Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
22. 7. 2013,
15.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Windows Phone Nokia HTC Samsung Huawei

Ponedeljek, 22. 7. 2013, 15.50

8 let

Bolje prvi v majhni vasi kot šesti ali sedmi v velikem mestu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dobra novica za Nokio: na trgu operacijskega sistema Windows Phone ima kar 85,4-odstotni delež. Slaba novica za Nokio: Windows Phone je veliko manj prisoten kot Android ali iOS.

Litovsko oglaševalsko podjetje Adduplex je tudi ta mesec raziskalo trg mobilnih naprav z operacijskim sistemom Windows Phone. Microsoft je s tem operacijskim sistemom poskusil odščipniti svoj čim večji kos pogače v svetu mobilnih naprav, a z doseženim še ne more biti povsem zadovoljen, saj v svetu pametnih telefonov ostaja duopol Googlovega Androida in Applovega iOS-a. Skoraj monopolist V Adduplexu so specializirani za vse Microsoftove operacijske sisteme in iskanje sinergije med njimi, zato preučujejo večinoma le tiste mobilne naprave z nameščenim operacijskim sistemom Windows Phone. Med njimi je Nokia na prvem mestu, z visokega 85,4 odstotka, še za eno odstotno točko več kot mesec prej. Čeprav je Nokia pričakovala (ali vsaj upala), da bo svoje nekoč nesporno prvo mesto med proizvajalci mobilnih telefonov povrnila z modeli višjega cenovnega razreda, se ji to, vsaj sodeč po podatkih litovskega podjetja za ta mesec, ni uresničilo. Najbolj priljubljen mobilni telefon z operacijskim sistemom Windows Phone je po njihovih ugotovitvah Nokia Lumia 520, ki se lahko pohvali z 13,3-odstotnim dosegom in vzponom s petega mesta, ki ga je zasedla mesec prej. O priljubljenosti tega razmeroma preprostega telefona priča tudi dejstvo, da je bila v zadnjem mesecu vsaka peta namestitev neke aplikacije za operacijski sistem Windows Phone prav na tem telefonu. Paradni konj zdrsnil na drugo mesto Na lestvici sledi predstavnica najvišjega razreda Lumia 920, ki ji je malo zmanjkalo do 12-odstotnega deleža in se je morala posloviti od najvišje stopničke, nato pa še vmesni Lumia 620 in Lumia 710, ki sta vsaka posebej dosegli skoraj desetodstotni delež. Nokia Lumia 800 niti ne zaostaja veliko, glede na to, da jo poganja starejša različica operacijskega sistema Windows Phone 7.5 in da ga ne bo mogoče nadgraditi na naslednika, Windows Phone 8. Kaj še ostane drugim? Na tem sicer ozkem trgu bolj malo. HTC si je priboril 11,5 odstotka trga, Samsung dva odstotka, Huawei pa samo 1,1 odstotka – a ravno Huawei lahko kmalu okrepi svoj delež, ko bo svoj nov telefon Ascend W2 predstavil predvsem na svojem domačem in obenem zelo velikem kitajskem trgu. Najvišje uvrščeni mobilni telefon z operacijskim sistemom Windows Phone, ki ne nosi podpisa Nokia, je HTC Windows Phone 8X, ki mu je uspelo doseči komaj 4,7 odstotka tega trga.

Napovedani so že prihodi novih telefonov vseh pomembnejših proizvajalcev, ki uporabljajo (tudi) Windows Phone: Nokia Lumia 1020, HTC 8XT, Samsung ATIV S Neo … V prihodnjih mesecih bomo videli, ali bodo novi igralci dosegli, da se bodo karte premešale nekoliko drugače.

Ne spreglejte