Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 12. 2013,
10.52

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BlackBerry izguba poslovni rezultati

Ponedeljek, 23. 12. 2013, 10.52

5 let

Bo po rekordni izgubi za BlackBerry končno posijalo sonce?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
BlackBerry je imel v tretjem četrtletju rekordno izgubo 4,4 milijarde ameriških dolarjev (3,22 milijarde evrov). Kljub temu so delnice na borzi konec tedna pridobile dobrih 15 odstotkov.

Vlagatelje je navdušila napoved kanadskega pionirja pametnih telefonov o strateški povezavi s tajvanskim izdelovalcem elektronike Foxconn, ki naj bi kanadskemu podjetju omogočila, da se iz proizvajalca naprav prelevi v ponudnika poslovnih storitev.

Foxconn, ki je med drugim znan kot eden glavnih dobaviteljev ameriškega Appla, bo za BlackBerry razvijal in izdeloval nove naprave, predvsem za razvijajoče se trge, kanadsko podjetje pa se bo usmerilo v poslovne storitve in programsko opremo za sporočanje.

"Poslovne storitve bodo na prvem mestu, mobilni telefoni pa na zadnjem," je dejal Colin Gillis iz analitskega podjetja BGC Financial. Novo partnerstvo in organizacijska struktura bosta podjetju omogočila, da se osredotoči na prednosti, ki mu še ostanejo, je pojasnil.

Nizki prihodki in neuspeli prevzemi BlackBerry je v obdobju razcveta, ko so bili njegovi pametni mobilniki še posebej priljubljeni med poslovneži, dosegal skoraj polovico ameriškega trga, danes pa se zgolj bori za preživetje. Prihodki so v letošnjem tretjem četrtletju znašali 1,2 milijarde dolarjev, kar je več kot polovico manj kot v enakem obdobju lani.

Pred kratkim je v vodo padla tudi prodaja podjetja – septembra je BlackBerry napovedal prodajo podjetju Fairfax Financial in umik z borze, novi lastniki pa naj bi v miru prestrukturirali podjetje. A prodaja je nato novembra propadla, pri BlackBerryju so zamenjali tudi dotedanjega izvršnega direktorja Thorsteina Heinsa in na njegov položaj postavili nekdanjega vodjo Siemensa Johna Chena.

Ne spreglejte