Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
6. 3. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

2

Natisni članek

Microsoft digizgodbe Bill Gates

Ponedeljek, 6. 3. 2017, 4.05

6 let, 6 mesecev

Ko je izvedel, kdo se je oglasil na telefon, ga je skoraj kap

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

2

Microsoftovo tehnično pomoč je 22. novembra 1989 poklical uporabnik s težavo z enim od Microsoftovih programov. Oglasil se mu je zaposleni z imenom William in mu jo pomagal odpraviti. Isti uporabnik je znova klical nekaj dni pozneje in prosil, ali mu lahko spet pomaga prijazni William. "Trenutno ga ni, gospod. Aja, ali ste vedeli, da ga prijatelji kličejo Bill Gates?"

Bill Gates | Foto: Reuters Bill Gates Foto: Reuters

Bill Gates, ustanovitelj ameriškega računalniškega podjetja Microsoft, se je 22. novembra 1989 odpravil na ogled novih pisarn Microsoftovega oddelka za tehnično pomoč uporabnikom.

Med obiskom novih prostorov je enega od tehnikov, ki mu je takrat zvonil telefon, vprašal, ali lahko sam prevzame njegov klic, na svojem blogu pripoveduje nekdanji vodilni Microsoftov inženir Raymond Chen, ki je imel eno ključnih vlog pri razvoju operacijskega sistema Windows 95.

"Microsoftova tehnična podpora, tukaj William. Kako vam lahko pomagam?" je Bill Gates po telefonu pozdravil uporabnika. Ta mu je razložil težavo, Gates pa je rešitev poiskal v podatkovni bazi tehnične pomoči ter jo stranki predstavil na preprost in razumljiv način.

Klicatelj je bil navdušen, da je težava rešena, pohvalil je prijazen odnos Microsoftove tehnične podpore. "Hvala, ker uporabljate Microsoftovo programsko opremo," je Gates končal pogovor. 

Bill Gates je Microsoft ustanovil leta 1975. Direktor Microsofta je bil do leta 2000, ko je položaj prepustil Stevu Ballmerju. Do leta 2014 je ostal predsednik Microsofta, nato pa se iz podjetja večidel umaknil in se začel ukvarjati skoraj izključno z dobrodelno organizacijo, ki jo je ustanovil skupaj z ženo Melindo. | Foto: Reuters Bill Gates je Microsoft ustanovil leta 1975. Direktor Microsofta je bil do leta 2000, ko je položaj prepustil Stevu Ballmerju. Do leta 2014 je ostal predsednik Microsofta, nato pa se iz podjetja večidel umaknil in se začel ukvarjati skoraj izključno z dobrodelno organizacijo, ki jo je ustanovil skupaj z ženo Melindo. Foto: Reuters

Bill Gates se med telefonskim pogovorom z naključnim uporabnikom, recimo mu uporabnik XYZ, ni predstavil kot Bill Gates, ampak zgolj kot William. A zgodba se ni končala s tem, piše Raymond Chen.

Nekaj dni pozneje je Microsoftovo tehnično podporo isti uporabnik poklical še enkrat, tokrat je imel drugo težavo. "Zdravo, uporabnik XYZ tukaj. Pred nekaj dnevi sem klical zaradi težave s to zadevo, pomagal mi jo je rešiti prijazen mož z imenom William. Imam še eno vprašanje, ali lahko tudi tokrat pomaga William?"

Samo malo, je odgovoril dežurni tehnik v centrali in preveril, kateri inženir je rešil težavo uporabnika XYZ. V dnevniku je pisalo Billg.

Takrat so sicer že praktično vsi zaposleni v Microsoftovi tehnični podpori vedeli, da se je na klic uporabnika pred dnevi oglasil sam Bil Gates.

"Še enkrat zdravo. Oprostite, ampak William trenutno ni na voljo," je uporabniku XYZ pojasnil tehnik. "Prijatelji ga sicer kličejo Bill. Ali veste, kdo vam je zadnjič pomagal? To je bil Bill Gates."

"O moj bog."

Bill Gates se kar rad druži z "navadnimi smrtniki". Vsako leto sodeluje v igri "skrivni Božiček" na spletnem forumu Reddit in obdaruje naključnega uporabnika. Kliknite na fotografijo in preverite, koga in kako je obdaroval lani. |  Foto: Reddit | Foto: Bill Gates se kar rad druži z "navadnimi smrtniki". Vsako leto sodeluje v igri "skrivni Božiček" na spletnem forumu Reddit in obdaruje naključnega uporabnika. Kliknite na fotografijo in preverite, koga in kako je obdaroval lani. | Foto: Reddit

Preberite tudi: Deset stvari, ki jih niste vedeli o Billu Gatesu

Ne spreglejte