Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 1. 2008,
18.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 1. 2008, 18.24

7 let, 12 mesecev

Bruselj z novima preiskavama proti Microsoftu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropska komisija je danes sporočila, da je proti ameriškemu računalniškemu gigantu Microsoftu sprožila dve novi uradni preiskavi zaradi suma zlorabe monopolnega položaja na trgu.

Obenem so opozorili, da sprožitev preiskave še ne pomeni, da je Microsoft zares kršil zakonodajo EU in zlorabljal dominanten položaj na trgu. Microsoft zadrževal informacije pred drugimi podjetji? Ena od preiskav bo preučila, ali je Microsoft zadrževal informacije pred podjetji, ki so želela svoje produkte prilagoditi njegovi programski opremi, vključno z njegovimi Office programi za urejanje besedil in razpredelnic, strežniško opremo in Microsoftovim prodorom na internet - ogrodjem .NET framework. Kot so še sporočili v Bruslju, bo EU preučila tudi, ali je Microsoftov standard za elektronska sporočila Office Open XML "zadostno interoperabilen s produkti konkurentov".

Sporna vezava Internet Explorerja na Windowse

Druga preiskava bo medtem raziskala, ali je Microsoft svoj spletni iskalnik Explorer nezakonito vezal na operacijski sistem Windows in na ta način prodiral na nove trge programske opreme. Komisija bo tako preverila, ali nove tehnologije, ki jih ščitijo zakoni o intelektualni lastnini, omejujejo konkurenco, s tem ko zmanjšujejo kompatibilnost z odprtokodnimi standardi na področju interneta.

Bruselj naj bi poleg tega raziskal obtožbe, da je Microsoft svoj računalniški iskalnik Desktop Search in klepetalnik Windows Live nezakonito vezal na svoj operacijski sistem.

Pritožba ponudnika programske opreme Opera Drugo preiskavo je sprožila pritožba, ki jo je pri Evropski komisiji decembra vložil norveški ponudnik programske opreme Opera. Po mnenju tega podjetja Microsoft zlorablja svoj položaj na trgu tako, da prodaja operacijski sistem Windows skupaj s svojim brskalnikom Internet Explorer.

Ne spreglejte