo, da bo sprejem novega fiskalnega zakona zagotovil bolj enakopravno prodajo, saj se bo davčna stopnja za klasične trgovine in prodajo prek spletnih trgovskih velikanov izenačila.

Ne spreglejte