Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
27. 10. 2016,
15.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

Natisni članek

Xiaomi pametni telefon pametni telefoni Apple iPhone Samsung

Četrtek, 27. 10. 2016, 15.36

6 let, 7 mesecev

Bodo tako od zdaj naprej videti vsi pametni telefoni?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

Proizvajalec pametnih telefonov Xiaomi bo uporabnikom na Kitajskem predvidoma čez en teden ponudil zelo zanimivo napravo, mobilnik Mi Mix. Telefon z zaslonom prav do robov je videti kot iPhone, ki ga poznavalci napovedujejo za prihodnje leto

Xiaomi Mi Mix | Foto: Engadget | Foto: Xiaomi Mi Mix | Foto: Engadget

Mi Mix, pametni telefon z diagonalo zaslona kar 16,2 centimetra (6,4 palca), v zadnjih dneh na področju mobilnih tehnologij izstopa zaradi izjemnega razmerja med sprednjo ploskvijo in zaslonom. Kar 91,3 odstotka pročelja naprave namreč prekriva zaslon, kar je največ med vsemi do zdaj narejenimi pametnimi telefoni.

To v praksi pomeni, da zaslon telefona Mi Mix sega do robov (razen spodnjega). Posledica tega je, da so se z vrha naprave drugam premaknili vsi standardni senzorji (za bližino, svetlobo), slušalka, sprednja kamera (ta je zdaj na dnu telefona). 

Kako je Mi Mix videti med uporabo:

Pogled na seznam tehničnih lastnosti razkriva, da bo Mi Mix, kar zadeva zmogljivost, ob izidu spadal v sam vrh trenutne ponudbe pametnih telefonov.

Poganja ga procesor Snapdragon 821, najboljši ta hip in isti, ki brni tudi v najnovejših Googlovih telefonih Pixel. Prostora za shranjevanje podatkov bo 128 gigabajtov oziroma 256 gigabajtov (cenejša oziroma dražja različica telefona, delovnega pomnilnika RAM (več kot ga je, več aplikacij lahko naprava prebavi hkrati) pa bo 4 ali 6 gigabajtov. 

Kapaciteta baterije bo 4.400 miliamperskih ur. To je dvakrat in pol toliko kot v iPhonu 7. Telefon Mi Mix bo zajetno baterijo potreboval, saj poraba elektrike glede na to, da je skoraj vsa njegova sprednja ploskev en velik zaslon, ne bo nizka.  | Foto: Kapaciteta baterije bo 4.400 miliamperskih ur. To je dvakrat in pol toliko kot v iPhonu 7. Telefon Mi Mix bo zajetno baterijo potreboval, saj poraba elektrike glede na to, da je skoraj vsa njegova sprednja ploskev en velik zaslon, ne bo nizka. 

Cena pametnega telefona Mi Mix na Kitajskem bo okrog 3.500 juanov oziroma približno 470 evrov. Informacij o tem, ali bo Xiaomi telefon prodajal zunaj meja domovine, še ni. 

Izid pametnega telefona Mi Mix je Xiaomi na Kitajskem napovedal za 4. november 2016. | Foto: Izid pametnega telefona Mi Mix je Xiaomi na Kitajskem napovedal za 4. november 2016.

Pametni telefoni z zaslonom prek robov bodo morda postali nov trend

Xiaomi, ki mu pravijo tudi kitajski Apple, ni edini, ki bo srečo na trgu poskusil s takšnim telefonom. To bo po napovedih poznavalcev prihodnje leto ob deseti obletnici prvega telefona iPhone naredil tudi tisti pravi, ameriški Apple.

Bloger John Gruber, ki se že dlje ukvarja z napovedovanjem in prerokovanjem Applovih novosti, je pred meseci razkril informacijo, da bo pročelje naslednjega iPhona popolnoma brez plastičnih ali kovinskih robov. Videti bo takole:

 | Foto:

Celotna sprednja ploskev bo zaslon, ki bo zasnovan na tehnologiji OLED in bo najboljši Applov zaslon do zdaj, pa piše spletni portal MacRumors.

Za konec še ena velika fotografija izjemnega telefona Mi Mix:

Xiaomi Mi Mix | Foto:

Ne spreglejte