Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
20. 6. 2017,
19.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

1

Natisni članek

iPhone Apple Steve Jobs

Torek, 20. 6. 2017, 19.17

6 let, 6 mesecev

Česa takega Steve Jobs ni storil skoraj nikoli

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

1

Zaupal presoji druge osebe in ne lastni, namreč. Steve Jobs je želel prvi različici pametnega telefona iPhone, ki je izšla junija 2007, dati še en fizični gumb, a ga je o nasprotnem prepričal dolgoletni Applov oblikovalec Imran Chaundri. Ta odločitev je po mnenju mnogih botrovala neznanskemu prodajnemu uspehu telefona, razkriva nova knjiga o nastanku iPhona. 

Steve Jobs med predstavitvijo prvega pametnega telefona iPhone, 9. januar 2007. Klikni na fotografijo za poglobljeno zgodbo o prvem iPhonu. | Foto: Reuters Steve Jobs med predstavitvijo prvega pametnega telefona iPhone, 9. januar 2007. Klikni na fotografijo za poglobljeno zgodbo o prvem iPhonu. Foto: Reuters

Ustanovitelj podjetja Apple Steve Jobs je med razvojem prvega iPhona vztrajal, da mora imeti gumb "Nazaj", ki bo uporabnika vrnil na prejšnji zaslon, v knjigi z naslovom Skrivnostna zgodovina iPhona po poročanju medija BGR piše ameriški avtor in tehnološki novinar Brian Merchant.

Knjiga Skrivnostna zgodovina iPhona izhaja ob prihajajoči okrogli 10. obletnici začetka prodaje prve generacije iPhona. Prve vrste kupcev so se pred Applovimi trgovinami namreč pojavile 28. junija 2007, na predvečer začetka prodaje prelomnega pametnega telefona.  | Foto: Reuters Knjiga Skrivnostna zgodovina iPhona izhaja ob prihajajoči okrogli 10. obletnici začetka prodaje prve generacije iPhona. Prve vrste kupcev so se pred Applovimi trgovinami namreč pojavile 28. junija 2007, na predvečer začetka prodaje prelomnega pametnega telefona.  Foto: Reuters

Kot vemo, je prvi iPhone izšel le z enim osrednjim okroglim fizičnim gumbom, ki je uporabnika vrnil na domači zaslon. To je gumb Home oziroma Domov, ki je nato postal stalnica vseh generacij pametnih telefonov iPhone do aktualne in ogromno prispeval k slovesu iPhona kot do uporabnika prijazne naprave.

Gumb Domov na pametnem telefonu iPhone 7 Plus. Na spletu se sicer pojavljajo ugibanja, da se z naslednjo generacijo Applovih pametnih telefonov ta gumb poslavlja oziroma bo vdelan neposredno v zaslon. | Foto: Matic Tomšič Gumb Domov na pametnem telefonu iPhone 7 Plus. Na spletu se sicer pojavljajo ugibanja, da se z naslednjo generacijo Applovih pametnih telefonov ta gumb poslavlja oziroma bo vdelan neposredno v zaslon. Foto: Matic Tomšič

A Steve Jobs je sprva dvomil, da se bodo uporabniki znašli samo z enim fizičnim gumbom, piše Merchant. Apple je navsezadnje oral ledino, saj je uporabnikom praktično prvi ponudil mobilni telefon, ki ga je bilo mogoče upravljati samo s prsti. 

Da bo vse v najlepšem redu tudi z enim samim gumbom, je Steva Jobsa prepričal Imran Chaudhri, nekdanji vodilni oblikovalec za uporabniško izkušnjo na Applovih napravah. 

Imran Chaudhri je Apple po več kot 21 letih zapustil decembra lani.  |  Foto: LinkedIn | Foto: Imran Chaudhri je Apple po več kot 21 letih zapustil decembra lani. | Foto: LinkedIn

Chaudhri je Jobsu pojasnil, da bo en sam gumb, ki bo vedno storil isto stvar - telefon vrnil na domači zaslon -, pri uporabnikih gradil zaupanje. Dodaten gumb bi zadeve glede na to, da meniji prvega iPhona tako ali tako niso bili preveč globoki, lahko zapletel. Naj pritisnem gumb Nazaj ali Domov?

Izvirni iPhone je sicer imel neke vrste gumb Nazaj, a ne fizičnega, temveč je bil del določenih menijev (primer obkrožen na sliki).  | Foto: Izvirni iPhone je sicer imel neke vrste gumb Nazaj, a ne fizičnega, temveč je bil del določenih menijev (primer obkrožen na sliki).

"Jobsa je moj argument prepričal," je bil ponosen Chaudhri. Po pisanju Merchanta je šlo sicer za enega zelo redkih primerov, ko je v svoj prav vedno stoodstotno prepričani Steve Jobs pokazal dvom glede res pomembne odločitve in nato na podlagi tehtnih argumentov zaupal presoji sodelavca. 

Precej pametnih telefonov z Androidom (na fotografiji Samsung Galaxy S7) ima tudi virtualni gumb Nazaj, a Applova odločitev, da bo iPhone dobil samo en velik fizični gumb in za katero je bil odgovoren Imram Chaudhri, je vendarle vplivala tudi nanje. Praktično noben drug pametni telefon od vseh, ki so izšli po prvem Applovem, na sprednji strani ni imel več kot enega fizičnega gumba, ki je za nameček počel isto stvar kot pri iPhonu - uporabnika je vrnil na domači zaslon. Android zaradi zasnove menijev, ki je bolj vertikalna, gumb Nazaj sicer tudi potrebuje malce bolj kot iPhone.  | Foto: Precej pametnih telefonov z Androidom (na fotografiji Samsung Galaxy S7) ima tudi virtualni gumb Nazaj, a Applova odločitev, da bo iPhone dobil samo en velik fizični gumb in za katero je bil odgovoren Imram Chaudhri, je vendarle vplivala tudi nanje. Praktično noben drug pametni telefon od vseh, ki so izšli po prvem Applovem, na sprednji strani ni imel več kot enega fizičnega gumba, ki je za nameček počel isto stvar kot pri iPhonu - uporabnika je vrnil na domači zaslon. Android zaradi zasnove menijev, ki je bolj vertikalna, gumb Nazaj sicer tudi potrebuje malce bolj kot iPhone. 

Preberite tudi:

Če bi se Steve Jobs takrat odločil drugače, bi danes morda živeli v drugačnem svetu

Ne spreglejte