SiolNET. Digisvet Novice
0,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Še en nekdanji velikan mobilnih naprav se umika

BlackBerry ne bo več razvijal svojih mobilnih naprav

0,98

termometer

BlackBerry
Foto: Reuters

Pri Blackberryju bodo svojo prihodnost iskali predvsem v programski opremi, blagovno znamko pa oddali v najem drugim proizvajalcem mobilnih naprav.

Zdaj je dokončno: že večkrat smo pričakovali, da BlackBerry ne bo hotel ali zmogel nadaljevati neizprosnega tržnega boja v svetu mobilnih naprav, a nas je do zdaj vsakič presenetil s svojo vztrajnostjo, tokrat pa se bo neizogibno vendarle zgodilo.

Kdor visoko leta …

BlackBerry, ki je s svojimi napravami utiral pot in zasnovo mobilnih naprav, v svoji prihodnji strategiji ne vidi več prostora za lasten razvoj, proizvodnjo in prodajo mobilnih naprav. Leta 2009 je BlackBerry obvladoval eno petino svetovnega trga pametnih telefonov, leta 2012 pa so dosegli vrhunec: 80 milijonov prodanih naprav.

Toda od takrat je BlackBerry samo še drvel navzdol. Veliko so pričakovali od svojega takrat vrhunskega modela BlackBerry 10, a mu ni uspelo. Poskusili so tudi z izletom v svet androidov, a se niti modelu Priv ni uspelo uveljaviti. Preprosto je bil predrag, da bi lahko pritegnil množice, tudi sami so to čez čas vendarle priznali. V treh spomladanskih mesecih letos so po vsem svetu prodali samo 400 tisoč pametnih telefonov.


TOP 10 največjih polomij v svetu pametnih telefonov

BlackBerry Passport: potni list za vrnitev med velike

Blackberry Bold 9780


Ime BlackBerry naj bi vendarle ostalo v svetu pametnih telefonov, saj bodo drugim proizvajalcem prodali pravice do uporabe tega imena. Kdaj naj bi se pojavil naslednji pametni telefon BlackBerry, še naprej ostaja neznano. Ime BlackBerry naj bi vendarle ostalo v svetu pametnih telefonov, saj bodo drugim proizvajalcem prodali pravice do uporabe tega imena. Kdaj naj bi se pojavil naslednji pametni telefon BlackBerry, še naprej ostaja neznano. Foto: Reuters

Ime bodo uporabljali drugi proizvajalci

Ime BlackBerry pa se kljub opustitvi lastnega razvoja le ne bo poslovilo od (novih) mobilnih naprav, saj bo kanadska družba prodala pravice do uporabe tega imena drugim proizvajalcem. Z enim, ki ima sedež v Indoneziji, so dogovor že sklenili.

Oddajanje blagovne znamke je v teh razmerah smiselna odločitev, a vprašanje je, koliko časa bo to za BlackBerry zanimivo in koristno. Te dvome povečuje podatek, da v tem trenutku ni napovedana nobena nova mobilna naprava z imenom BlackBerry.

Kanadčani se tolažijo, da že zdaj pomemben del prihodkov ustvarjajo drugje, predvsem s programsko opremo, ki je ključna v njihovi trenutni strategiji. Ime BlackBerry bo v svetu pametnih telefonov, kot vse kaže, doživelo podobno usodo kot nekoč še močnejša Nokia.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin