Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
5. 4. 2017,
18.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

digizgodbe Mastodon Twitter družbena omrežja

Sreda, 5. 4. 2017, 18.27

6 let, 6 mesecev

Bo to naslednja internetna senzacija?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

24-letni nemški programer Eugen Rochko je razvil družbeno omrežje Mastodon, ki ga nekateri tehnološki mediji že slavijo kot naslednika Twitterja. Ta ima v zadnjem času namreč velike težave s pridobivanjem novih uporabnikov, za katere je Mastodon zdaj zelo solidna alternativa. Ima namreč vse Twitterjeve dobre lastnosti in praktično nobene slabe.

Družbeno omrežje Mastodon je ime dobilo po predniku današnjih slonov, ki je živel v času zadnje ledene dobe. Za več informacij o teh veličastnih živalih kliknite na sliko. | Foto: Mastodon Družbeno omrežje Mastodon je ime dobilo po predniku današnjih slonov, ki je živel v času zadnje ledene dobe. Za več informacij o teh veličastnih živalih kliknite na sliko. Foto: Mastodon

Kaj je Mastodon?

Mastodon je družbeno omrežje, ki ljudem omogoča registracijo uporabniškega računa, pisanje in deljenje objav, ki jim pravijo tootsi oziroma "tuti", ter sledenje drugim uporabnikom z zanimivimi objavami. Podobno kot Twitter torej, a z nekaj velikimi razlikami.

Dolžina objave oziroma tvita je na Twitterju omejena na 140 znakov, pri Mastodonu pa je meja postavljena pri 500 znakih.

Takole je videti uporabniški vmesnik družbenega omrežja Mastodon. Zgodnji uporabniki pravijo, da je, ko se ga navadiš, bolj pregleden in preprostejši za uporabo od Twitterjevega. | Foto: Mastodon Takole je videti uporabniški vmesnik družbenega omrežja Mastodon. Zgodnji uporabniki pravijo, da je, ko se ga navadiš, bolj pregleden in preprostejši za uporabo od Twitterjevega. Foto: Mastodon

Posamezne objave je na Mastodonu mogoče označiti kot zasebne, kar pomeni, da jih vidi le uporabnik oziroma omejena skupina uporabnikov. Na Twitterju lahko izbiramo le med javnim ali zasebnim uporabniškim računom (beri: ali je zasebno vse ali pa nič).

Mastodon uporabniku tudi omogoča, da objavo s kontroverzno ali za vse oči neprimerno vsebino zakrije z značko "Pozor, ni za občutljive". Obiskovalec njegovega profila se bo nato sam odločil, ali jo želi videti, pokazala pa se bo šele ob kliku na značko. Če na Twitterju danes nekdo objavi fotografijo raztelešenega trupla, jo bodo videli vsi.

Družbeno omrežje Mastodon je razvil in oktobra lani zagnal 24-letni nemški programer Eugen Rochko. To je njegov portret s Twitterja, ki se ga je Rochko namenil izboljšati. | Foto: Twitter - Voranc Družbeno omrežje Mastodon je razvil in oktobra lani zagnal 24-letni nemški programer Eugen Rochko. To je njegov portret s Twitterja, ki se ga je Rochko namenil izboljšati. Foto: Twitter - Voranc

Kaj Mastodon ni?

Mastodon ni v nikogaršnji lasti, saj ga je nemški programer Eugen Rochko razvil kot odprtokodni sistem in programsko kodo zanj javno objavil na spletu.

Rochko ga vidi kot decentralizirano omrežje, kar v grobem pomeni, da je Mastodon mreža več družbenih kanalov (posameznim pravijo "instance") s samosvojimi interesi, ki gostujejo vsak na svojem strežniku, in ne homogeno omrežje kot na primer Twitter ali Facebook.

