Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2008,
10.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 13. 2. 2008, 10.48

7 let, 12 mesecev

Bruseljski uradniki preiskali Intel ter trgovce z elektroniko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bruseljski uradniki so v torek nenapovedano preiskali münchensko pisarno ameriškega proizvajalca računalniške opreme Intel ter več trgovcev z elektroniko.

Med drugim dve največji tovrstni evropski podjetji, nemški Media Markt ter britanski DSG International. Bruselj sumi, da so podjetja kršila pravila konkurence na trgu z računalniškimi procesorji.

Preiskava proti Intelu se stopnjuje Po poročanju britanskega časnika Financial Times torkovi dogodki dokazujejo, da se preiskava Evropske komisije proti največjemu svetovnemu proizvajalcu računalniških procesorjev stopnjuje. Zadnji ukrepi so za razliko od predhodnih preiskav osredotočeni predvsem na razmerja med Intelom in trgovci in ne na poslovne odnose s proizvajalci računalnikov.

Preiskavo sprožil AMD

Preiskava komisije se je pričela pred sedmimi leti, sprožila pa jo je pritožba Intelovega manjšega konkurenta AMD (Advanced Micro Devices). AMD se je glede protikonkurenčnega delovanja Intela prvič pritožil leta 2000, bruseljski uradniki pa so leta 2005 že preiskali več Intelovih uradov po vsej uniji. Evropska komisija je nato 27. julija lani proti Intelu sprožila postopek zaradi zlorabe monopolnega položaja na trgu z očitkom, da je AMD na nezakonit način preprečeval dostop na trg računalniških procesorjev.

Trije načini zlorabe monopolnega položaja

Po navedbah Evropske komisije je Intel monopolni položaj na trgu zlorabil na tri načine. Več proizvajalcem računalniške opreme je dal visoke popuste pod pogojem, da vse ali veliko večino procesorjev kupijo pri njem. Poleg tega je proizvajalcem računalniške opreme plačeval za to, da so izdelke, v katere so vgrajeni procesorji AMD, dali na trg kasneje, kot je bilo predvideno, ali pa sploh ne.

Tretji prekršek, ki ga Bruselj očita ameriškemu podjetju, pa je, da je na razpisih strateško pomembnih podjetij na področju strežnikov, na katerih je sodeloval tudi AMD, običajno ponujal svoje procesorje po dumpinških cenah.

Kršili pravila glede prepovedanih poslovnih praks

"Komisija z razlogom verjame v obstoj možnosti, da so podjetja kršila pravila EU glede prepovedanih poslovnih praks in zlorabe prevladujočega tržnega položaja," so v luči tokratnih preiskav poudarili v Bruslju in dodali, da preiskave še ne prejudicirajo izida preiskave. Drugih komentarjev v Bruslju niso želeli dajati.

Preiskave so potrdili tako v Intelu kot v Media Marktu, ki je v lasti nemškega trgovskega velikana Metro in ima več kot 360 trgovin v 11 evropskih državah, ter DSG International, ki je lastnik trgovskih verig Dixons, Currys, PC City ter PC World.

Ne spreglejte