Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
17. 7. 2016,
16.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

2

Natisni članek

Silicijeva dolina računalnik Steve Jobs

Nedelja, 17. 7. 2016, 16.06

6 let, 6 mesecev

Če ne bi bilo tega moža, bi danes živeli v drugačnem svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

2

Svet ogromno dolguje programerju Dennisu Ritchieju. Brez njegovega dela je malo verjetno, da bi danes uporabljali osebne računalnike, pametne telefone in celo svetovni splet. Kaj je naredil Ritchie, da je tako zelo vplival na naš vsakdan?

Kdo je bil Dennis Ritchie

Oktober 2011 je v tehnoloških krogih najbolj zaznamovala smrt Steva Jobsa, ustanovitelja Appla in izumitelja pametnega telefona iPhone, verjetno tudi enega največjih vizionarjev vseh časov.

Precej bolj tiho pa je nekaj dni po Jobsovi smrti, 12. oktobra 2011, svet zapustil ameriški programer Dennis Ritchie.

Ritchie je bil pravo nasprotje Jobsa in nekaj drugih tehnoloških velikanov z zahodne obale ZDA - pravi računalniški znanstvenik z doktoratom iz fizike in matematike, ne propadli študent z odličnim smislom za dizajn in nosom za posel.

Namesto v glamurozni Silicijevi dolini v Kaliforniji je Dennis Ritchie delal na drugi strani ZDA, v majhni pisarni družbe AT&T Bell v New Jerseyju. | Foto: Namesto v glamurozni Silicijevi dolini v Kaliforniji je Dennis Ritchie delal na drugi strani ZDA, v majhni pisarni družbe AT&T Bell v New Jerseyju.

V tej pisarni je Dennis Ritchie napisal zgodovino. Izumil je programski jezik C in operacijski sistem Unix, temelja tehnološke infrastrukture, ki jo po vsem svetu uporabljamo še danes. 

C

Programski jezik C je Dennis Ritchie ustvaril med letoma 1969 in 1973. Šlo je za prvi res sodoben in zelo fleksibilen programski jezik, ki je tako uporaben, da je njega oziroma njegove številne derivate skoraj pol stoletja po izumu mogoče najti v praktično vsakem sodobnem operacijskem sistemu, programu, aplikaciji

Iz programskega jezika C namreč neposredno ali posredno izhajajo številni drugi danes najbolj uporabljani programski jeziki - C#, Java, Javascript, Python, C++, Perl (ne PEARL, ki je tudi programski jezik), PHP, Objective-C, Swift. 

Programski jezik C, ki ga je Dennis Ritchie razvijal štiri leta, je danes temelj praktično vsake tehnološke in informacijske infrastrukture na svetu. Foto: DeviantArt | Foto: Programski jezik C, ki ga je Dennis Ritchie razvijal štiri leta, je danes temelj praktično vsake tehnološke in informacijske infrastrukture na svetu. Foto: DeviantArt

Kaj bi bilo, če Ritchie ne bi razvil programskega jezika C? Poglejmo:

- C++: Osrednji temelj večine operacijskih sistemov, med drugim ga je za svoje Windowse več kot 20 let uporabljal Microsoft

- Objective-C: Dolga leta je bil glavni programski jezik za razvoj Applovih operacijskih sistemov OS X in iOS, dokler ga pred kratkim ni zamenjal Swift, ki temelji na Objective-C.

- C#: Glavni gradnik Microsoftove infrastrukture .NET Framework, ki se uporablja za razvoj programov za okolje Microsoft Windows.

Brez programskega jezika C# ne bi dobili tudi operacijskega sistema Windows 10. | Foto: Brez programskega jezika C# ne bi dobili tudi operacijskega sistema Windows 10.

- Java: Brez tega programskega jezika bi se več kot milijarda ljudi pod nosom obrisala za svoje pametne telefone z operacijskim sistemom Android.

- PHP, Python, JavaScript: Temelji sodobnega interaktivnega spleta. Python je tudi eden najbolj priljubljenih jezikov za razvoj programske opreme, ker ima preprosto in učinkovito sintakso - to pomeni, da je z manj vrsticami kode s Pythonom mogoče zapisati več ukazov kot z drugimi programskimi jeziki.

