Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
10. 5. 2016,
11.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

BitTorrent torrenti avtorske vsebine avtorske pravice intelektualna lastnina pirati HBO Igra prestolov

Torek, 10. 5. 2016, 11.11

6 let, 6 mesecev

Če si doma prenašate Igro prestolov, se pazite, HBO gre nad pirate!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Igra prestolov je najbolj pogosto piratizirana televizijska serija na internetu. Lahko HBO to prepreči?

Televizijska hiša HBO, lastnik intelektualnih pravic za nadaljevanko Igra prestolov, stopnjuje svoja prizadevanja za zajezitev nezakonitih prenosov te nanizanke prek spleta. Ne gre le za prizadevanja za umik nezakonitih vsebin, temveč tudi za bistveno skrajšane odzivne čase po pojavu nezakonitega vira – velikokrat nezakoniti vir izgine le nekaj minut po pojavu.

HBO: Vemo, kdo nam krade vsebino!

Njihovo odločnost (in do neke mere naveličanost) pa odraža tudi ostra dikcija, ki jo njihov pooblaščeni protipiratski partner IP-Echelon uporablja pri komunikaciji s tisočimi ponudniki interneta, na katerih strežnikih se pojavi nezakonita kopija kakšne epizode, še poroča Business Insider. V svojih opozorilnih sporočilih internetnim ponudnikom HBO med drugim navaja tudi IP-številke odjemalcev, za katere sumijo, da so prek programov za deljenje datotek, predvsem BitTorrent, prenesli nezakonite kopije nadaljevanke.

V svojih opozorilnih pismih internetnim ponudnikom HBO zahteva, naj svoje uporabnike obvestijo, kakšni so zakoniti načini ogleda te nanizanke – z drugimi besedami, od internetnih ponudnikov zahtevajo, naj (brezplačno) oglašujejo zakonite tržne kanale za to nanizanko.  | Foto: V svojih opozorilnih pismih internetnim ponudnikom HBO zahteva, naj svoje uporabnike obvestijo, kakšni so zakoniti načini ogleda te nanizanke – z drugimi besedami, od internetnih ponudnikov zahtevajo, naj (brezplačno) oglašujejo zakonite tržne kanale za to nanizanko.

Kaj HBO vse zahteva od internetnih ponudnikov?

Imetnik intelektualnih pravic od internetnih ponudnikov zahteva takojšen umik nezakonitih vsebin, ki se nanašajo na Igro prestolov, a tudi, da obvestijo osumljene uporabnike in od njih zahtevajo izbris nezakonito prenesene vsebine in preprečitev nadaljnjega deljenja.

Še več, HBO zahteva, naj internetni ponudniki svoje uporabnike obvestijo, kakšni so zakoniti načini ogleda te nanizanke – z drugimi besedami, od internetnih ponudnikov zahtevajo, naj (brezplačno) oglašujejo zakonite tržne kanale za to nanizanko.

Če ne deluje, uporabi večje kladivo

Spletna mesta, ki objavljajo vire (torrent), praviloma ne dajejo preveč pozornosti takšnim obvestilom, a tokrat pa je le bilo opaziti, da so nekaj najbolj priljubljenih virov za Igro prestolov umaknili s svojih seznamov. Podobna usoda je doletela vsebino na storitvi YouTube, kjer je španski uporabnik izdajal vsebino epizod, še preden so jih uradno predvajali – njegove videe so odstranili le nekaj ur po objavi, čeprav niso vsebovali nobenih prizorov iz same nanizanke.

Tako ravnanje odpira širšo vprašanje, kako daleč sega varovanje intelektualnih pravic. Toliko bolj, ker sam HBO odklanja kakršnokoli javno razpravo o tem, kako natančno varujejo svoje programske vsebine in preprečujejo krajo avtorsko zaščitene vsebine. Njihova želja je seveda povsem upravičena, toda metode, s katerimi to želijo doseči, pa včasih zahajajo že v sivo cono.

Ne spreglejte