Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
31. 10. 2015,
14.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nasveti aplikacije zasebnost Matic Tomšič

Sobota, 31. 10. 2015, 14.56

8 let

Cenite zasebnost? Potem na pametni telefon namestite te aplikacije.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predstavljamo devet aplikacij, ki na pametnem telefonu izboljšajo zasebnost telefonskih pogovorov, SMS-ov, brskanja po spletu in shranjenih osebnih podatkov.

TextSecure Private Messenger ( Android , iOS ) Čeprav je na voljo precej aplikacij, ki znajo šifrirati SMS-e, svojo uporabnost večina pogojuje s tem, da jih za komunikacijo sporočata tako pošiljatelj kot prejemnik. Pri TextSecure Private Messenger (Signal za iOS) to ni potrebno, saj bodo sporočila na poti šifrirana tudi, če ga uporablja samo pošiljatelj, prejemnikova naprava pa jih bo lahko razvozlala brez posebne aplikacije za dešifriranje.

Sporočanje je še bolj zasebno, če obe strani uporabljata TextSecure Private Messenger. Podjetje Open Whisper Systems, razvijalec aplikacije, na svoje strežnike, prek katerih poteka zasebna komunikacija, sporočil, da bi se izognili morebitnim varnostnim tveganjem, ne shranjuje.

RedPhone ( Android , iOS ) RedPhone, ki ga tako kot zgornji TextSecure razvija podjetje Open Whisper Systems, je kot Viber za Edwarda Snowdna. Aplikacija ponuja povsem zasebne klice prek interneta (tako imenovani VoIP), ki so šifrirani tako zanesljivo, da komunikacij po besedah razvijalcev ne more streti niti NSA. Pogoj za varne pogovore je, da RedPhone namestita klicatelj in prejemnik klica.

Blur ( Android , iOS ) Aplikacija Blur je namenjena brisanju digitalnih sledi, ki jih na spletu pušča uporabnik. Z brezplačno različico je mogoče zakrinkati e-poštni naslov pri registraciji uporabniških računov ali pošiljanju elektronskih sporočil, ustvarjati močna unikatna gesla in sledilnim piškotkom preprečiti spremljanje naših aktivnosti. Plačljiva različica ponuja tudi maskiranje številk kreditnih kartic ob mobilnih nakupih in zakriti vrsto in model pametnega telefona, s katerim se povezujemo z internetom.

Advanced Permission Manager ( Android ) Aplikacije nam ob namestitvi pogosto predložijo seznam prvin in vsebin, do katerih bodo dostopale med delovanjem. To so lahko shranjene fotografije, videi, glasba, osebni stiki, sporočila, spletni brskalnik, celo fotoaparat in mikrofon. Če menimo, da določena aplikacija s svojim poslanstvom ne upravičuje dovoljenja za dostop do vsebine ali funkcij telefona, ji to lahko preprečimo z Advanced Permission Manager.

To orodje nam omogoči vpogled v to, katere aplikacije si prilaščajo pravico do vpogleda v lokacijo, spletno zgodovino, družbena omrežja, podatke, shranjene na napravi. Nato se lahko odločimo, ali bomo aplikaciji zaupali, ji omejili določena dovoljenja ali pa jo odstranili. Z brezplačno različico lahko obdelamo deset aplikacij, a ne sistemskih, temveč le tistih, ki smo jih namestili sami.

Omejevanje dovoljenj sicer lahko povzroči nepravilno delovanje aplikacij, saj gre v ogromno primerih za črno-belo zadevo - ali ima aplikacija vsa dovoljenja ali pa nobenega. Zato priporočamo, da Advanced Permission Manager uporabljate za pregled dovoljenj, ki jih zahteva posamezna aplikacija, in se odločite, ali jo boste uporabljali še naprej ali pa odstranili.

K-9 Mail ( Android ) K9 Mail omogoča pošiljanje in prejemanje šifriranih e-poštnih sporočil in podpira sinhronizacijo s poštnimi predali POP3, IMAP in Microsoft Exchange. Aplikacija deluje najbolje, če jo uporabljamo v kombinaciji z orodjem za šifriranje sporočil Android Privacy Guard. Če bi sporočila, šifrirana z orodjem K9 Mail, poskusil prebrati nekdo, ki ni prejemnik, bi lahko videl le dolgo vrsto neberljivih znakov. Uporabniki iPhonov lahko podobno funkcionalnost dobijo z aplikacijo iPG Mail, ki pa je plačljiva, stane približno dva evra.

DuckDuckGo ( Android , iOS ) Spletni iskalnik DuckDuckGo je znan po tem, da v nasprotju z Googlom, Yahoojem in drugimi komercialnimi iskalniki ne shranjuje zgodovine iskanih ključnih besed in tako prepreči sledenje uporabniku. Z isto funkcionalnostjo je na voljo tudi na mobilnih platformah. Uporabljate ga lahko kot samostojen spletni brskalnik ali pa samo kot iskalnik, rezultate pa nato odpirate v drugem brskalniku, kot sta Chrome ali Opera.

Orbot ( Android ) Orbot je mobilni klient za omrežje Tor, ki spletni promet nekajkrat preusmeri prek različnih svetovnih strežnikov in uporabniku šele nato postreže z želeno spletno stranjo. Zaradi tega je njegova komunikacija z internetom popolnoma anonimna in zasebna.

Tor je za razkritje vohunjenja ameriške vlade uporabljal tudi Edward Snowden. Edina slaba stran Orbota (in Tora) je, da se spletne strani zaradi zagotavljanja varnosti in anonimnosti nalagajo zelo počasi.

AppLock ( Android) AppLock je aplikacija, ki skrbi za lokalno, ne spletno zasebnost. Uporabniku omogoča, da z geslom blokira dostop do drugih aplikacij, SMS-ov, seznama stikov ali dnevnika telefonskih klicev, nastavitev. S tem lahko družinskim članov ali prijateljem prepreči, da bi brskali po telefonu, če ga je mogoče pozabil v njihovi bližini in ne uporablja zaklepanja zaslona.

VyprVPN ( Android , iOS ) Z VyprVPN je na mobilni napravi mogoče ustvariti šifrirano navidezno zasebno omrežje (VPN) in se na ta način zavarovati pred sledenjem obiskovanju spletnih strani in drugim internetnim aktivnostim. Aplikacijo je mogoče uporabiti tudi za dostop do geoblokiranih spletnih strani in storitev (niso na voljo uporabnikom v naši regiji).

Ne spreglejte