Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
14. 11. 2014,
21.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zasebnost Matic Tomšič

Petek, 14. 11. 2014, 21.42

6 let, 6 mesecev

Če uporabljate nadzorno kamero, vas morda gleda ves svet

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Številni uporabniki digitalnih varnostnih sistemov nikoli ne spremenijo privzetega gesla za dostop do nastavitev. To izkorišča portal Insecam, ki omogoča pogled skozi objektiv kamer z vsega sveta.

Vrtovi, garaže, skladišča, celo spalnice in dnevne sobe – če se v vas skriva internetni vojer, ga lahko na pašo spustite na spletni strani Insecam. Ta obiskovalcem omogoča opazovanje več deset tisoč (večinoma) zasebnih prenosov videa prek nadzornih varnostnih kamer. Kako je to sploh mogoče? Razlog je preprost – njihovi lastniki niso nikoli spremenili privzetega gesla za spreminjanje nastavitev.

Insecam naj bi prek svojih strežnikov preusmerjal predvsem prenose z nadzornih kamer na javnih površinah, sistemih CCTV in domačih digitalnih varnostnih zaščit, kot so kamere za živo spremljanje dogajanja v bivanjskih prostorih. Zasebnost uporabnikov spletnih kamer za komuniciranje prek spleta, ki se priključijo v izhod USB, naj ne bi bila ogrožena, piše portal Slate.

Tako zanimiv ni niti YouTube Klik na eno od številnih "oddaj" na portalu Insecam ob prikazu lokacije, kamor je usmerjen objektiv kamere, med drugim razkrije tudi njeno natančno lokacijo (ne le mesta, temveč tudi njene zemljepisne koordinate), proizvajalca in uporabniško ime ter geslo. Prvo je v večini primerov kar privzeto tovarniško (praviloma admin kot administrator), drugo pa hitro zapomljivi "12345", "password" (angleško za geslo) ali "0000". V Sloveniji zlorabljenih več deset kamer, preverite, ali je med njimi morda tudi vaša Na spletni strani Insecam je mogoče spremljati dogajanje na kamerah, ki so nameščene v skoraj vseh državah sveta, med njimi je seveda tudi Slovenija. Trenutno so dostopnih prenosi z devetdesetih kamer oziroma nadzornih sistemov, večina jih spremlja dogajanje v treh največjih slovenskih mestih – Ljubljani, Mariboru in Celju. Vse povezave, med katerimi številne (na srečo, morda?) sicer ne delujejo, lahko najdete tukaj.

Če med njimi opazite znan prizor, kot je domače dvorišče, ne paničarite, saj je rešitev zelo preprosta – zamenjajte geslo. Insecam: Delamo vam uslugo Administratorji Insecama v nasprotju s številnimi ogorčenimi uporabniki nadzornih kamer ne menijo, da so njihove dejavnosti (pre)grob poseg v zasebnost ljudi, temveč prej viteško početje, s katerim razkrivajo varnostne luknje "v sistemih, ki so namenjeni zagotavljanju varnosti". "Kamer, ki jih lahko najdete na naši spletni strani, niso napadli hekerji ali niso bile drugače spremenjene. Njihovi lastniki so privzeta gesla preprosto pozabili zamenjati s krepkejšimi, mi pa jih na to le opozarjamo," pojasnjujejo na spletni strani Insecam.

Ne spreglejte