Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 4. 2014,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

BlackBerry John Chen pametni telefoni

Četrtek, 10. 4. 2014, 13.53

8 let

BlackBerry razmišlja, da bi prenehal izdelovati mobilnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če bo njihova enota za pametne mobilnike še naprej vztrajala v rdečih številkah, bodo pri BlackBerryju razmislili o umiku s trga, je potrdil prvi mož kanadskega podjetja John Chen.

Direktor BlackBerryja John Chen je včeraj v New Yorku razkril, da bi enota za mobilnike spet poslovala z dobičkom, če bi lahko prodala deset milijonov pametnih telefonov na leto. Na vrhuncu poslovnega uspeha, v fiskalnem letu 2011, je sicer BlackBerry prodal 52,3 milijona mobilnikov, a je v prvem četrtletju letošnjega leta prodaja padla pod dva milijona.

"A če ne morem služiti z mobilniki, me pač ne bo v tem poslu," je dejal Chen in dodal, da se bodo morali odločiti hitro. Kanadsko podjetje je namreč preteklo četrtletje sklenilo z neto izgubo 423 milijonov dolarjev (305 milijonov evrov) in 64-odstotnim padcem prihodkov.

Nekdaj na videz skoraj nepremagljivi kanadski velikan je sicer v manj kot petih letih zabredel globoko v rdeče številke in je moral v zadnjih treh letih odpustiti več kot 9.500 delavcev. Leta 2009 je imelo podjetje 20-odstotni tržni delež, ki pa je konec lanskega leta padel pod dva odstotka.

Je prihodnost v varnih komunikacijah … Chen, ki je vajeti potapljajočega se podjetja prevzel novembra lani, je ob tem potrdil, da se s potencialnimi partnerji dogovarjajo za sodelovanje na področju varnih komunikacijskih storitev v zdravstvu, financah in pravu.

Zaradi nedavnih razkritij o ameriškem vohunjenju so se namreč vlade in podjetja začela bolj zavedati pomena varnosti, kar nameravajo izkoristiti. "Oblikovali smo ekipe za razvoj naprav in storitev, osredotočenih na varnost. Na tem področju bomo sklenili nekaj strateških partnerstev, načrtujemo pa tudi kakšno združitev ali nakup," je povedal.

Chen si ob tem želi, da bi se njegovo podjetje osredotočilo predvsem na svojo temeljno bazo poslovnih uporabnikov in vlad ter jim še naprej zagotavljalo mobilnike in varne komunikacije v notranjih omrežjih.

… ali povezovanju naprav? Prvi mož BlackBerryja sicer dolgoročno stavi na hitro rastoči segment povezovanja različnih naprav, od hladilnikov in pametnih telefonov do avtomobilskih računalnikov. "Ne zanima nas samo povezovanje BlackBerryjevih naprav, ampak vseh, za katere si uporabniki želijo, da bi se lahko pogovarjale med seboj," je povedal.

"Da bi dosegli te sanje, bomo morali skleniti več partnerstev, tudi s telekomunikacijskimi operaterji, ki jih ta segment zanima. Prepričan sem, da se lahko na ta način v nekaj letih izvlečemo iz brezna," je še dejal Chen.

Ne spreglejte