Unix

Programski jezik C je le polovica Ritchiejevega najpomembnejšega življenjskega dela. Druga polovica je operacijski sistem Unix, ki ga je Dennis Ritchie med letoma 1969 in 1971 razvil skupaj s sodelavcem Kenom Thompsonom.

Dennis Ritchie (levo) in Ken Thompson (sedi) med delom v raziskovalnem centru Bell Labs. | Foto: Dennis Ritchie (levo) in Ken Thompson (sedi) med delom v raziskovalnem centru Bell Labs.

Prvo različico Unixa, seveda napisano v programskem jeziku C, je Ritchie izdal leta 1973. 

Kaj bi se zgodilo, če bi Unix nenadoma izginil z obličja Zemlje?

- Svetovno gospodarstvo bi se sesulo. Različice Unixa namreč poganjajo zelo pomembne računalniške sisteme ter skrbijo za finančne transakcije in podatkovne baze večine največjih podjetij na svetu.

- Svetovni splet bi prenehal delovati. Unix bdi nad večino infrastrukture, po kateri potuje globalni podatkovni promet.

- Telefoni iPhone in računalniki Mac bi postali neuporabni.

Unix je namreč temelj Applovih operacijskih sistemov Mac OS X in iOS. | Foto: Unix je namreč temelj Applovih operacijskih sistemov Mac OS X in iOS.

- Enako bi se zgodilo s pametnimi telefoni z Androidom, večino mikrokrmilnikov, številnimi poslovnimi računalniškimi sistemi in celo superračunalniki, ki temeljijo na operacijskem sistemu Linux oziroma ga poganjajo. Čeprav Linux ne izhaja iz Unixa, pa mu je njegova izvorna koda zelo podobna - oče Linuxa Linus Torvalds se je med razvojem operacijskega sistema namreč zgledoval po Unixu. 

Dennis Ritchie je leta 1999 iz rok takratnega predsednika ZDA Billa Clintona prejel državno odlikovanje za svoj prispevek na področju razvoja tehnologije.  | Foto: Dennis Ritchie je leta 1999 iz rok takratnega predsednika ZDA Billa Clintona prejel državno odlikovanje za svoj prispevek na področju razvoja tehnologije.

Katera velika imena nam danes ne bi pomenila nič brez dela Dennisa Ritchieja?

To so ljudje, ki se lahko za svojo prepoznavnost zahvalijo izumom Dennisa Ritchieja, verjetno najpomembnejšega računalničarja v zadnjih 50 letih.

Bill Gates, ustanovitelj Microsofta in oče operacijskega sistema Windows. | Foto: Bill Gates, ustanovitelj Microsofta in oče operacijskega sistema Windows.

Steve Jobs, nekdanji šef Appla, razvijalec pametnega telefona iPhone. | Foto: Steve Jobs, nekdanji šef Appla, razvijalec pametnega telefona iPhone.

Mark Zuckerberg, ustanovitelj družbenega omrežja Facebook. | Foto: Mark Zuckerberg, ustanovitelj družbenega omrežja Facebook.

Larry Ellison, prvi mož podjetja Oracle, ki razvija programsko opremo za poslovne uporabnike.  | Foto: Larry Ellison, prvi mož podjetja Oracle, ki razvija programsko opremo za poslovne uporabnike. 

Jeff Bezos, ustanovitelj spletne trgovine Amazon. | Foto: Jeff Bezos, ustanovitelj spletne trgovine Amazon.

Elon Musk, vsestranski tehnološki vizionar. Če ne bi bilo Dennisa Ritchieja, svetovni splet, kot ga poznamo danes, najverjetneje ne bi obstajal. To bi pomenilo, da Musk nikoli ne bi razvil sistema za spletno plačevanje Paypal in ga za dve milijardi dolarjev prodal eBayu, posledično pa ne bi pridobil zagonskega kapitala za razvoj električnih avtomobilov Tesla in vesoljske kampanje v podjetju SpaceX.  | Foto: Elon Musk, vsestranski tehnološki vizionar. Če ne bi bilo Dennisa Ritchieja, svetovni splet, kot ga poznamo danes, najverjetneje ne bi obstajal. To bi pomenilo, da Musk nikoli ne bi razvil sistema za spletno plačevanje Paypal in ga za dve milijardi dolarjev prodal eBayu, posledično pa ne bi pridobil zagonskega kapitala za razvoj električnih avtomobilov Tesla in vesoljske kampanje v podjetju SpaceX. 

 

 

Ne spreglejte