Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
9. 6. 2014,
14.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 6. 2014, 14.31

8 let

Brezplačen Wi-Fi na Japonskem? Pokažite potni list!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po projektu, s katerim je največji telekomunikacijski operater NTT pokril vzhodni del države, namerava Japonska zagotoviti podobno storitev po vsej deželi vzhajajočega sonca.

Potniki po Japonskem ostajajo nemalokrat neprijetno presenečeni nad tem, da je v tej otoški državi izjemno težko najti brezžično dostopno točko za internet, kaj šele, da bi bila ta brezplačna. Nič takega kot marsikje drugje po svetu, ko barčki, kavarnice, restavracije, knjižnice in drugi javni kraji – tudi mestne uprave – svojim obiskovalcem zagotavljajo brezplačen, četudi časovno ali količinsko omejen dostop do interneta. Japonci imajo hitri mobilni internet, pa ne pogrešajo Wi-Fi Ta na prvi pogled presenetljiv pojav je pravzaprav stranska posledica izjemno dobre razvitosti telekomunikacijske infrastrukture na Japonskem: ker je širokopasovni dostop tako razširjen in praktično dostopen v vsakem stanovanju in vsaki pisarni ter še povsod drugod prek mobilnih omrežij, se Japoncem ni zdelo posebej pomembno razvijati omrežja WiFi-točk. Morda na obiskovalce niso niti pomislili, a zdaj je vendarle zapihal veter sprememb. Na letališču ali že od doma z aplikacijo Ob prihodu na enega od japonskih letališč se tuji obiskovalci ob predložitvi svojega potnega lista lahko prijavijo za kartico, s katero bodo pridobili brezplačen dostop v omrežje 45 tisoč dostopovnih točk po vzhodnem delu države. Omrežje med drugim pokriva mesta Tokio, Nagano, Hokkaido in Fukušima ter območje gore Fudži.

Še lažje je pred prihodom namestiti brezplačno aplikacijo NAVITIME for Japan Travel, na voljo je za operacijska sistema Android in iOS, kajti prek nje je prav tako mogoče pridobiti uporabniško ime in geslo. Prednost aplikacije je tudi realističen prikaz točnih lokacij, kjer je na voljo dostopovna točka. Droben tisk Če pa ste v deželo vzhajajočega sonca namenjeni na študij ali na daljše potovanje, sledi razočaranje: dostop prek te ponudbe je omejen na 336 ur uporabe, kar pomeni 14 dni, če gre za neprekinjeno uporabo. Prav tako določeni deli države nimajo niti ene dostopovne točke tega omrežja. Na vrsti je vlada Neuravnovešenost distribucije po delih Japonske pa namerava odpraviti japonska vlada, ki namerava pobudo operaterja NTT nadgraditi in predvsem razširiti na vso državo. Do leta 2016 naj bi dosegli pokritost po vsej državi, ciljali pa bodo predvsem na preostala letališča, železniške postaje, namestitvene objekte in vse druge lokacije, kamor zahajajo turisti. Napovedujejo še, da ne bo časovnih omejitev uporabe, kot je to pri sistemu, ki ga je uvedel NTT.

Ne spreglejte