Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
2. 7. 2015,
11.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Apple Music Spotify Deezer Matic Tomšič

Četrtek, 2. 7. 2015, 11.24

6 let, 6 mesecev

Bo Apple še tretjič zavladal digitalni glasbi?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tehnološki velikan je to prvič storil s prenosnim predvajalnikom iPod, drugič s storitvijo za nakup pesmi iTunes. Z Apple Music želi zdaj zavladati še na področju poslušanja glasbe na zahtevo.

Apple je tudi uradno zagnal novo storitev za poslušanje digitalne glasbe na zahtevo Apple Music, ki jo je napovedal v začetku prejšnjega meseca. Apple Music podobno kot uveljavljena Spotify in Deezer omogoča dostop do obilne knjižnice digitalne glasbe v oblaku prek aplikacije za mobilno napravo, kar pomeni, da jo lahko uporabnik posluša kadarkoli in kjerkoli. V bazi Apple Music je več kot 30 milijonov pesmi, tehnološki velikan pa je pri zagonu storitve sodeloval z velikani glasbene industrije, kot so Taylor Swift, Pharrell Williams in Dr. Dre. Zagon Apple Music spremlja tudi odprtje dostopa do poslušanja internetne radijske postaje Beats 1, ki bo redno gostila znane izvajalce.

Nov Applov pristop do digitalne glasbe se s posodobitvijo operacijskega sistema iOS na različico 8.4 brezšivno spoji z obstoječo aplikacijo Music na iPhonih, iPadih in iPodih. Prvi pokazatelj, da je nekaj drugače, je na mobilnih napravah že ikona, saj Music zdaj predstavlja modro-rdeča glasbena nota. Apple Music je sicer mogoče uporabljati tudi na osebnih računalnikih z Mac OS X in Windows ter pametni uri Apple Watch, v prihodnosti pa bo na voljo tudi za Android.

Tri mesece brezplačnega poslušanja Taylor Swift Ob prvem zagonu prenovljene aplikacije Apple Music uporabniku ponudi trimesečno preizkusno obdobje, v katerem lahko do celotne knjižnice z glasbo dostopa brezplačno. Če za Apple Music pozneje ne želite plačevati (cena mesečnega poslušanja bo pri nas znašala 5,99 evra oziroma 8,99 evra za družinski paket – do šest uporabnikov), je treba naročnino preklicati pred iztekom preizkusnega obdobja. Z Apple Music se sicer povežete prek uporabniškega računa iTunes. Zdaj je jasno, zakaj je Apple pod okrilje vzel Beats Ko je zelo kratka začetna birokracija mimo, želi Apple Music od uporabnika izvedeti, kakšne zvrsti glasbe posluša najraje. Preden lahko nadaljuje, mora izbrati vsaj tri. Nato ga povpraša še o najljubših izvajalcih posamezne zvrsti. Zakaj je to pomembno?

Zato, ker želi Apple Music uporabniku ponuditi najboljšo mogočo izkušnjo poslušanja glasbe na poti. Zaradi tega so v storitev vključili algoritem za prepoznavanje uporabnikovega glasbenega okusa iz aplikacije Beats Music, ki zelo dobro ve, kdaj predvajati katero pesem. Kako se obnese pod Applovim okriljem, bo najbrž znano v prihodnjih tednih in mesecih, a prvi odzivi uporabnikov so pozitivni.

Na začetku izbrane glasbene zvrsti in izvajalce Apple Music shrani v predalček For You, ki ga sestavlja na stotine skrbno sestavljenih seznamov predvajanja. Kot so predstavniki Appla povedali na junijski konferenci, so jih njihovi inženirji oblikovali v sodelovanju s predstavniki glasbene industrije.

Apple Music med predvajanjem glasbe spominja na staro aplikacijo Music – Apple tu ni odkrival tople vode, saj je bil prejšnji vmesnik prav soliden. Še vedno je mogoče ustvarjati lastne sezname predvajanja in čakalne vrste. Ena od novosti je razdelek Radio, kjer je 24 ur na dan mogoče v živo poslušati radijsko postajo Beats 1. Ta predvaja aktualno glasbo, v prihodnosti pa bo gostila tudi znane umetnike, kot so Dr. Dre, Elton John, St. Vincent, obljubljajo pri Applu.

Apple Music in Spotify – se bo drugi boril za preživetje? Novega in malce starejšega ponudnika poslušanja digitalne glasbe, ki ima trenutno več kot 75 milijonov uporabnikov, na prvi pogled ne loči veliko. Knjižnica pesmi je pri obeh približno enako velika, oba se znata prilagajati priljubljenim glasbenim zvrstem uporabnika, tudi cena mesečne naročnine na Apple Music ali Spotify je približno enaka. A Apple Music ima nekaj prednosti, ki bi jeziček na tehtnici v prihodnje lahko prevesile na njegovo stran.

V prvi vrsti je na voljo v skoraj dvakrat več državah kot Spotify (tega v Sloveniji ni, imajo pa ga na primer v Gvatemali in Nikaragvi), kar pomeni večjo bazo potencialnih uporabnikov. Druga prednost je preprosta registracija, ki je na Applovih napravah stvar nekaj pritiskov na zaslon ali klikov z miško, Spotify pa od uporabnika zahteva kar nekaj telovadbe s podatki in aktivacijo računa. Ogromno uporabnikom je brezšivno povezovanje računov namreč postalo zelo pomembno.

Ne spreglejte