Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2015,
18.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mreženje

Četrtek, 1. 10. 2015, 18.45

6 let, 6 mesecev

Bomo čez leto ali dve na pivu sedeli v 3D-računalniškem okolju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kdor poskusi tridimenzionalni računalniški svet, nikoli več noče uporabljati tega, ki je zdaj v splošni rabi. Prihaja nov, dodaten svet, pravi strokovnjak za računalništvo Peter Baranyi.

Povezovanje v tridimenzionalnem računalniškem okolju Peter Baranyi z inštituta za računalništvo na madžarski akademiji za znanost je na današnji konferenci NetPRO, ki je bila namenjena mreženju, predstavil možnosti za poslovno povezovanje v 3D-okolju. "Naša generacija se še vedno srečuje v lokalih in pije pivo. Študentje se danes že srečujejo v 3D-okolju," pravi Baranyi.

"Pričakujemo velike spremembe. Vse informacije, igrice, študij, srečanje, vse v računalniškem prostoru se bo zelo, zelo spremenilo. Leto ali dve in bomo tam," je prepričan. Pravi, da si vse to težko predstavljamo, a iz svoje izkušnje s študenti pripoveduje, da potem ko poskusi 3D-okolje, noče nihče več delati v dvodimenzionalnem. "To je, kot bi s trenutnih operacijskih sistemov znova preklopili na DOS."

Pivo, film, šah – v družbi ljudi z vsega sveta Še vedno bomo šli v lokal na pivo, a kdor koli bo lahko iz katerega koli lokala na svetu vstopil v skupni prostor, opisuje. Še več, lahko bomo skupaj, z ljudmi s katerega koli konca sveta, gledali film, igrali šah ali poslušali glasbo.

Med drugim je predstavil 3D-omrežje za srečevanje, nekakšen tridimenzionalen "Facebook", ki si ga delita tudi njegovi hčerki in sta nad njim navdušeni. Ne gre za časovnico, ampak za prostor srečanja, kamor lahko povabita svoje prijatelje, vanj ne zapisujeta statusa, ampak si prostor urejata z opremo, slikami, fant lahko dekletu pošlje rože, ki bodo ovenele, če jih dekle ne bo zalivalo.

To je nov svet, svet, ki bo čez nekaj let dodatna realnost, pravi Baranyi. Noče govoriti o novem svetu ali o svetu, ki bo nadomestil sedanjega, ampak o dodatnem, tretjem svetu.

Kanadčan v pol ure prek Facebooka do prenočišča, stikov, zabave v Ljubljani Tehnologija in socialna omrežja, brez katerih si danes skoraj ne predstavljamo več življenja, pomenijo velik doprinos k poslu, je prepričan tudi drugi govornik na konferenci Mark Turrell. Ustanovitelj in direktor trženjske agencije Orcasci in soustanovitelj podjetja Imaginatik, prek katerega je sodeloval že z več sto podjetji po svetu, svoj uspeh pripisuje ravno mreži, ki si jo je zgradil tudi s pomočjo socialnih omrežij.

Socialna omrežja omogočajo preprosto navezovanje stikov z ljudmi z enakimi cilji in ozadji, a iz različnih mednarodnih okolij. Še preden resnično obiščemo tuj kraj, se že lahko povežemo s tamkajšnjo mrežo startupov, središči co-workinga, inkubatorji in podobno, poudarja Turrell.

Prek teh omrežij si je Turrell zgradil že tako močno mrežo, da ko potuje v nov kraj, to napiše na Facebook, v pol ure pa ima že urejeno prenočišče, zabavo, morebitno predavanje.

Socialne mreže skratka precej olajšujejo ne le poslovno, temveč tudi družabno življenje. Da bo tudi uspešno, Turrell svetuje, da jih gradimo dolgoročno, torej da smo vedno prijazni in ustrežljivi.

Ne spreglejte