Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 10. 2015,
16.38

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

delovna mesta avtomatizacija roboti

Petek, 2. 10. 2015, 16.38

5 let, 3 mesece

Bo vaše delovno mesto kmalu zasedel robot?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Medijska hiša BBC News je razvila spletno orodje, ki vam na podlagi znanstvene raziskave izračuna, ali bo vaše delovno mesto v prihodnjih dvajsetih letih avtomatizirano.

Se kdaj vprašate, kakšna prihodnost vas čaka v službi in kako bodo časi prizanesljivi do vašega delovnega mesta? Zdaj to lahko preverite na znanstveno podkrepljenem testu.

Pri medijski hiši BBC News so v sodelovanju z Oxfordsko univerzo in največjo svetovalno družbo na svetu Deloitte razvili spletno aplikacijo, ki na podlagi različnih dejavnikov (dojemanje družbe, sposobnost pogajanja, sposobnost prepričevanja, skrb za druge, izvirnost, umetniški duh, ročna spretnost) analizira vrsto današnjih poklicev in njihov dolgoročni obstoj oziroma verjetnost, da bo na določenem delovnem mestu v bližnji prihodnosti namesto človeka sedel robot.

Najbolje kaže terapevtom …

Rezultati raziskave so bili precej šokantni. Pokazali so, da za kar 35 odstotkov trenutnih služb (v Veliki Britaniji) obstaja visoko tveganje, da bodo v prihodnjih dvajsetih letih avtomatizirane. Podatki sicer odražajo stanje na britanskem trgu, a so kljub temu dober pokazatelj trendov v drugih državah in regijah.

Glede na analizo so najvarnejši poklici tisti, ki zahtevajo visoko stopnjo empatije ter vključujejo skrb za druge. Mednje spadajo socialni delavci, terapevti, medicinske sestre in psihologi. Na varnem so tudi inženirji, umetniki in oblikovalci, ki jih odlikujejo iznajdljivost, ustvarjalnost ter inovativno pristopanje k reševanju problemov.

… najslabše pa bančnim referentom in telefonistom 

Na drugi strani lestvice, v "rdečem območju", pričakovano najdemo bolj rutinsko naravnane službe. Prvih mest najbolj nadomestljivih poklicev ne zasedajo fizična dela, ki jih opravljajo skladiščniki, upravljavci strojev in čistilke, najslabše kaže telefonistom in receptorjem.

Vedno kompleksnejši algoritmi se med drugim močno spogledujejo tudi s pisarniškimi in administrativnimi poklici, predvsem v sektorju pravnih in finančnih storitev.

Seveda pa nekateri poklici sodni dan doživljajo že danes. Predvsem delovna mesta za tovarniškimi tekočimi trakovi, ki so jih avtomatizirani roboti že skoraj popolnoma iztrebili. Prihodnost ni videti nič kaj obetavnejša, saj industrijski roboti izjemno hitro napredujejo v koordinaciji in spretnosti.

Izgube pomenijo nove priložnosti

Kljub nekoliko pesimističnim napovedim pa nekateri znanstveniki niso tako črnogledi. Eden takih je J. P. Gowdner, analitik tehnološko-raziskovalnega podjetja Forrester, ki na raziskavo Oxfordske univerze gleda z zdravo mero dvoma.

Strinja se, da bo avtomatizacija po vsej verjetnosti določene poklice res pokopala, vendar bo po njegovem mnenju ustvarila tudi veliko novih delovnih mest. Kot pravi, bo moral nekdo skrbeti tudi za robote. "Mehaniki, ki danes popravljajo avtomate za kavo, bodo čez dvajset let vijačili po drugih, kompleksnejših strojih," je prepričan Gowdner.

Ne spreglejte