Vsak lahko ustvari svoj kanal oziroma strežnik (tukaj), ki pa ni nujno zaprta skupnost, saj lahko prek osrednjega Mastodonovega omrežja vsi kanali komunicirajo z drugimi. Če to želijo, seveda. Mogoče je ustvariti tudi zaprte skupnosti.

Dodajanje novega kanala na družbenem omrežju Mastodon je zelo preprosto. | Foto: Matic Tomšič Dodajanje novega kanala na družbenem omrežju Mastodon je zelo preprosto. Foto: Matic Tomšič

Mastodon tudi ni finančni instrument - programerju Rochku v nasprotju z Jacksom Dorseyjem, direktorjem Twitterja, za ovratnik ne dihajo člani uprave in vlagatelji ter ga opominjajo, da bo treba vse te milijone uporabnikov nekako pretopiti v dobiček.

Twitter ima v zadnjem obdobju velike težave s pridobivanjem novih uporabnikov. V zadnjih dveh letih in pol se je rast namreč zelo upočasnila, število uporabnikov se že nekaj časa giblje okrog 300 milijonov (klik na fotografijo za vir).  | Foto: Reuters Twitter ima v zadnjem obdobju velike težave s pridobivanjem novih uporabnikov. V zadnjih dveh letih in pol se je rast namreč zelo upočasnila, število uporabnikov se že nekaj časa giblje okrog 300 milijonov (klik na fotografijo za vir). Foto: Reuters

Eugenu Rochko je vzdrževanje družbenega omrežja Mastodon do zdaj uspelo financirati zgolj z uporabniškim računom na spletni strani Patreon. To je storitev, ki uporabnikom omogoča, da obetavnim spletnim projektom vsak mesec namenijo nekaj drobiža.

Rochko prek Patreona vsak mesec prejema 1.603 evre, Mastodon pa je lahko zagnal in vzdrževal že s samo 750 evri, kar je bil pri kampanji zbiranja sredstev na Patreonu tudi njegov prvotni cilj.

Zakaj se je pred dnevi zgodila množična migracija na Mastodon in kaj je to povzročilo?

Ameriški tehnološki medij The Verge kot glavni razlog za nenadno priljubljenost Mastodona, ki vendarle obstaja že več kot pol leta, navaja spremenjeno prikazovanje odgovorov na objave, ki ga je Twitter uvedel prejšnji teden. Številnim uporabnikom novost ni bila všeč in sledila je množična selitev na Mastodon.

Na Mastodonu si za primer, če postane naslednja velika stvar, postojanke že utrjujejo nekatere znane blagovne znamke. Ena od njih je Walmart, največja trgovska veriga na svetu.  | Foto: Twitter - Voranc Na Mastodonu si za primer, če postane naslednja velika stvar, postojanke že utrjujejo nekatere znane blagovne znamke. Ena od njih je Walmart, največja trgovska veriga na svetu. Foto: Twitter - Voranc

Od nedelje je število novih registriranih uporabnikov Mastodona zraslo za kar 73 odstotkov, na več kot 41 tisoč, skupaj so v tem času napisali več kot milijon novih objav. To je zlomilo strežnike Mastodona, ki preprosto niso bili pripravljeni na tolikšno maso uporabnikov.

Rochko se je v torek zato odločil, da bo na glavni strani Mastodona začasno onemogočil registracije za nove uporabnike. Ukrep bo trajal le tako dolgo, dokler ne bo pripravljena boljša strojna oprema, ki bo lahko prebavila večje število uporabnikov in njihovih objav.

Registracija Mastodonovega uporabniškega računa je sicer še vedno mogoča v enem od številnih kanalov.

Nekateri poznavalci dogajanja na področju družbenih omrežij že napovedujejo, da bo Mastodon v ne tako oddaljeni prihodnosti postal resna grožnja Twitterju. | Foto: Mastodon Nekateri poznavalci dogajanja na področju družbenih omrežij že napovedujejo, da bo Mastodon v ne tako oddaljeni prihodnosti postal resna grožnja Twitterju. Foto: Mastodon

Ne spreglejte