Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
5. 11. 2014,
17.08

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bill Gates epidemija ebola

Sreda, 5. 11. 2014, 17.08

4 leta, 11 mesecev

Bill Gates: Moramo se bolje pripraviti na epidemije

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Epidemija ebole v zahodni Afriki je svetu postregla z mnogimi lekcijami, ki se jih še moramo naučiti na dolgi poti do pripravljenosti na še večje grožnje," opozarja Gates.

Na letnem kongresu ameriškega združenja za tropsko medicino je povedal tudi, da svet v celoti ni pripravljen na epidemije in da so nas dozdajšnje epidemije prisilile v manjše posege, ki ne zadoščajo. "Že če bi se epidemija gripe razširjala dvakrat hitreje, bi imeli resne težave, zavedati pa se moramo, da so v naslednjih desetletjih verjetne epidemije, ki se bodo širile veliko hitreje kot zdaj – zlasti v revnih državah," je še posvaril.

V iskanju eksperimentalnih zdravil in primernejših zaščitnih oblek za vroče podnebje Sklad nekdanjega prvega moža Microsofta je prizadevanjem za ustavitev epidemije ebole že prispeval 50 milijonov ameriških dolarjev (slabih 40 milijonov evrov). Sredstva so namenili predvsem razvoju eksperimentalnih zdravil proti tej smrtonosni bolezni in razvoju primernih varovalnih oblek za medicinsko osebje v zahodni Afriki – če bodo razvili take obleke, ki bi bile dovolj varne kot zdajšnje, a osebju v njih obenem ne bi bilo tako vroče, bi jih v vročem afriškem podnebju varno nosili dalj časa kot zdajšnje. Epidemije sesuvajo zdravstva prizadetih držav Na srečanju v New Orleansu sta bila prisotna tudi dva ameriška zdravnika, ki sta preživela ebolo, kar je po poročanju ameriških medijev ganilo Gatesa in ostale prisotne. Nekdanji prvi mož Microsofta je opozoril tudi na dalekosežnejše posledice epidemije: "Ta huda bolezen ne ubija zgolj neposredno temveč tudi uničuje zdravstvene sisteme. Če bi se ebola razširila po zahodni Afriki, med drugim bi morali zavreči ves čudovit napredek, ki smo ga dosegli v boju proti otroški paralizi. To se na srečo ni zgodilo, čeprav so nigerijski strokovnjaki v programu boja proti otroški paralizi morali prevzeti naloge pri boju proti eboli v svoji državi."

Gates, katerega sklad ima za prednostno nalogo prav boj proti otroški paralizi, je na konferenci govoril tudi o malariji, bolezni, za katero sta s soprogo Melindo prepričana, da jo je treba popolnoma izkoreniniti. Letos je njun zaklad namenil že 200 milijonov dolarjev (skoraj 160 milijonov evrov) za boj proti tej bolezni. Malarija je predlani vzela 627 tisoč življenj, največ prav v zahodni Afriki, ki se zdaj bori še z ebolo.

Nujno izboljšati globalni nadzor Gates med drugim še poudarja pomen globalnega nadzora bolezni. "Veliko smo naredili za spremljanje izbruhov, a moramo še veliko več storiti za spremljanje obstoječih bolezni," je še povedal in dodal, da za to niso potrebne milijarde dolarjev temveč desetkrat manjši zneski. "Sistematično in redno je treba zbirati vzorce, kadarkoli se pokaže povečana smrtnost pa je treba imeti dodatne možnosti za vzorčenje." Izpostavil je pozitivna primera Etiopije in Ruande, kjer so uspeli okrepiti zdravstveni sistem ob zmernih stroških.

Hitreje do zdravil "V obdobju epidemije je treba pospešiti odobritve novih zdravil, kar lahko dosežemo že z eliminacijo kliničnih raziskav s kontrolnimi skupinami, ki praviloma prejemajo placebo," je še predlagal Gates. Razmišlja tudi o donaciji za farmacevtsko družbo Chimerix, ki bi tako okrepila proizvodnjo zdravila brincidofovir, ki je pokazalo potencial v boju proti eboli, že prej pa je namenil sredstva družbi GlaxoSmithKline, ki razvija cepivo proti eboli.

Ne spreglejte