Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
8. 10. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

asteroid vesolje digizgodbe nedeljska znanost

Nedelja, 8. 10. 2017, 4.05

6 let, 6 mesecev

12. oktober dan D za znanost, prihaja ogromen vesoljski kamen

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Znanstveniki so natančno določili razdaljo med Zemljo in asteroidom 2012 TC4, ki se bo našemu planetu približal v četrtek, 12. oktobra. Obšel nas bo na razdalji 44.000 kilometrov, kar je več, kot so napovedali najprej, a še vedno precej manj od razdalje med Zemljo in Luno. Srečanje z asteroidom bo za znanstvenike sicer zelo pomemben dogodek, saj bodo prvič preizkusili sistem za obrambo pred tovrstnimi vsiljivci iz vesolja. 

Kot pove njegovo ime, so astronomi asteroid 2012 TC4 odkrili leta 2012. Observatorij Pan-STARRS 1 na Havajih ga je opazoval sedem dni, nato pa se je vesoljski kamen preveč oddaljil, da bi ga bilo mogoče videti. Teleskopi so ga nato znova ujeli v začetku septembra, ko se je začel približevati Zemlji. 

O asteroidu so astronomi med zadnjim opazovanjem izvedeli dovolj, da so lahko določili približen trajektorij njegovega potovanja mimo Zemlje. Našemu planetu se bo približal na 44.000 kilometrov. To je približno osemkrat manj, kot znaša razdalja med Zemljo in Luno (v povprečju 384 tisoč kilometrov):

Grafični prikaz, kako blizu bo letel asteroid 2012 TC4:

V zgornji računalniški simulaciji je modra pika Zemlja, vijoličast krog je geostacionarna orbita, znotraj katere okrog Zemlje krožijo sateliti, bela črta je orbita Lune okrog Zemlje, zelena črta pa je pot asteroida 2012 TC4 mimo Zemlje. Vir animacije: orbitsimulator.com.

Prvotna napoved opazovalcev asteroida je sicer bila, da se bo Zemlji približal na samo okrog 7.000 kilometrov.  | Foto: Thinkstock Prvotna napoved opazovalcev asteroida je sicer bila, da se bo Zemlji približal na samo okrog 7.000 kilometrov. Foto: Thinkstock

Možnosti za trk asteroida z Zemljo ni. Za zdaj. 

V vsakem primeru 12. oktobra ne bo nobene možnosti, da bi 2012 TC4 z Zemljo trčil, se pa to lahko zgodi 11. oktobra 2020, ko se bosta Zemlja in omenjeni asteroid znova srečala.

Premer asteroida 2012 TC4 sicer znaša med 10 in 30 metri, menijo znanstveniki. To je približno toliko, kot je počez meril meteorit, ki ga je leta 2013 razneslo v atmosferi nad ruskim mestom Čeljabinsk. Poslušajte, kako je počilo:

Če bi asteroid, velik kot 2012 TC4, treščil na Zemljo, srečanje zagotovo ne bi imelo globalnih posledic (vir). Po vstopu v Zemljino atmosfero bi asteroid najverjetneje razpadel na več manjših kosov, ki bi lahko povzročili lokalno škodo. 

Preberite, kaj bi se zgodilo, če bi na Zemljo padel 650-metrski asteroid, ki je mimo nas letel 19. aprila letos

Za Naso bo 12. oktobra šlo zares

Ameriška vesoljska agencija Nasa bo 12. oktobra ob preletu asteroida 2012 TC4 v sodelovanju z več deset observatoriji, znanstvenimi inštituti in fakultetami izvedla obsežno vajo.

Namenjena bo preizkusu globalnega omrežja za zaznavanje in proučevanje potencialno nevarnih asteroidov, ki bi se v prihodnosti lahko obrnili naravnost proti Zemlji.

Omrežje za zgodnje obveščanje o takšnih asteroidih je eden od temeljev še vedno razvijajočega se sistema za obrambo pred skalami iz vesolja.

Če med bližnjimi asteroidi odkrijemo morebitnega množičnega morilca, bo v prihodnosti proti njemu najverjetneje mogoče poslati projektil, ki bo poskusil spremeniti smer njegove poti in ga odvrniti od trka z Zemljo. A ključnega pomena je za zdaj zbiranje čim več informacij o mimoletečih asteroidih, ki jih lahko znanstveniki uporabijo za ustvarjanje natančnih modelov njihovega potovanja po vesolju in mimo nas.  | Foto: Thinkstock Če med bližnjimi asteroidi odkrijemo morebitnega množičnega morilca, bo v prihodnosti proti njemu najverjetneje mogoče poslati projektil, ki bo poskusil spremeniti smer njegove poti in ga odvrniti od trka z Zemljo. A ključnega pomena je za zdaj zbiranje čim več informacij o mimoletečih asteroidih, ki jih lahko znanstveniki uporabijo za ustvarjanje natančnih modelov njihovega potovanja po vesolju in mimo nas. Foto: Thinkstock

Preberite tudi:

Slavni znanstvenik opozarja: Človeštvo nima več veliko časa

Osupljive fotografije, ki pokažejo pravo ogromnost vesolja

Ne spreglejte