Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
20. 11. 2015,
15.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

internet stvari IoT računalniška varnost

Petek, 20. 11. 2015, 15.02

7 let, 12 mesecev

Brez ustreznih varnostnih prijemov se internet stvari lahko prelevi v internet škodljivcev

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Povezovanje različnih naprav v internet stvari obeta vznemirljive nove storitve, a prav zaradi takšne raznovrstnosti naprav tudi nove in bistveno širše izzive za zagotavljanje računalniške varnosti.

V začetku leta so računalniški nepridipravi večkrat in na več načinov uspešno pridobili oddaljeni nadzor nad sistemi za spremljanje dojenčkov (baby monitor) proizvajalca Foscam. Nepridipravi so se tako brez vednosti staršev pogovarjali z dojenčki in usmerjali kamere v tisto, kar je njih najbolj zanimalo. Vse, kar je v omrežju, je tudi ranljivo, če ni ustrezno varovano Bolj kot zaradi nevšečnosti v domačem okolju so ti dogodki pomembni zato, ker opozarjajo, da z internetom stvari odpiramo vrata ne le zaželenim aplikacijam in storitvam, temveč tudi računalniškim nepridipravom, ki poskušajo s pridobivanjem nepooblaščenega dostopa nagajati ali celo pridobiti premoženjsko korist.

Veliko uporabnikov še danes ne poskrbi za ustrezno zagotavljanje računalniške varnosti na svojih računalnikih in mobilnih napravah, zato bo še toliko težje uveljaviti zavest o zelo pomembnem dejstvu, ki ga prinaša internet stvari, omrežje najrazličnejših naprav: karkoli je na omrežju, od luči, požarnih alarmov, hladilnikov do kamer in vseh drugih mogočih naprav, je treba zavarovati. Že danes je po nekaterih ocenah v internet povezano okrog štiri milijarde najrazličnejših naprav.

Lažje je varovati celoto kot vsak posamezen delček Ker pa so vse te naprave tako zelo različne, je zelo težko, če ne nemogoče, zaščititi vsako posamezno napravo z neko standardno rešitvijo. Gotovo je veliko lažje, tudi iz vidika namestitve in vzdrževanja, v domačem okolju varovati omrežje kot celoto ter vsak košček dohodnega in odhodnega podatkovnega prometa, ki se izmenjuje med uporabnikovo ožjo okolico in širnim svetom.

Gotovo so tako razmišljali tudi pri podjetju Dojo Labs, ko so razvili pameten vmesnik Dojo za zagotavljanje računalniške varnosti. Prepričani so, da je način spremljanja podatkovnega prometa in opozarjanje na ustrezno varnost vsake posamezne naprave v omrežju zelo preprosto in uporabniku dostopno, saj mu je v ta namen na voljo posebna aplikacija.

Lučke in aplikacija opozarjajo Dojo, ki se ga postavi ob usmerjevalnik, bo na vsako nepravilnost opozoril tudi z opozorilno lučko – rumeno ali rdečo, odvisno, kako resen je vdor. Dogodek bo viden tudi v aplikaciji, uporabnik pa se bo za ukrep odločil med možnostmi, ki mu jih bo kot dogodku primerne ponudila aplikacija. Vmesnik bo opozoril tudi takrat, ko kakšna naprava iz domačega omrežja deli svoje podatke z zunanjim svetom, uporabnik pa se bo odločil, ali gre za dovoljeno in pričakovano dejanje ali nekaj, kar se dogaja mimo njegove vednosti. Ko je vmesnik nameščen, je domače omrežje za njim za ves zunanji internetni svet nevidno, zatrjujejo njegovi razvijalci. "Nič ni stoodstotno, gre za čim boljše razmerje med prizadevanji in ceno," so ob tem dodali.

Trenutno zbirajo prednaročila za dostavo prek Amazonove trgovine, ki je predvidena za 8. marec 2016. Za 99 ameriških dolarjev (dobrih 90 evrov) ponujajo tudi enoletno naročnino za storitev, po preteku promocijskega obdobja pa bo cena za sto dolarjev višja. Cena velja za ZDA, kjer tudi ni stroškov dostave.

Ne spreglejte