SiolNET. Digisvet Novice
2,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Applu še čisto malo manjka do zgodovinskega mejnika #video

2,15

termometer

Poročilo Appla o poslovnih rezultatih za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2017, v katerem je podjetje doseglo zelo dobre rezultate, je ceno Applove delnice pognalo navzgor, s tem pa se je povečala tudi vrednost podjetja in za krajši čas presegla 900 milijard ameriških dolarjev. Če bo šlo tako naprej, bo Apple kmalu postal prvo podjetje v zgodovini, katerega tržna kapitalizacija, to je skupna vrednost vseh delnic družbe, bo presegla magično mejo bilijona dolarjev. 

Apple je v zadnjih treh mesecih prodal za 45 milijard evrov svojih naprav in storitev, približno dve tretjini prihodkov pa je ustvaril na mednarodnem trgu, torej zunaj Združenih držav Amerike. | Foto: Reuters Apple je v zadnjih treh mesecih prodal za 45 milijard evrov svojih naprav in storitev, približno dve tretjini prihodkov pa je ustvaril na mednarodnem trgu, torej zunaj Združenih držav Amerike. Foto: Reuters

Apple je v zadnjem četrtletju fiskalnega leta 2017, ki se je končalo 30. septembra 2017, dosegel 12-odstotno zvišanje prihodkov glede na enako obdobje leto prej, razkriva najnovejše poročilo o poslovnih rezultatih podjetja.

Apple je s tem presenetil analitike na Wall Streetu, saj so podjetju zaradi začetne slabše prodaje lanskih telefonov iPhone 7 in iPhone 7 Plus mnogi napovedovali znižanje prihodkov.

V odzivu na poročilo o prodajni uspešnosti Appla je v četrtek za krajši čas na newyorški borzi poskočila cena delnice Appla in tržno kapitalizacijo podjetja začasno dvignila na več kot 900 milijard ameriških dolarjev (773 milijard evrov, vir).

Ob koncu četrtkovega trgovanja na newyorški borzi se je cena Applove delnice znova znižala, vrednost podjetja pa je takrat znašala 868 milijard dolarjev (745 milijard evrov). | Foto: Reuters Ob koncu četrtkovega trgovanja na newyorški borzi se je cena Applove delnice znova znižala, vrednost podjetja pa je takrat znašala 868 milijard dolarjev (745 milijard evrov). Foto: Reuters

Applu do čarobnega bilijona manjka še čisto malo, v ognju še eno zelo vroče železo

Apple se je v četrtek zelo približal magični meji enega bilijona (tisoč milijard) dolarjev tržne kapitalizacije in je na dobri poti, da jo kot prvo podjetje v poslovni zgodovini tudi preseže.

V prodajne rezultate za zadnje četrtletje 2017 namreč ni vključen zelo velik as, ki ga je Apple iz rokava potegnil šele danes - iPhone X, eden najbolj vročih in zaželenih Applovih pametnih telefonov zadnjih let. Zaloga je v predprodaji pošla praktično takoj, v Sloveniji so kupci nanj ob začetku prodaje čakali že sredi noči

[video: 65997 / ]

Ameriški medij Bloomberg napoveduje, da lahko tržna kapitalizacija Appla prav zaradi začetka prodaje iPhona X danes znova doseže 900 milijard dolarjev in ob koncu trgovanja na newyorški borzi tam tudi ostane. 

Ko in če bo Apple dosegel vrednost enega bilijona dolarjev, pri čemer mu bo zagotovo pomagal iPhone X (na fotografiji), bo postal absolutni rekorder ne glede na inflacijo. Ob upoštevanju padanja kupne moči ameriške valute je največjo tržno kapitalizacijo do zdaj, 908 milijard (današnjih) dolarjev, decembra 1999 dosegel računalniški velikan Microsoft.  | Foto: Reuters Ko in če bo Apple dosegel vrednost enega bilijona dolarjev, pri čemer mu bo zagotovo pomagal iPhone X (na fotografiji), bo postal absolutni rekorder ne glede na inflacijo. Ob upoštevanju padanja kupne moči ameriške valute je največjo tržno kapitalizacijo do zdaj, 908 milijard (današnjih) dolarjev, decembra 1999 dosegel računalniški velikan Microsoft.  Foto: Reuters

Apple je najvrednejši, katera podjetja pa mu sledijo?

To je deset podjetij z najvišjo tržno kapitalizacijo na svetu. Med njimi je kar šest tehnoloških:

Apple - 868 milijard dolarjev oziroma 773 milijard evrov

iPhone | Foto: Apple Foto: Apple

Alphabet, starševsko podjetje Googla - 715 milijard dolarjev oziroma 613 milijard evrov

Google | Foto: Reuters Foto: Reuters

Računalniško podjetje Microsoft - 648 milijard dolarjev oziroma 556 milijard evrov

Microsoft | Foto: Reuters Foto: Reuters

Spletni trgovec Amazon - 527 milijard dolarjev oziroma 452 milijard evrov

Amazon | Foto: Reuters Foto: Reuters

Družba Facebook, ki upravlja istoimensko družbeno omrežje - 519 milijard dolarjev oziroma 445 milijard evrov

Facebook | Foto: Reuters Foto: Reuters

Spletni trgovec Alibaba - 473 milijard dolarjev oziroma 406 milijard evrov

Alibaba | Foto: Reuters Foto: Reuters

Berkshire Hathaway, holdinška družba milijarderja Warrena Buffetta - 465 milijard dolarjev oziroma 399 milijard evrov

Berkshire Hathaway | Foto: Reuters Foto: Reuters

Proizvajalec medicinske opreme in kozmetike Johnson & Johnson - 375 milijard dolarjev oziroma 321 milijard evrov

Johnson & Johnson | Foto: Reuters Foto: Reuters

Naftna družba Exxon Mobil - 353 milijard dolarjev oziroma 303 milijarde evrov

Exxon Mobil | Foto: Reuters Foto: Reuters

Finančna multinacionalka JPMorgan Chase - 352 milijard dolarjev oziroma 302 milijardi evrov

JPMorgan Chase | Foto: Reuters Foto: Reuters

Viri: YCharts, Yahoo! Finance, Dogs of the Dow

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin