Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
10. 5. 2016,
16.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

spletni brskalniki Chrome Internet Explorer Firefox Android Google Microsoft Mozilla operacijski sistem Windows Chrome OS

Torek, 10. 5. 2016, 16.53

6 let, 6 mesecev

Chrome utrjuje prednost pred Microsoftovimi brskalniki

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Googlov spletni brskalnik Chrome od začetka leta vedno bolj prehiteva Microsoftove spletne brskalnike Internet Explorer in Edge. Ali se bo Googlov pohod nadaljeval tudi na operacijske sisteme?

Po podatkih meritev NetMarketShare, ki jih vsak mesec objavlja analitska družba Net Applications, je delež Googlovega spletnega brskalnika Chrome januarja letos prvič prehitel Microsoftovega tekmeca Internet Explorer. V prvih štirih letošnjih mesecih sta se rastoči trend Chroma in padajoči trend Explorerja nadaljevala, tako da je zdaj razlika v prid Googlovega brskalnika že presegla 15 odstotnih točk.

Novejši Microsoftov spletni brskalnik Edge, ki je privzet v najnovejšem Microsoftovem operacijskem sistemu Windows 10, dosega zelo dobre hitrosti in ocenjevalci ga uvrščajo pred njegovega predhodnika, a število namestitev ne sledi dobrim ocenam.

Brskalnik Firefox leze počasi navzdol in je aprila prvič padel pod sedem odstotkov, brskalnik Safari pa se je v zadnjih petih mesecih ustalil med 12 in 13 odstotki. Razmeroma stabilen je tudi brskalnik operacijskega sistema Android, katerega delež se v skupnem merilu zadnjega pol leta giblje malenkost pod tremi odstotki.

 

Od petih šestin do slabe tretjine

Microsoftov spletni brskalnik Internet Explorer je bil pred desetimi leti prepričljivo najbolj priljubljen, njegov delež je dosegel kar 85 odstotkov. Njegov prvi resni izzivalec je bil Mozilla Firefox, a je Internet Explorer uspešno premagal svojega mlajšega tekmeca.

Pri brskalniku Chrome pa ni več šlo tako preprosto, saj je Google v njegov razvoj namenil veliko časa in sredstev, večplatformska zasnova pa je bila dodaten argument, s katerim je zdajšnji zmagovalec izpodrinil nekdanjega skoraj monopolista. Microsoft se je namreč (zaščitniško) usmeril na razvoj brskalnika za svoj operacijski sistem, medtem pa Google s svojim brskalnikom ni spregledal niti operacijskih sistemov Linux in Mac ter seveda svojih hišnih operacijskih sistemov Android in Chrome OS. Prav namestitve na mobilne naprave so Chromu prinesle veliko prednost.

Prvi resni izzivalec spletnega brskalnika Internet Explorer je pred desetiimi leti postal Mozilla Firefox, a je Microsoftov spletni brskalnik uspešno premagal svojega mlajšega tekmeca. | Foto: Prvi resni izzivalec spletnega brskalnika Internet Explorer je pred desetiimi leti postal Mozilla Firefox, a je Microsoftov spletni brskalnik uspešno premagal svojega mlajšega tekmeca.

Ali bo Google resneje napadel s Chrome OS?

Opogumljen z uspehom pri brskalnikih bi se Google morda spravil na eno od dveh področij, kjer ima Microsoft še vedno prepričljivo prevlado. Google sicer še nima svoje pisarniške zbirke, ki bi lahko tekmovala z Microsoftovo zbirko Office, a bi Googlov operacijski sistem Chrome OS lahko (dolgoročno) pokvaril račune Microsoftovemu operacijskemu sistemu Windows.

Operacijski sistem Chrome OS se je do zdaj skromno predstavil predvsem na računalnikih Chromebook, za Google pa je izjemna priložnost tudi to, da pet od šestih mobilnih naprav na svetu uporablja njihov operacijski sistem Android, medtem ko Microsoft kljub nekaterim nespornim prednostim operacijskega sistema Windows in strateško obetavnemu nakupu nekdanjega liderja mobilnih telefonov, finske Nokie, v svetu mobilnih naprav ni požel omembe vrednega uspeha.

Chrome OS gotovo ne bo v enem letu ali dveh prekosil operacijskega sistema Windows – toda kdo si je pred desetimi leti upal napovedati, da bo takrat skoraj monopolni Microsoftov spletni brskalnik moral sestopiti s prvega mesta?

Ne spreglejte